Αρχική » Vbac » Το ψυχολογικό όφελος του VBAC

Το ψυχολογικό όφελος του VBAC

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία αποτελούν ορόσημα για τη ζωή της γυναίκας. Από κορίτσι αναγεννιέται σε άλλο ρόλο, της Μητέρας.
Ο τρόπος με τον οποίο θα τα βιώσει η κάθε γυναίκα την εμπειρία  μετάβασής της προς την μητρότητα  επηρεάζει την ίδια, το μωρό, την οικογένεια, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.
Το αποτύπωμα της εμπειρίας της εισόδου στη μητρότητα είναι για πολλές γυναίκες μια ευτυχισμένη στιγμή ολοκλήρωσης και ενδυνάμωσης.
Ωστόσο, υπάρχουν μητέρες για τις οποίες η εμπειρία αυτή βιώνεται για διάφορους λόγους με τρόπο τραυματικό και έχει συνεπακόλουθα συναισθήματα άγχους, σύγχυσης και φόβου.
Σύμφωνα με μελέτες, η πιθανότητα εμφάνισης αρνητικών συναισθημάτων μετά τον τοκετό είναι συχνότερη στις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική τομή. Μια στις δέκα γυναίκες εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη, ενώ περίπου άλλη μια στις δέκα εμφανίζει κλινικά χαρακτηριστικά μετατραυματικού στρες. Τα ποσοστά αυτά σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το εύρος της παρεμβατικότητας στον τοκετό, είτε αυτός είναι κολπικός είτε καισαρική τομή.
Το ψυχικό τραύμα κατά τον τοκετό από αναίτιες παρεμβάσεις ή και αναίτια καισαρική, έχει άμεση συσχέτιση με το συναίσθημα απώλειας του ελέγχου της κατάστασης από την μητέρα, αλλά και απώλειας της σωματικής της αυτονομίας.
Επίσης, σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζονται τη νέα μητέρα, τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και ο άμεσος περίγυρός της στο ταξίδι της αυτό.
Με βάση τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι μια θετική εμπειρία τοκετού θα μεταφραστεί ως αίσθημα δύναμης, ολοκλήρωσης και ικανότητας να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του νέου της ρόλου με τρόπο ευκολότερο και πιο ευχάριστο.

Μελέτες δείχνουν ότι το ζευγάρι που θα προετοιμαστεί  με μαθήματα γονεικοτητάς, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσει το τοκετό του παιδιού του θετικά και να δεχθεί λιγότερες ιατρικές παρεμβάσεις.
Η επιλογή ενός φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική (ΦυΤΜΑΚ – VBAC) στο δεύτερο παιδί, αποτελεί για πολλές γυναίκες ένα σημαντικό βήμα στο να βιώσουν με τρόπο θετικό την εμπειρία του τοκετού, που δεν είχαν στο πρώτο τους παιδί. Η μέθοδος του ΦυΤΜΑΚ είναι μια εξ’ ορισμού μέθοδος με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις, ενώ η ΥΠΟΜΟΝΗ και ΓΝΩΣΗ τόσο από πλευράς της μητέρας όσο και από τους επαγγελματίες υγείας που έχει στο πλευρό της είναι οι λέξεις κλειδί που αυξάνουν τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στο μαιοκεντρικό μοντέλο παρακολούθησης εγκυμοσύνης και τοκετού (δείτε εδώ μετανάλυση της Cochrane για το μαιοκεντρικό μοντέλο τοκετού). Η μαιοκεντρική προσέγγιση στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και του τοκετού συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από πλευράς του ζευγαριού, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την πιθανότητα τέλεσης αναίτιων παρεμβάσεων, οι οποίες στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, αρκετά συχνές.
Με το καλό το αγγελούδι σας!
 
Διαβάστε ακόμα: 5 στάδια προετοιμασίας ενός VBAC-ΦυΤΜΑΚ, Τοκετός και μαίαΕξι μύθοι: Μπορεί μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά έπειτα απο καισαρική;
 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.