Αρχική » Μαιες ανωδυνος τοκετος » Μία ή Δύο Καισαρικές?Προσπαθήστε να Γεννήστε φυσιολογικά με 5 στάδια σωστής προετοιμασίας ενός VBAC-ΦυΤΜΑΚ

Μία ή Δύο Καισαρικές?Προσπαθήστε να Γεννήστε φυσιολογικά με 5 στάδια σωστής προετοιμασίας ενός VBAC-ΦυΤΜΑΚ

5 στάδια προετοιμασίας ενός VBAC-ΦυΤΜΑΚ

1.Βρες συμμάχους

Η εγκυμοσύνη θα έπρεπε να είναι μια χαρούμενη και ενθουσιώδης περίοδος. Ωστόσο, πολλοί γονείς που ετοιμάζονται για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή μπορεί να νιώθουν φοβισμένοι και μόνοι. Είναι πολύ βοηθητικό να υπάρχει ένα δίκτυο υποστήριξης, έτσι ώστε όταν φουντώνουν οι ανησυχίες και προβληματισμοί για τον τοκετό ή για την φροντίδα του νεογέννητου, να υπάρχουν γύρω σου άτομα, τα οποία μπορούν να σε ακούσουν. Οι σύμμαχοί σου είναι άτομα που θα σέβονται το δικαίωμά σου να σχεδιάσεις τον τοκετό που επιθυμείς, εσύ η ίδια χωρίς να προβάλλουν πάνω σου τις δικές τους επιθυμίες.

2. Ενημερώσου για τα επιστημονικά δεδομένα

Υπάρχει τόσο μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση για το VBAC και την επαναληπτική καισαρική τομή που στην αρχή θα αισθανθείς ότι πελαγώνεις από τις πολλές και αντικρουόμενες πληροφορίες. Ωστόσο, υπάρχουν επίσημοι φορείς (π.χ. RCOG, ACOG) από όπου μπορείς να λάβεις αξιόπιστες πληροφορίες. Γνωρίζοντας τα επιστημονικά τεκμήρια, αφενός θα μειωθούν οι ανησυχίες σου και αφετέρου θα είσαι σε θέση να επιλέξεις κατόπιν επαρκούς ενημέρωσης.

3. Διάλεξε προσεκτικά τη μαιευτική ομάδα που θα σε συντροφεύσει

Όλο και περισσότερες Ελληνίδες επιλέγουν το VBAC ως επιθυμητό τρόπο τοκετού μετά από καισαρική. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις ομάδα (γιατρό, μαία κλπ.) που να υποστηρίζει ουσιωδώς την επιλογή σου και όχι απλά την ανέχεται. Στην αναζήτηση που θα κάνεις ίσως βρεθείς αντιμέτωπη με επαγγελματία που θα δηλώσει υπέρ του VBAC χωρίς να έχει επιτύχει κανένα, γιατί με κάποιο τρόπο όσοι τοκετοί VBAC είχε αναλάβει επεπλάκησαν και κατέληξαν σε καισαρική. Το να δηλώνει κάποιος υπέρ του VBAC δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και αν περιμένει κανείς να το διαπιστώσει την ώρα του τοκετού ίσως να είναι πολύ αργά.

4. Διαμόρφωσε το πλάνο του τοκετού σου

Η διαδικασία της καταγραφής των επιθυμιών σου σε ένα πλάνο τοκετού είναι από τις πιο σημαντικές προετοιμασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν θα το διαμορφώνεις, λάβε υπόψη σου όλα τα πιθανά αποτελέσματα (όχι μόνο το επιθυμητό). Κατάγραψε τις επιθυμίες σου σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό, την καισαρική τομή, την προωρότητα, την παράταση κύησης, το θηλασμό κλπ. Ενημέρωσε την ομάδα που έχεις επιλέξει και συζήτησε μαζί τους τις επιθυμίες σου. Το να είσαι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο θα σε βοηθήσει να αισθανθείς ακόμη μεγαλύτερη ηρεμία.

5. Χαλάρωσε και απόλαυσέ το

Έχεις βρει συμμάχους, έχεις ενημερωθεί, έχεις βρει υποστηρικτική ομάδα και έχεις φτιάξει το πλάνο του τοκετού σου. Τα βασικά βήματα για τον τοκετό που ονειρεύεσαι έχουν ήδη γίνει. Τώρα είναι ώρα να βγάλεις από το μυαλό σου όλες τις περιττές πληροφορίες και να αναγνωρίσεις στον εαυτό σου όλη τη μεγάλη προσπάθεια που έχεις ήδη κάνει, γεμίζοντας τις μέρες που απομένουν μέχρι τον τοκετό σου με θετικές σκέψεις. Να θυμάσαι ότι ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα εσύ προσπάθησες με όλη σου τη δύναμη να για να δώσεις στο παιδί σου ένα ιδανικό ξεκίνημα στη ζωή του.
Με το καλό να υποδεχτείς το μωρό σου!
Πρωτότυπο άρθρο από www.vbacfacts.com 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.