Αρχική » Επικαιρότητα » Απρίλιος, μήνας κατά των αναίτιων καισαρικών τομών

Απρίλιος, μήνας κατά των αναίτιων καισαρικών τομών

Ο Απρίλιο έχει καθιερωθεί ως ο μήνας Ευαισθητοποίησης για τη Μείωση των Καισαρικών και φέτος όπως κάθε χρόνο είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε, να πληροφορηθούμε και να δημοσιεύσουμε, νεότερα στοιχεία και έρευνες που βοηθούν τις γυναίκες και τους επαγγελματίες υγείας να αποφύγουν τις αναίτιες καισαρικές.
Γράφουμε συχνά για την δυνατότητα φυσιολογικού τοκετού μετά από προηγούμενη καισαρική τομή(VBAC), αλλά ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην πρώτη καισαρική και τί θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά?
Οι περισσότερες καισαρικές σε πρωτοτόκες γυναίκες εκτελούνται για τέσσερις βασικές αιτίες:
α)αποτυχία προόδου τοκετού, β)προβλήματα στην καρδιά του εμβρύου(εμβρυική δυσφορία), γ)μακροσωμία εμβρύου (μεγάλο μωρό)και δ)ισχιακή προβολή εμβρύου.
Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι καμία από τις παραπάνω δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη ανάγκης για καισαρική τομή και οι φροντιστές υγείας και οι μητέρες μπορούν να εργαστούν μαζί για να αποφευχθεί η καισαρική για κάθε μία από αυτές τις ενδείξεις.
Εδώ θα αναφερθούμε στις δύο πρώτες συχνότερες αιτιολογήσεις των καισαρικών, την αποτυχία προόδου
 και την δυσφορία του εμβρύου,
πιστεύοντας πως και οι ίδιοι οι γονείς μπορούν
να μάθουν περισσότερα
για το πώς μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή  της καισαρικής τομής.
Αποτυχία προόδου του τοκετού  
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό που ονομάζεται “αποτυχία προόδου του τοκετού” τις πιο πολλές φορές σημαίνει “αποτυχία αναμονής”. Μπορεί επίσης να σημαίνει “αποτυχία πρόκλησης τοκετού”, να είναι αποτέλεσμα ενός λανθασμένου συμπεράσματος ή μπορεί να οφείλεται στη θέση που έχει πάρει το έμβρυο τη συγκεκριμένη στιγμή.
Τί λένε τα στοιχεία για την αποτυχία προόδου τοκετού?
-Σε 4 στις 10 γυναίκες που υπέστησαν καισαρική αιτιολογημένη ως αδυναμία προόδου του τοκετού, αυτό συνέβη πριν φτάσουν τα 5εκ διαστολής του τραχήλου.
-Η επισκληρίδιος αναισθησία, παρατείνει το χρόνο που χρειάζονται οι γυναίκες για να εξωθήσουν το μωρό τους.
-Στις περισσότερες γυναίκες με επισκληρίδιο που τελικά είχαν καισαρική τομή για αποτυχία προόδου, δεν δόθηκε αρκετός χρόνος να σπρώξουν αποτελεσματικά.
  Consortium of Safe Labor (2010)
Η πρόκληση τοκετού, αν και προτείνεται από τους επαγγελματίες υγείας ως μια μέθοδος ρουτίνας, στην πραγματικότητα αυξάνει τους κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καισαρική τομή και προβλήματα με τον πλακούντα σε μελλοντική εγκυμοσύνη.
  • Μετά από προσπάθεια πρόκλησης τοκετού έχουμε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, ανάγκης μετάγγισης αίματος και υστερεκτομή.
  • Η πρόκληση τοκετού πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για εμβρυϊκό στρες, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε καισαρική τομή.
  • Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιο πιθανό υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, και να διαχωριστούν από τις μητέρες τους.
Ως εκ τούτου να έχουν περισσότερες δυσκολίες με την έναρξη του θηλασμού.
  Association of Women’s Health, Obstetric and Neonatal Nurses (2014)
Τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά?
  • Μάθετε για τα σημάδια του τοκετού και μείνετε σπίτι κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού εάν ο σάκος των νερών δεν έχει σπάσει.
  • Αποφύγετε τις συνήθεις επεμβάσεις που μπορεί να επιβραδύνουν ή να περιπλέξουν
    τον τοκετό.
  • Περιμένετε μέχρι ο τοκετός να ξεκινήσει αυθόρμητα. Όταν ο τοκετός ξεκινά αυτόματα, δημιουργούνται ορμόνες που βοηθούν στην εξέλιξη του και σας παρέχουν φυσική ανακούφιση από τον πόνο. Το μωρό βιώνει λιγότερο άγχος και οι ορμόνες που εκκρίνονται βοηθούν στον καθαρισμό υγρών από τους πνεύμονες του. Ενισχύεται ο δεσμός μητέρας-βρέφους και διευκολύνεται η αποκόλληση του πλακούντα.
  • Περπατήστε και αλλάξτε θέσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου. Δοκιμάστε διαφορετικές θέσεις για να αισθανθείτε πιο άνετα, και να διευκολύνετε την πρόοδο του τοκετού.
Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως όταν συνίσταται πρόκληση τοκετού, σπάσιμο των νερών ή χορήγηση οποιοδήποτε φαρμάκου από τους επαγγελματίες υγείας,
εσείς έχετε το δικαίωμα να κάνετε ερωτήσεις για να μπορέσετε να αποφασίστε εάν θέλετε τη διαδικασία ή όχι.  
Εμβρυική δυσφορία  
Η διάγνωση εμβρυικού στρες παραμένει αμφισβητούμενη, και πολλοί μαιευτήρες διαφωνούν με την άποψη ότι η αύξηση των εμβρυικών παλμών κατά τον τοκετό είναι επικίνδυνη για την υγεία του.

