Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Φυσικές και εναλλακτικές μέθοδοι πρόκλησης τοκετού

Φυσικές και εναλλακτικές μέθοδοι πρόκλησης τοκετού

Μετά το θετικό τεστ κυήσεως ξεκινά η αγωνία ενός υγιούς εμβρύου.
Οι εξετάσεις πολλές, οι συναντήσεις με τον γυναικολόγο και την μαία μας αρκετές και ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι είμαστε 7-8 μηνών και μια ακόμα ΑΓΩΝΙΑ μας επισκέπτεται.
Η αγωνία να μην γεννήσουμε το βλαστάρι μας πρόωρα. Kαι πριν καλά -καλά προλάβουμε να συμφιλιωθούμε με την σκέψη αυτή, ουπς! Να που η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (Π.Η.Τ ) στέκει μόλις τρείς ημέρες μπροστά μας και σαν *στρατιώτες* μετράμε ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα και το βλαστάρι μας δεν λέει να ξεβολευτεί από την τρυφερή φωλιά που λέγεται μήτρα.
Εάν, λοιπόν, το ενδιαφέρον σας για αυτό το άρθρο είναι ιδιαίτερα μεγάλο, τότε μάλλον είστε αργά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είτε έχει καθυστερήσει ο τοκετός του μωρού σας ή προσπαθείτε να νικήσετε μια προγραμματισμένη ημερομηνία τοκετού.
Η πιθανότητα να γεννήσετε το μωρό σας στην Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού -Π.Η.Τ είναι μόλις 2-5 %.. Το 40 % των μωρών γεννιούνται 2 εβδομάδες μετά την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (Π.Η.Τ)
Εάν έχετε φτάσει ή έχετε περάσει την ημερομηνία αυτή, οι φυσικές μέθοδοι πρόκλησης είναι ο καλύτερος τρόπος να ενεργοποιήσετε τον τοκετό ή να ωριμάσετε τον τράχηλο, ειδικά εάν αυτό σημαίνει την αποφυγή μιας τεχνητής πρόκλησης τοκετού ή μιας καισαρικής.
Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι δεν είστε σχεδιασμένες να είστε έγκυες για πάντα! Η μήτρα εκκενώνει τα περιεχόμενο της την σπουδαία εκείνη ημέρα. Οπότε πρέπει να εμπιστευτείτε το σώμα σας να κάνει αυτό που είναι πλασμένο να κάνει αιώνες τώρα, όταν το μωρό σας αποφασίσει να πυροδοτήσει τον τοκετό του χωρίς να αγωνιάτε και να αγχώνεστε.
Κάθε μέρα που το μωρό σας περνά μέσα στη μήτρα σας είναι σημαντική, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των πνευμόνων του.
Το μωρό σας δεν γνωρίζει ότι πρέπει να γεννηθεί στην Π.Η.Τ οπότε το να λέει κάνεις σε ένα υγιές μωρό να γεννηθεί πριν να είναι καθόλα έτοιμο, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα όλων των ειδών τις επιπλοκές και τις παρεμβάσεις, ενώ εκείνα είναι ακόμη ζεστά, ασφαλή και χαρούμενα μέσα στην μήτρα.
Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να ενεργοποιήσετε τα πράγματα μπορεί να βρείτε κάποιες από τις παρακάτω μεθόδους αποτελεσματικές και άλλες ίσως όχι, καθώς καμία μέθοδος δεν έχει ποσοστό επιτυχίας 100% και αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά θέλουν να γεννηθούν μόνο όταν είναι απολύτως έτοιμα και αυτό μπορεί να είναι πριν ή μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού τους.
Πολλοί γιατροί στην χώρα μας μπαίνουν στη διαδικασία της πρόκλησης τοκετού επειδή φοβούνται την θνησιμότητα του εμβρύου (2-3/1000 έμβρυα σε παράταση μετά τις 41w ), αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η κύρια αίτια θνησιμότητας είναι η παχυσαρκία και το κάπνισμα.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν επίσης ότι ο ύπνος από την αριστερή πλευρά μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα καθώς είναι λιγότερο πιθανό να μειώσει την παροχή του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών ως προς στο έμβρυο. Προσπαθήστε απλά να κοιμάστε όσο περισσότερο μπορείτε από την αριστερή πλευρά.
Σημαντικά σημεία που πρέπει να τονιστούν πριν δοκιμαστούν οι παρακάτω μέθοδοι:
1) Πάρτε το ΟΚ!
Είναι σημαντικό να έχετε το ΟΚ από τον γιατρό ή την μαία που σας παρακολουθεί, ειδικά αν έχετε προηγούμενο ιατρικό ιστορικό.
2) Βεβαιωθείτε ότι ο ειδικός είναι έμπειρος στις μεθόδους που προτείνει!
Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός ή η μαία είναι κατάλληλα καταρτισμένοι.
3) Ενημερωθείτε σωστά!
Σημαντικό είναι να ενημερωθείτε σχετικά με τις λεπτομέρειες της κάθε μεθόδου, καθώς οι έρευνες συνεχώς αλλάζουν και κάποιες από τις μεθόδους μπορεί να μην είναι οι κατάλληλες για εσάς. Η κατάλληλη μαία ή γιατρός πρέπει να σας παρέχει την σωστή ενημέρωση σχετικά με τις μεθόδους αυτές.
Μην ξεκινήσετε καμία από τις μεθόδους τουλάχιστον μέχρι να είστε κοντά στην πιθανή ημερομηνία τοκετού σας.
4) Να θυμάστε ότι κάθε μορφή παρέμβασης παραμένει μια παρέμβαση…
Παρακαλώ μην λάβετε καμία από τις παρεμβάσεις με ελαφρότητα. Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά και διαλέξτε με σύνεση.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΤΟΚΕΤΟΥ

