Αρχική » Ψυχολογία » Πώς θα μειώσω τις πιθανότητες 2ης αποτυχίας μετά το διαζύγιο

Πώς θα μειώσω τις πιθανότητες 2ης αποτυχίας μετά το διαζύγιο

Ο Γιάννης και η Στέλλα ήρθαν στο γραφείο για συμβουλευτική πριν το γάμο τους. Ήθελα να αποτρέψουν προβλήματα που δεν θα έκαναν καλό στο γάμο τους, όσο πιο νωρίς γίνεται. Αυτό το ζευγάρι ανησυχούσαν ιδιαίτερα επειδή και οι δύο είχαν από ένα διαζύγιο. Οι δύσκολες καταστάσεις που πέρασαν στη ζωή τους τους είχαν κάνει πιο σκεπτικούς ή σκεπτόμενους (όπως θέλετε το λέτε) αυτή την φορά. Αυτό το βήμα το έκαναν πιο συνειδητά τουλάχιστον συγκριτικά με ζευγάρια που δεν έχουν ήδη μια αποτυχία στο ζήτημα αυτό.

Μία από τις ερωτήσεις που κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τι έχουν μάθει για τον εαυτό τους από τον πρώτο τους γάμο. Μέσω αυτής, βοηθιούνται να κατανοήσουν συνήθειες του χαρακτήρα τους και να δουν τις πιθανές παγίδες της σχέσης.

Τέτοιου τύπου ερωτήσεις συνήθως βρίσκει τα ζευγάρια μπερδεμένα. Προφανώς δεν είναι κάτι που μπορεί να έχουν σκεφτεί με ειλικρίνεια. Μπορεί ο καθείς να έχει συνειδητοποιήσει ότι παντρεύτηκε το λάθος άτομο την πρώτη φορά και ότι η δεύτερη θα αποτελεί μια καλύτερη επιλογή. Όταν λοιπόν δεν έχουν πάρει την ευθύνη που τους αναλογεί στον χωρισμό (σε πράξεις και συναισθήματα) και το θέμα τους μοιάζει λήξαν, βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να τους το ξανανοίγω. Τότε ανακαλύπτουν ότι  μερικά από αυτά που οδήγησαν τον καθένα τους στους πρώην συντρόφους τους, υπήρχαν σαν χαρακτηριστικά στις επιλογές τους και αυτή τη φορά.

Για παράδειγμα ο Γιάννης ήταν σχετικά ανώριμος όταν δεσμέυτηκε και οδηγήθηκε σε δυναμικές γυναίκες που αναλαμβάνουν το τιμόνι. Του άρεσε το γεγονός ότι του παρείχαν σταθερότητα, δομή και τάξη. Η πρώτη του σύζυγος ήταν πολύ οργανωτική και σχετικά απόλυτη στις απόψεις της, σε σημείο να είναι ελεγκτικός άνθρωπος. Αυτός ο έλεγχος είχε τρελάνει τον Γιάννη και τον οδήγησε στο διαζύγιο.

Η Στέλλα είχε αρκετά ίδια στοιχεία με την πρώην του Γιάννη. Παρ` όλο που ήταν πιο τρυφερή, κι εκείνη κρυβόταν πίσω από την δομή και την αποτελεσματικότητα. Και φυσικά είχε μεγάλη αγάπη με τον έλεγχο.  Απ την δική της μεριά, η Στέλλα είχε παντρευτεί έναν άνδρα που ήταν συναισθηματικά διαθέσιμος και τρυφερός αλλά απόλυτα ανεύθυνος. Δεν δούλευε σταθερά, δεν πλήρωνε τους λογαριασμούς ούτε τηρούσε τις δεσμεύσεις του. Και, όχι στον ίδιο βαθμό, ο Γιάννης είχε μερικά από τα χαρακτηριστικά του πρώην της.

Ίσως να μπορείτε να φανταστείτε την δυσφορία των ζευγαριών μπροστά στην ανακάλυψη ότι είχαν δεσμευτεί με ανθρώπους που έμοιαζαν αρκετά στους πρώην τους ! Και αν απορείτε πώς εξελίχθηκε αυτή η σχέση, με εφόδιο την μεγαλύτερη επίγνωση των δυναμικών της σχέσης τους, παντρεύτηκαν και δούλεψαν σκληρά και με συνέπεια τα θέματά τους τόσο ατομικά όσο και ως ζευγάρι.

Αυτό συμβαίνει όταν δεν αντιμετωπίζουμε τα θέματα που κουβαλάμε από το παρελθόν μας. Όταν δεν δημιουργούμε χρόνο με τον εαυτό μας μετά από κάθε αποτυχία για να αναρωτηθούμε τα «γιατί;» το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε στο ίδιο σημείο για μία ακόμη φορά. Το μυαλό μας βολεύεται στις συνήθειες. Φυσικά οδηγούμαστε στο οικείο μας αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε δουλειά με τον εαυτό μας για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.

Δεν είναι σπάνιο να βλέπω ανθρώπους εντός κι εκτός θεραπείας, που δεν έχουν αντιληφθεί ότι επαναλαμβάνουν την συνήθεια αν επιλέγουν το λάθος ταίρι για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες μπορεί να οδηγούνται σε επιθετικούς ή ελεγκτικούς άνδρες. Μερικοί άνδρες μπορεί να επιθυμούν γυναίκες – μαμάδες. Μερικοί εργάτες επιλέγουν επικριτικά αφεντικά. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι.

Όμως τα σημάδια είναι εκεί και αναμένουν την ανάγνωσή μας. Κάποια από αυτά είναι  αλήθειες και αποδείξεις στα οποία μπορούμε να βασιστούμε για να πάρουμε πληροφορίες και να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να κοιτάξουμε μερικά από αυτά που υποδεικνύουν ότι είμαστε μπλοκαρισμένοι σε μια συνήθεια. Πώς θα το καταλάβουμε ;

  • Κάνουμε την ίδια συζήτηση με διαφορετικούς ανθρώπους ;
  • Τα προβλήματα και οι συγκρούσεις είναι παρόμοια (η εγκατάλειψη, ο έλεγχος, η ενοχή, η ανευθυνότητα, η οργή) ;
  • Οι φίλοι μας μας λένε ότι υπάρχει πρόβλημα ;
  • Πιάνουμε τον εαυτό μας να μπορούμε να προβλέψουμε το τέλος της σχέσης ;

Αρκετά σημαντικά σημεία τα οποία καλό θα ήταν να μην αγνοήσετε όσοι δεν καταδικάζετε τον εαυτό σας στην αποτυχία του πρώτου γάμου. Είναι σαφές ότι αν το όνειρό σας είναι να αποκτήσετε μια επιτυχημένη σχέση και οικογένεια αυτή τη φορά να θυμάστε ότι όσοι αγνοούν το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν.

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.