Τι λένε τα στοιχεία για την εμβρυική δυσφορία?

Τα σοβαρά προβλήματα με τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου σχετίζονται με:
-Τοκετό που εξελίσσεται πολύ γρήγορα.
-Μια μητέρα που παίρνει φάρμακα για τον πόνο.
-Με τη χορήγηση επισκληρειδίου για ανακούφιση από τον πόνο.
-Χαμηλή αρτηριακή πίεση της μητέρας
-Μια μητέρα που έχει πυρετό
Κατά τη διάρκεια του τοκετού ο ρυθμός της καρδιάς του μωρού αλλάζει συχνά. Τις περισσότερες φορές, είναι απλά ένα σημάδι ότι το μωρό αντιμετωπίζει το φυσιολογικό stress της γέννησης.
Μερικές φορές μπορούν να δημιουργηθούν εξωτερικοί παράγοντες δυσφορίας για το μωρό από αναίτιες παρεμβάσεις . Προσπαθήστε να τους αποφύγετε  εάν είναι δυνατόν
Τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά?
Μην ξαπλώνετε ανάσκελα κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς αυτή η στάση μειώνει τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στο μωρό. Ρωτήστε τον επαγγελματία υγείας για την δυνατότητα τηλεμετρίας, έναν τρόπο να παρακολουθείτε εν κινήσει το μωρό  χωρίς να χρειάζεται να είστε συνδεδεμένη με το μόνιτορ του καρδιοτοκογράφου, άρα και καθηλωμένη στο κρεββάτι.
Αποφύγετε την πρόκληση ή την επίσπευση του τοκετού.
Η τεχνητή ωκυτοκίνη μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας.
Αποφύγετε το τεχνητό σπάσιμο των νερών(εξωτερική ρήξη υμένων). Ο ομφάλιος λώρος μπορεί να πέσει μέσω του τραχήλου πριν από το μωρό και έτσι να προκληθούν προβλήματα καρδιακού ρυθμού στο έμβρυο (πρόπτωση ομφάλιου λώρου).
Αποφύγετε την επισκληρείδιο για ανακούφιση από τον πόνο, καθώς μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας.
Μιλήστε για τις ανησυχίες σας με τη μαία σας ή τον γιατρό σας, ώστε να αισθάνεστε σίγουρη
και ασφαλής. Ο τρόπος με τον οποίον σας φροντίζουν κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί πραγματικά να κάνει μεγάλη διαφορά!

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.