1. Σεξ
Η σεξουαλική επαφή είναι μια ευρέως γνωστή πρακτική για την πρόκληση έναρξης του τοκετού καθώς το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες οι οποίες βοηθούν στην ωρίμανση του τραχήλου. Τελευταίες έρευνες όμως έδειξαν ότι η σεξουαλική επαφή σημειώνει μικρή διαφορά στην πρόκληση του τοκετού και καμία σημαντική αλλαγή στην ωρίμανση του τραχήλου δεν διαπιστώθηκε. Αντίθετα, ο γυναικείος *Οργασμός* κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής που επιφέρει συσπάσεις στην μήτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι που ασκεί – με το κεφάλι του μωρού – πίεση στον ιστό του τραχήλου και βοηθά δυνητικά στην ωρίμανση αυτού. Επίσης εκκρίνεται οκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και του τοκετού.
Γενικά, η σεξουαλική επαφή είναι ένας σπουδαίος τρόπος χαλάρωσης και σε αντίθεση με την προαναφερθείσα μελέτη πολλές γυναίκες διαπίστωσαν ότι μπήκαν σε τοκετό μετά από μια σεξουαλική επαφή. Ακόμα και η Ina-May Gaskin, μαία που αρκετά χρόνια τώρα υποστηρίζει τον φυσικό τοκετό στο σπίτι έχει εκφράσει αντιρρήσεις προς αυτές τις μελέτες καθώς στην πράξη έχει δει διαφορετικά αποτελέσματα και έναρξη του πολυπόθητου τοκετού.
Καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί γιατί 1ον χαλαρώνει το σώμα της μαμάς και την βοηθά να είναι καλά ψυχολογικά 2ον εκκρίνεται οκυτοκίνη, η ορμόνη του τοκετού και 3ον με τις συσπάσεις που δημιουργούνται μηχανικά στην μήτρα της μπορεί να αποτελέσει μια άψογη φυσική μέθοδο πυροδότησης του τοκετού…
2. Ελξη θηλών
Η διέγερση των θηλών προάγει την παραγωγή της οκυτοκίνης (γι’ αυτό άλλωστε μετά τον τοκετό, όταν ξεκινά ο θηλασμός έχουμε τους υστερόπονους)
Μιμηθείτε ένα θηλάζον νεογνό και τραβήξτε τις θηλές σας αντίστοιχα, ξεκινώντας από την θηλαία άλω. Ξεκινήστε λίγα λεπτά την ημέρα μετά της 38 εβδομάδες και καταλήξτε σε 20 λεπτά μέσα στην ημέρα σας μετά της 40 εβδομάδες. Παρατηρήστε τι συμβαίνει στην μήτρα σας. Σε κάθε σύσπαση σταματήστε την έλξη και εισπνεύστε ήρεμα και βαθιά. Μια εναλλακτική λύση είναι εάν ακόμα θηλάζετε το παιδί σας να το αφήνετε να θηλάζει γιατί έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Κάποιες έγκυες μπορεί να επιλέξετε και θήλαστρο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΤΟΚΕΤΟΥ

1. Ομοιοπαθητική
Υπάρχουν μερικά ομοιοπαθητικά σκευάσματα που βοηθούν στην έναρξη του τοκετού. ‘Ομως θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο ομοιοπαθητικό για να σας κατευθύνει για τις δοσολογίες.
2. Βελονισμός και μόξα
Ο βελονισμός και η μόξα έχουν υπάρξει για χιλιάδες χρόνια πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι πρόκλησης τοκετού σε γυναίκες που έχουν περάσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού τους. Ο Andrew Orr υπέρμαχος της κινέζικης ιατρικής στο Queensland ειδικεύεται στην γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την γυναικολογία. Έχει κάνει εκτενείς έρευνες τις οποίες έχει δημοσιεύσει σε διάφορα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Σε αυτές τις έρευνες αναφέρει ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται μια και μόνο επίσκεψη για να αρχίσει ο τοκετός, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και μια δεύτερη. Μετά από έρευνες έχει φάνει ότι ο τοκετός μετά από βελονισμό ξεκινά μέσα στις επόμενες 6-48 ώρες.
Μια έρευνα από την Αυστραλία έδειξε ότι η χρήση βελονισμού για την έναρξη του τοκετού σε μητέρες που είχαν υπερβεί την Π.Η.Τ. είχε αποτέλεσμα 88%. Όπως λένε στην Κίνα: * Όταν το φρούτο είναι έτοιμο τότε και μόνο θα πέσει από το δέντρο…*
Για να γίνει βελονισμός για την έναρξη του τοκετού θα πρέπει να είστε στην πιθανή ημερομηνία τοκετού και μετά ή διαφορετικά να σας το έχει συστήσει ο γιατρός ή η μαία που σας παρακολουθεί.
3. Δίκταμο ή έρωντας
Επιστημονική ονομασία: Origanum dictamnus, Ορίγανον το δίκταμνον.
Είναι ένα βότανο που ενισχύει τις συστολές και διευκολύνει τον τοκετό.
Θα πρέπει να αποφεύγετε η χρήση του στην εγκυμοσύνη, παρά μόνο τις τελευταίες εβδομάδες. Παρακαλώ συμβουλευτείτε την μαία σας για την χρήση του καθώς η λανθασμένη δόση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Συνήθως προτείνεται 1 γρ δίκταμο με 100 γρ νερό.

 


4. Τσάι από φύλλα raspberry
Αποτελεί τονωτικό της μήτρας και έχει πρόσθετα οφέλη ακόμα και μετά τον τοκετό για την προαγωγή του μητρικού γάλακτος. Μερικές γυναίκες το προτιμούν σε μορφή τσαγιού αλλά αν δεν σας αρέσει η γεύση ή θέλετε μεγαλύτερη δόση τότε απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα με φυσικά προϊόντα και φρούτα. Είναι γενικά επιτρεπτό μετά την 12η εβδομάδα σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Βεβαιωθείτε ότι θα συμβουλευτείτε πρώτα τη μαία ή τον γιατρό σας για την ορθή χρήση.
5. Καυτερό φαγητό/κάρρυ/Κανέλα
Επισκεφτείτε ένα εστιατόριο με κουζίνα που προσφέρει πικάντικες- καυτερές γεύσεις ή δοκιμάστε να μαγειρέψετε με καυτερή κόκκινη πιπεριά. Οι ορμόνες πυροδοτούνται και θεωρούνται άκρως αφροδισιακά τα φαγητά αυτά. Δοκιμάστε το!
6. Ασκήσεις εμπέδωσης του εμβρύου
Υπάρχουν ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μετά την 36η εβδομάδα να βοηθήσετε το μωρό σας να εμπεδωθεί και έτσι να βελτιώσετε τον ιστό του τραχήλου και να ωριμάσετε τις συνθήκες για έναν φυσικό τοκετό. Συμβουλευτείτε έμπειρη μαία στις ασκήσεις αυτές και ξεκινήστε!
Κωνσταντίνα Νούσια
Μαία-RM , MSc
Δείτε επίσης: Σεξ και εγκυμοσύνη. 7+1 ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε

Πρώτη δημοσίευση eimaimama.gr
Η φωτογραφία ανασύρθηκε από το checkpregnancy.com

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.