Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία MSc, PhD ( c )
1. Μπορώ να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ, φυσικά και μπορείς. Η ερωτική επαφή μπορεί να συνεχιστεί κανονικά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός αν:
•Έχεις ιστορικό αποβολών ή υπάρχει κίνδυνος αποβολής στην παρούσα εγκυμοσύνη
• Υπάρχει κίνδυνος προωρότητας (ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης πριν την 37η εβδομάδα)
• Υπάρχει αιμορραγία, σε οποιαδήποτε εβδομάδα εγκυμοσύνης
• Ο τράχηλός σου φαίνεται να έχει ανοίξει νωρίτερα από το αναμενόμενο
• Έχεις διαγνωστεί με επιπωματικό πλακούντα
• Είσαι σε πολύδυμη εγκυμοσύνη
•Έχουν σπάσει τα νερά σου
Αν συντρέχει κάτι από τα παραπάνω, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο επαγγελματίας υγείας που σε παρακολουθεί θα σου προτείνει να αποφύγεις το σεξ. Στην περίπτωση αυτή, μπορείς να ρωτήσεις αν πρέπει να αποφύγεις μόνο τη διείσδυση ή οποιοδήποτε είδος ερωτικής διέγερσης, τον οργασμό ή όλα τα προηγούμενα.
Αν παρόλο που δεν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, έχεις έντονο πόνο, συσπάσεις ή αιμορραγία μετά το σεξ, ενημέρωσε άμεσα τον επαγγελματία υγείας που σε παρακολουθεί.
2. Υπάρχει περίπτωση το σεξ να επηρεάσει το έμβρυο;
Το μωρό σου είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο, ενώ η είσοδος του τραχήλου σου έχει κλείσει από την αρχή της εγκυμοσύνης με μια πυκνή βλεννώδη ουσία, που ονομάζεται τραχηλικό πώμα και στην ουσία καθιστά αδιαπέραστη τη δίοδο από τον κόλπο στον τράχηλο. Το τραχηλικό πώμα βρίσκεται εκεί για να προστατεύσει το μωρό σου από παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο έμβρυο. Κατά τη διείσδυση το έμβρυο δεν κινδυνεύει καθώς υπάρχει η απαραίτητη απόσταση ασφαλείας μεταξύ του ανδρικού μορίου και του εμβρύου.
3. Υπάρχει περίπτωση το σεξ να ξεκινήσει τον τοκετό;
Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί σχετικά με αυτό το ζήτημα. Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια του σεξ και ειδικά κατά τη διάρκεια του γυναικείου οργασμού, εκκρίνεται ωκυτοκίνη, η αλλιώς η ορμόνη της αγάπης, η οποία είναι η ίδια ορμόνη που εκκρίνεται σε μεγάλη ποσότητα όταν έρχεται η ώρα του τοκετού. Η έκκριση της ωκυτοκίνης προκαλεί ήπιες συσπάσεις στη μήτρα, που όμως δεν είναι επιβλαβείς, ούτε πρόκειται να ξεκινήσουν τον τοκετό αν δεν έχει έρθει η ώρα του, εκτός αν ανήκεις σε κάποια από τις κατηγορίες κινδύνου που αναφέρονται στην ερώτηση 1. Το σεξ εξακολουθεί να αποτελεί βιολογική ανάγκη δική σου και του συντρόφου σου και στην εγκυμοσύνη ενώ ο οργασμός βοηθά την έγκυο να παραμένει χαλαρή, ώστε όταν έρθει η ώρα του τοκετού, αυτός να εξελιχθεί πιο γρήγορα και ομαλά. Μη ξεχνάς ότι η χαρά της αγάπης που “έβαλε” αυτό το μωρό μέσα στη μήτρα σου, είναι αυτή που θα το βοηθήσει και να βγει.
4. Η διάθεσή μου για σεξ είναι πολύ μειωμένη/αυξημένη από τότε που έμεινα έγκυος. Σημαίνει κάτι αυτό;
Πολλές γυναίκες βιώνουν αλλαγές στην επιθυμία τους για σεξ από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους. Σε γενικές γραμμές, η αλλαγή στην ερωτική διάθεση είναι αναμενόμενη, καθώς οι αλλαγές που συντελούνται στο σώμα μας κατά την εγκυμοσύνη είναι ραγδαίες. Η ερωτική διάθεση επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως ορμονικές αλλαγές και αλλαγές στην ίδια τη ψυχολογία μας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αφουγκραστείς και να αγκαλιάσεις τις δικές σου προσωπικές ανάγκες, γύρω από το σεξ, και να τις επικοινωνήσεις στο σύντροφό σου.
