Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Σεροτονίνη, προκαλεί κατάθλιψη στις εγκύους και νέες μητέρες και ευαισθησία στους απογόνους στον πόνο

Σεροτονίνη, προκαλεί κατάθλιψη στις εγκύους και νέες μητέρες και ευαισθησία στους απογόνους στον πόνο

Η σεροτονίνη παίζει σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια της κύησης και του τοκετού.

Η σεροτονίνη είναι ένας  αρχαίος νευροδιαβιβαστής που επιδρά ευρέως σε όλες τις βασικές περιοχές του εγκεφάλου και επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση, την παρορμητικότητα, τη μάθηση και τη μνήμη, την προσοχή, τον ύπνο, την επιθετικότητα και εν γένει τον νευρο-εγκεφαλικό έλεγχο,

Ως εκ τούτου, έχει την ικανότητα να διαμορφώνει πολλές κοινωνικά υποκινούμενες συμπεριφορές και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς τη μητρότητα και στη ρύθμιση της φροντίδας του νεογνού στη συνέχεια.

Επίσης εκκρίνεται και για την ανακούφιση από τον πόνο και η μεγαλύτερη ποσότητα  σεροτονίνης βρίσκεται στους πυρήνες στο στέλεχος του εγκεφάλου. Αρκετή  βέβαια ποσότητα  πηγαίνει στη σπονδυλική στήλη για να διαχειριστεί τον πόνο στους νευρώνες. 

 Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μεταβολές της σεροτονίνης στον οργανισμό οδηγούν στην κατάθλιψη.

Η σεροτονίνη έχει κεντρικό ρόλο να διαλέγει ενέργειες που θα δώσουν κίνητρα και θα ενισχύσουν την απόφαση του ατόμου. Σε αυτό συμβάλλουν πολλαπλοί υποδοχείς . Η σεροτονίνη συμμετέχει στη λήψη  αποφάσεων μεταξύ κινδύνου ή όχι  Έτσι η σεροτονίνη μπορεί να επηρεάσει την θετική απόφαση του ανθρώπου. Έρευνες έδειξαν ότι η έλλειψη τρυπτοφάνης προκάλεσε ελάττωση των αποφάσεων που στηριζότανε στη θετική απόφαση στην πράξη. Αυτό ήταν πιο έντονο στις γυναίκες από τους άντρες. 

Σημαντικό δε είναι ότι η σεροτονίνη επιδρά στις αποφάσεις  που ελλοχεύουν κίνδυνο. Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη συνεργάζονται για την ισορροπίας της ψυχικής ηρεμίας.  Η σεροτονίνη πολλές φορές βοηθά στην ενέργεια της ντοπαμίνης να ελέγξει τη συμπεριφορά. Πρακτικά οι δύο ορμόνες ενεργούν σαν ένα κονσέρτο για την καλή λειτουργία των βασικών λειτουργιών στον εγκέφαλο.

Έχει εκτιμηθεί ότι το 20% των εγκύων γυναικών αντιμετωπίζουν προγεννητικό στρες και κατάθλιψη. Το προγεννητικό μητρικό στρες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στον πόνο στους απογόνους της.

Αυτο συμαβαίνει διότι τόσο οι πειραματικές όσο και οι κλινικές μελέτες δείχνουν την επίδραση του προγεννητικού μητρικού στρες στη ρύθμιση του συστήματος υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) και του συστήματος αναστολής πόνου σεροτονίνης.

 Για τη θεραπεία των καταθλιπτικών συμπτωμάτων τους, στις έγκυες γυναίκες συνήθως συνταγογραφούνται επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).

Δεδομένου ότι το ανασταλτικό κύκλωμα επαναπρόσληψης της σεροτονίνης ωριμάζει προγεννητικά, η προγεννητική έκθεση (σε επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης SSRI ) έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ευαισθησία του πόνου και την αυξάνει στους απογόνους, Οι μεταβολές σε αυτά τα δύο συστήματα ενδέχεται να υποστούν μακροχρόνιες αλλαγές στην ανάπτυξη της ευαισθησίας στον πόνο στους απογόνους.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι νέες μητέρες εκτίθενται σε αυξημένο επίπεδο κινδύνου για διαταραχές της διάθεσης και το οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να είναι ενημερωμένο και να αναζητήσει έγκυρα τη φροντίδα ειδικού. Αξιοσημείωτο ότι 60% έως 80% των νέων μητέρων αναφέρουν μετά τον τοκετό μπλουζ και έως και το 25% όλων των νέων μητέρων και πατέρων έχουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό, η οποία συνδέεται σταθερά με δυσμενείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όχι μόνο στην ίδια τους την υγεία, αλλά και είναι το βρέφος. 

Source:

-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6541513/

-perinatal maternal stress and serotonin signaling: effects on pain sensitivity in offspring.Knaepen L et all,Developmental Psychobiology

-Corticosteroid-serotonin interactions in the neurobiological mechanisms of stress-related disorders.Lanfumey et all,Neuroscience & Biobehavioral Reviews

-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5667351/

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.