Αρχική » Vbac » VBAC και έλεγχος του πάχους της ουλής. Αποτελεί ασφαλές κριτήριο σύμφωνα με έρευνες;

VBAC και έλεγχος του πάχους της ουλής. Αποτελεί ασφαλές κριτήριο σύμφωνα με έρευνες;

 

Όταν μία έγκυος επιθυμεί VBAC, ο έλεγχος του πάχους της ουλής προτείνετε κάποιες φορές από επαγγελματίες υγείας. Πολλές φορές χρειάζεται να συμβουλέψω  ζευγάρια για την αξία μέτρησης του πάχους της ουλής πριν την δοκιμασία φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική VBAC.
Είναι ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης της ρήξης της μήτρας;

Τι λένε οι διεθνείς έρευνες;

Να προτείνεται η μέτρηση του πάχους της ουλής;

 

Σε περίπτωση που μια γυναίκα έχει μια ή περισσότερες προηγούμενες καισαρικές, είναι πιθανό να της προταθεί από τον επαγγελματία που την παρακολουθεί,
να γίνει υπερηχογραφική εκτίμηση του πάχους της ουλής.
.Τι λένε όμως οι έρευνες για τη μέτρηση του πάχους της ουλής

.

΄.Σε μία μετανάλυση 21 ερευνών αξιολογήθηκε το πάχος ουλής στο σημείο που έχει γίνει η καισαρική τομή.

Αξιολογήθηκαν 2776 γυναίκες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 
το πάχος του μυομητρίου που κυμαίνεται μεταξύ 2,1-4,0 mm θεωρείται ότι έχει μειωμένη πιθανότητα για ρήξη της μήτρας, ενώ το πάχος που κυμαίνεται μεταξύ 0,6-2,00 mm θεωρείται ότι έχει αντίστοιχα αυξημένη.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα (Kok et al., 2017) δεν μπόρεσε να προσδιορίσει με ακρίβεια την ιδανική τιμή του πάχους του μυομητρίου, ενώ χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με τη χρήση σταθμισμένων μετρήσεων.

 

 Αξιολόγηση της μεθόδου μέτρησης του πάχους της ουλής.

 

Έρευνα που διεξήχθη σε 320 γυναίκες με προηγηθείσα καισαρική τομή,
έγινε αξιολόγηση της δυνατότητας μέτρησης του πάχους της ουλής στις
11-13 εβδομάδες,
στις19-21 εβδομάδες και στις 34-36 εβδομάδες,
από δύο διαφορετικούς
αξιολογητές, με χρήση διακολπικής κεφαλής υπερήχου.
Η ουλή ήταν ορατή και στους δύο χειριστές σε 284/320 περιπτώσεις (88,8%).
Όταν η ουλή θεωρήθηκε ορατή κατά τη σάρωση του μυομητρίου στις 11-13 εβδομάδες κύησης, συνέχισε να είναι ορατή στο 100% των περιπτώσεων και  στις 19-21 εβδομάδες.
Στις 34-36 εβδομάδες  μόνο στις 272 από τις 284 περιπτώσεις (95,8%) ήταν ορατή και στους δύο αξιολογητές.
Σημαντικό δε, ότι 80 γυναίκες από τις 320 που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν παραπάνω από μια καισαρικη (25,0% ) και μόνο σε μία περίπτωση είχε περισσότερες από μία ορατές ουλές. Στην περίπτωση αυτή ελήφθησαν μετρήσεις της μεγαλύτερης ουλής.

 

Η ουλή χαρακτήριζονταν ως ορατή όταν εντοπίζονταν μια περιοχή με υποηχογένια στο πρόσθιο τμήμα της μήτρας. Εμφάνιζε δε ασυνέχεια, σε αυτό το σημείο, που εντοπίζονταν στο κατώτερο  τμήμα της μήτρας.

΄.