5. Η αίσθηση του σεξ έχει αλλάξει από τότε που έμεινα έγκυος. Είναι φυσιολογικό;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα. Υπάρχει μερίδα γυναικών που δεν παρατηρεί καμία διαφορά. Υπάρχει, όμως και μερίδα γυναικών που αναφέρει ότι κατά την εγκυμοσύνη, η αίσθηση του σεξ ήταν διαφορετική, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Αν ανήκεις σε εκείνες που νιώθουν ότι ευχαριστιούνται περισσότερο το σεξ κατά την εγκυμοσύνη, η αιτία της διαφοράς αυτής μπορεί να είναι η αυξημένη αιμάτωση στην περιοχή, όπως και η αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών, που διευκολύνουν τη διείσδυση. Αντίστοιχα, αν ανήκεις σε εκείνες που νιώθουν ότι δεν ικανοποιούνται το ίδιο στο σεξ σε σχέση με την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη, τότε αυτό ίσως σχετίζεται με το ότι οι αλλαγές αυτές δεν σε κάνουν να νιώθεις ευχάριστα, αλλά άβολα κατά τη διάρκεια της πράξης. Το σώμα σου σού δείχνει το δρόμο και ο μοναδικός στόχος που πρέπει να έχεις είναι το να κάνεις αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και ευχάριστα. Αν η διείσδυση δεν σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι, συζήτα το με το σύντροφό σου, και μπείτε στη διαδικασία να ανακαλύψετε άλλους τρόπους ευχαρίστησης και ικανοποίησης ο ένας του άλλου. Παράλληλα, αν η διάθεσή σου είναι μειωμένη, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης, να ξέρεις ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει όσο προχωρά ο καιρός. Επίσης, η κάθε εγκυμοσύνη σου είναι διαφορετική. Αν σε κάποια προηγούμενη εγκυμοσύνη η διάθεσή σου για σεξ ήταν μειωμένη ή αυξημένη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύει και σε αυτή την εγκυμοσύνη.
6. Η εγκυμοσύνη θα επηρεάσει τη διάθεση του συντρόφου μου για σεξ;
Και πάλι η απάντηση ποικίλει από άτομο σε άτομο και ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Σε γενικές γραμμές, δεν είναι η διάθεση του συντρόφου σου απέναντι σε σένα αυτή που αλλάζει. Αυτό που αλλάζει και ενδέχεται να επηρεάσει τη διάθεσή του, είναι το άγχος που έχει για την πατρότητα, αλλά και η ιδέα ότι η διείσδυση μπορεί να βλάψει το μωρό σας. Αν πιστεύεις ότι υπάρχει τέτοιος προβληματισμός, πρότεινέ του να το συζητήσετε με τον επαγγελματία υγείας που σε παρακολουθεί στο επόμενο ραντεβού σας.
7. Υπάρχουν είδη σεξ, τα οποία απαγορεύονται κατά την εγκυμοσύνη;
*Αν ο επαγγελματίας υγείας που σε παρακολουθεί κατά την εγκυμοσύνη σου, σου έχει προτείνει τη αποφυγή ερωτικών επαφών, ρώτησε αν αυτό ισχύει για κάθε είδος επαφής, ή μόνο για τη διείσδυση, ή μόνο για τον δικό σου οργασμό ή για όλα τα προηγούμενα.*
Αν το είδος του σεξ που σας ευχαριστεί, θα το παρομοιάζατε με extreme sports, τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αυτή την προτίμηση και να αναζητήσετε ηπιότερους τρόπους ευχαρίστησης.
Σημαντική σημείωση:
Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), όπως ο ιός HIV, τα κονδυλώματα, η σύφιλη κλπ., μπορούν να μεταδοθούν ΚΑΙ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποια από τα νοσήματα αυτά, μπορούν να βλάψουν και το έμβρυο, εκτός από εσένα. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η χρήση προφυλακτικού, ειδικά αν δεν είσαι σε μονογαμική σχέση, ή αν δεν έχεις ελεγχθεί εσύ και ο σύντροφός σου για ΣΜΝ.
8. Ποιες στάσεις βολεύουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Το βασικό είναι να βρείτε με το σύντροφό σου τις στάσεις εκείνες που σας κάνουν να νιώθετε άνετα. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και μεγαλώνει η κοιλιά σου, καλό είναι να προσέχετε να μην πέφτει το βάρος του συντρόφου σου πάνω στην κοιλιά σου, όπως γίνεται στην ιεραποστολική στάση. Αν επιλέγετε αυτή τη στάση, μπορείς να τοποθετήσεις ένα μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς σου, ώστε όταν ο σύντροφος βρίσκεται από πάνω σου, να στηρίζεται στα πόδια του, ώστε να μην πέφτει πάνω σου το βάρος του. Άλλες στάσεις που μπορεί να βρείτε βολικές είναι με εσένα από πάνω, ή με εκείνον πίσω σου, ή ακόμη και με τους δυο σας ξαπλωμένους αντικρυστά στο πλάι. Αν το επιθυμείτε μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαντικό, ή ακόμη και απλό αμυγδαλέλαιο.
(bonus: με τον τρόπο αυτό γίνεται και ήπιο μασάζ στο περίνεό σου, κάτι που θα σε βοηθήσει να μην τραυματιστείς όταν θα έρθει η ώρα που θα περάσει από εκεί το μωρό σου!)
Πάνω από όλα, να θυμάσαι ότι η σεξουαλική σου υγεία είναι πολύ σημαντική για την υγεία σου εν γένει εκτός και αν υπάρχει απόλυτη ένδειξη για το αντίθετο. Η σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει ευεργετική επίδραση στο ζευγάρι και στο μωρό, το οποίο είναι ο αποδέκτης όλων των θετικών συναισθημάτων που απελευθερώνονται.