Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Πρώτες ημέρες στο σπίτι με το μωρό

Πρώτες ημέρες στο σπίτι με το μωρό

Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι με το μωρό, μετά τον τοκετό, αποτελούν μια ιδιαίτερη περίοδο προσαρμογής για τους νέους γονείς. Μία μητέρα και ένας πατέρας έχουν *γεννηθεί* ταυτόχρονα με το μωρό/α.

 

Η αγωνία τους να φροντίσουν το νέο μέλος και να καλύψουν τις ανάγκες του, τους οδηγεί από τις πρώτες ημέρες σε επίπεδα εξάντλησης.

Οι παρακάτω συμβουλές ίσως φανούν χρήσιμες για πως θα διαχειριστείτε την νέα κατάσταση που βιώνετε:

 

Ζητήστε αν μπορείτε βοήθεια.

Το να καλέσετε αγαπημένα σας πρόσωπα από το ευρύτερο οικογενειακό σας περιβάλλον να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού και της ετοιμασίας του φαγητού, θα ήταν μια ανακουφιστική κίνηση, φτάνει να μην αποτελέσουν πηγή εκνευρισμού και εντάσεων. Επίσης καλέστε μια μαία, για να σας δείξει τους βασικούς κανόνες φροντίδας του νεογνού και θα σας δώσει απαντήσεις ακόμη και στα πιο απλά καθημερινά προβλήματα που ίσως αντιμετωπίζετε. 

Κοιμηθείτε όταν θα κοιμάται το μωρό.

Ξεκουραστείτε ή κοιμηθείτε όποτε μπορείτε, ακόμη και αν είναι 11 το πρωί(μαζί με το μωρό σας) και δώστε στον εαυτό σας χρόνο, για να απολαύσετε ξεκούραστοι το μωρό σας, όταν είναι ξύπνιο και σας χρειάζεται.

Μη δέχεστε επισκέψεις από φίλους και συγγενείς τον πρώτο μήνα.

Επίσης οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να περιμένουν.

Το να ασχοληθείτε μια μέρα μόνο με τον θηλασμό και την παρηγοριά του μωρού σας και ένα κάνετε ένα χαλαρωτικό ντους, ίσως είναι αυτό που θα χρειάζεστε και τίποτα παραπάνω.

.

Εξοικείωση με τον θηλασμό
Ο θηλασμός μπορεί μερικές φορές να γίνει πολύ δύσκολος. Η εξοικείωση με στάσεις θηλασμού από την νέα μητέρα και ο επαρκής θηλασμός του νεογνού βοηθά στην μείωση του άγχους στους νέους γονείς.

 Θα σας βοηθήσει να έχετε το μωρό σας σε επαφή δέρμα-δέρμα όσο το δυνατόν περισσότερο, τις πρώτες ώρες και ημέρες.
Είναι φυσιολογικό να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν νιώσετε αυτοπεποίθηση με το θηλασμό.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα θηλασμού, μιλήστε με τη μαία σας ή μία σύμβουλο γαλουχίας.

Εκπαιδευτείτε πριν την γέννηση στη βρεφική φροντίδα

Εάν θα γίνεται μαμά/γονέας για πρώτη φορά, υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να μάθετε και ίσως πριν την γέννηση, για να έχετε τον χρόνο να εκπαιδευτείτε  στη φροντίδα του μωρού και να παραμείνετε ήρεμοι τις πρώτες ημέρες. Για παράδειγμα, πιθανότατα θα πρέπει να ενημερωθείτε για: το θηλασμό ή την διατροφή με μπουκάλι, τις αλλαγές πάνας, το μπάνιο και τη γενικότερη υγιεινή του μωρού σας, την εύρεση ρουτίνας νεογέννητου καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον ασφαλή ύπνο για τα μωρά.

 

Συναισθήματα   
Είτε έχετε γεννήσει στην ηρεμία του σπιτιού σας, είτε στο νοσοκομείο, το σώμα σας προσπαθεί να αναρρώσει. Οι περισσότερες γυναίκες θα αισθανθούν κουρασμένες και ταλαιπωρημένες μετά την εμπειρία του τοκετού, αλλά και ανακούφιση, ευτυχία, φόβο και χαρά. Μπορεί να νιώθετε διαρκώς μέσα στην ημέρα πως θέλετε να κλάψετε χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Αυτό συμβαίνει την 3η-5η ημέρα μετά τη γέννηση και ονομάζεται «baby blue»

Όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό να σας συμβαίνει, γιατί μειώνονται οι ορμόνες που είχατε κατά την εγκυμοσύνη και η θλίψη που νιώθετέ δεν πρέπει να συνδέεται αρχικά με την επιλόχειο κατάθλιψη. Το «baby blue feeling» διαρκεί μόνο λίγες μέρες. Βοηθάει να μιλάτε στον/στην σύντροφό σας ή ένα οικείο πρόσωπο για το πώς αισθάνεστε. 

Εάν τα δυσάρεστα συναισθήματα δεν εξαφανιστούν, ζητήστε βοήθεια από ειδικό και άμεσα.

Διατροφή

Κάποιες μέρες μπορεί να είναι δύσκολο να αφιερώσετε χρόνο για να μαγειρέψετε ένα υγιεινό γεύμα, παρόλο που γνωρίζετε ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική στη περίοδο της λοχείας. Εάν οι φίλοι και η οικογένειά προσφέρονται να μαγειρέψουν τα γεύματά σας, αποδεχτείτε το, είναι πολύ σημαντικό για εσάς.  Ένας άλλος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρόνο είναι να ψωνίσετε στο διαδίκτυο και να παραλαμβάνεται τα φρούτα και τα λαχανικά σας στο σπίτι.

Μη ξεχνάτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός διατροφολόγου για να έχετε αυξημένα επίπεδα ενέργειας

Υιοθέτηση κατοικίδιου

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι τις πρώτες ημέρες φροντίδας του μωρού σας, είναι να έχετε υιοθετήσει ήδη ένα αδέσποτο ζώο, για κατοικίδιο σας. Θα  έχετε εκπαιδευτεί στην φροντίδα του και  θα έχετε διαχειριστεί τις ιδιαίτερες ανάγκες του, αλλά πάνω από όλα θα έχετε δεσμεύσει, στην καθημερινότητα σας, αρκετό χρόνο για την φροντίδα του.

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.