 Οι δύο ανεξάρτητοι εξεταστές μέτρησαν με κολπικό υπέρηχο τρεις διαστάσεις: πλάτος, βάθος και μήκος ουλής, καθώς και το υπόλοιπο πάχους μυομητρίου (RMT).
d

Συμπεράσματα

1.Η ουλή της μήτρας μετά από καισαρική ήταν ορατή
σε 284/320 περιπτώσεις (88,8%).
Και οι δύο αξιολογητές είχαν 100% συμφωνία σχετικά με την ορατότητα της ουλής στις 11-13 και 19-21 εβδομάδες κύησης, ενώ συμφώνησαν μόνο στο  96% των περιπτώσεων στις 34-36 εβδομάδες.
Η συμφωνία μεταξύ δύο αξιολογητών για τη μέτρηση ουλών μετά απο καισαρική, μπορεί να θεωρηθεί πολύ καλή για το πρώτο  και δεύτερο
τρίμηνο, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο.

 

2. Οι ουλές του μυομητρίου παραμένουν ορατές
στην πλειονότητα των γυναικών καθ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

3.Μπορούν να μετρηθούν  σε τρείς διαστάσεις όταν αξιολογούνται από διακολπικό υπέρηχο σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

 

Ποιά είναι η πιθανότητα ρήξης της μήτρας σε γυναίκες με μία ή περισσότερες καισαρικές τομές;

H πιθανότητα ρήξης της μήτρας σε γυναίκες με προηγηθείσα καισαρική τομή είναι κατά μέσο όρο 0,7% (περίπου 1 στις 200 γυναίκες). Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο (0,15-04%) όταν τοκετός έχει αυτόματη έναρξη και μεγαλύτερο όταν υπάρχει πρόκληση (0,54-1,4%) ή ενίσχυση (0,9-1,91%) του τοκετού.
Το ποσοστό αυτό φαίνεται να είναι μεγαλύτερο (1,36%), επίσης σε γυναίκες που έχουν 2 ή περισσότερες καισαρικές τομές.
Ωστόσο, επειδή τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού είναι περισσότερα, οι γυναίκες με δυο ή περισσότερες καισαρικές τομές, θα πρέπει να λαμβάνουν εξατομικευμένη συμβουλευτική φροντίδα, κατά την οποία θα συνυπολογίζεται η πιθανότητα επιτυχούς ΦυΤΜΑΚ και η πιθανότητα για ρήξη της μήτρας.

.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, υπάρχει σταθμισμένη  μέθοδος μέτρησης του πάχους ουλής;

.

Σημαντική αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι  δεν έχει σταθμιστεί ακόμη μέθοδοςαπό την επιστημονική κοινότητα – για το ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος (και τον τρόπο χειρισμού της κεφαλής του υπερήχου, μαγνητικής κ.α), από τους επιστήμονες, για την  μέτρησης του πάχους ουλής .
Σωστό είναι δε, οι ΜΗ εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας στον υπέρηχο και ιδιαίτερα στην μέτρηση του πάχους  της ουλής, να αποφεύγουν την μέτρηση και την διεξαγωγή συμπερασμάτων.
Εν κατακλείδι, η RCOG αναφέρει ότι η μέτρηση του πάχους ουλής  αποτελεί σχετική ένδειξη στο αν θα συμβεί διάταση της ουλής ή ρήξη μήτρας, τοποθετώντας το κριτήριο της μέτρησης  στο Level 1 (σχετικό κριτήριο, όχι ισχυρό)

 

Συζητήστε με έμπειρους επαγγελματίες υγείας στο VBAC, για την μέτρηση πάχους ουλής στο μυομήτριο.
Πηγές:
https://www.researchgate.net/publication/236193012_Sonographic_measurement_of_lower_uterine_segment_thickness_to_predict_uterine_rupture_during_a_trial_of_labor_in_women_with_previous_Cesarean_section_A_meta-analysis

https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/gtg_45.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3508848/

https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/uog.11132

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.