Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Vaginal seeding – Μια νέα αμφιλεγόμενη πρακτική στον τοκετό!

Vaginal seeding – Μια νέα αμφιλεγόμενη πρακτική στον τοκετό!

Μια νέα αμφιλεγόμενη πρακτική στον τοκετό, για την οποία πρέπει να γνωρίζουν όλες οι μέλλουσες μαμάδες που γενούν με καισαρική τομή.
Ως μαία που βοηθάς τις επιτόκους να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό, έχεις γνώση ότι μπορεί να χρειαστεί ένα μικρό ποσοστό αυτών να οδηγηθούν για ιατρικούς λόγους σε καισαρική τομή.
Τότε είναι και η στιγμή που πρέπει να αποφασιστεί με την μητέρα αν θα γίνει το vaginal seeding, ή αλλιώς ο κολπικός βακτηριακός αποικισμός.
Τι ακριβώς είναι το «vaginal seeding»;
Είναι μια πρακτική όπου οι μητέρες που γεννούν τα παιδιά τους με καισαρική τομή, με μια γάζα που έχει τοποθετηθεί μια ώρα πριν στον κόλπο τους, απλώνουν τα κολπικά βακτήρια στο στόμα, στο πρόσωπο και στο σώμα του νεογέννητου.
Μπορεί αυτή η πρακτική να ακούγεται ακραία, αλλά τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά έρχονται σε επαφή με περίπου 300 διαφορετικά βακτήρια υποστηρίζει ο Dr Hannah Dahlen, γεγονός που δεν βιώνουν εκείνα που γεννιούνται με καισαρική τομή.
Εκείνοι που υποστηρίζουν το «vaginal seeding» αναφέρουν πως η δημιουργία μιας τέτοιου είδους επαφής με τα μικρόβια, στα οποία θα είχε εκτεθεί το μωρό εάν γεννιόταν φυσιολογικά, μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος με τον ίδιο τρόπο.
Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιθανότερο να πάσχουν στο μέλλον από προβλήματα υγείας όπως είναι το άσθμα, οι αλλεργίες, το έκζεμα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και η κοιλιοκάκη, ενώ έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για γαστρεντερίτιδα και αυτοάνοσα νοσήματα.
Εάν το «vaginal seeding» είναι τόσο αποτελεσματικό όσο αναφέρουν οι υποστηρικτές του, τότε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τέτοιου είδους ασθένειες.
Η Δρ. Μαρία Gloria Dominguez-Bello, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διεξήγαγε μια μελέτη στο Puerto Rico με 21 μωρά, στα οποία αμέσως μετά την καισαρική τομή κάλυψαν με κολπικά υγρά το στόμα και το πρόσωπο των νεογνών και τα τοποθέτησαν στο στήθος της μητέρας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πράγματι υπήρξε αποικισμός με την χλωρίδα των βακτηρίων της μητέρας στο έντερο και ενεργοποίηση του αμυντικού τους συστήματος.
Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή και γίνεται η διαδικασία του vaginal seeding ή κολπικός βακτηριακός αποικισμός (ΚΒΑ) έχουν διπλάσια βακτήρια από τα γεννηθέντα με καισαρική τομή και πλησιάζουν της βακτηριακής χλωρίδα των παιδιών που γεννήθηκαν κολπικά, παρόλο που αυτά υπερέχουν κατά έξι φορές περισσότερο στον αποικισμό του εντέρου τους.
Χαρακτηριστικά ο Dr Josef Neu, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας αναφέρει ότι όσο νωρίτερα στην ζωή μας ενεργοποιούμε το αμυντικό μας σύστημα ερχόμενοι σε επαφή με πολλούς μικροοργανισμούς τόσο πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα χτίζουμε σε σχέση με το να γίνεται σιγά σιγά και αργότερα στην ζωή μας.
Η Άννα Μ που γέννησε λίγους μήνες πριν με καισαρική το μωρό της και συμφώνησε να γίνει vaginal seeding στην κόρη της, δηλώνει ευτυχής:
<< Όταν κατά τη διάρκεια του τοκετού, διαπιστώθηκε η δυσφορία της και αποφασίστηκε η καισαρική τομή, ένιωσα ότι το παιδί μου θα χάσει ένα πολύτιμο κομμάτι της γέννησης της, εφόσον δεν θα συνέβαινε η πολυπόθητη κολπική διέλευση. Δεδομένου ότι οι γονείς προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο σε σχέση με τα παιδιά μας, η συγκεκριμένη σκέψη με γέμισε άγχος και απογοήτευση. Με παρότρυνση της μαίας μου, τοποθετήθηκε στον κόλπο μου μια απλή γάζα, η οποία αφού παρέμεινε εκεί για λίγη ώρα, φυλάχτηκε σε αποστειρωμένο περιβάλλον και ήταν το πρώτο χάδι που δέχτηκε στο σώμα και το στόμα της η νεογέννητη κόρη μου. Η συγκεκριμένη πρακτική, πέρα από τα ανοσολογικά οφέλη για το παιδί μου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογική μου ανάρρωση μετά την καισαρική και με λύτρωσε από όποιο αρνητικό συναίσθημα με διακατείχε, σε σχέση με όσα προαναφέρονται. Μια αμελητέας αξίας γάζα και μια ολιγόλεπτη πρακτική στάθηκε ικανή να δώσει στην μικρή μου ένα τόσο πολύτιμο δώρο, που δεν θα ήταν σε θέση να λάβει διαφορετικά >>
Κάποιοι επαγγελματίες υγείας μπορεί να σας βοηθήσουν να υλοποιήσετε την επιθυμία σας, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να την απορρίψουν. Αναλογιζόμενοι ότι στην Ελλάδα γεννιούνται πολλά παιδιά με καισαρική τομή, πρέπει οι επιστήμονες να αρχίσουν να ερευνούν τα οφέλη του κολπικού βακτηριακού αποικισμού. Εάν, ωστόσο, το σκέφτεστε για εσάς και το μωρό σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες προφυλάξεις. Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μιας υπάρχουσας μόλυνσης, και έτσι θα πρέπει να ελεγχθεί η μητέρα εκ των προτέρων για τυχόν επιβλαβή βακτήρια, για στρεπτόκοκκο Β, για HIV ή Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.
Τέλος αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι δεν προκαλείται καμία βλάβη από το «vaginal seeding», ωστόσο θα συμβούλευα όλους τους επαγγελματίες υγείας να είναι προσεκτικοί στο να έχουν κάνει τον απαραίτητο έλεγχο για νοσήματα και να γίνεται με προσοχή καθώς δεν υπάρχουν ακόμα σαφή επιστημονικά δεδομένα.

Δείτε επίσης: “Ο θαυματουργός μανδύας ή αλλιώς το σμήγμα της ζωής (vernix caseosa)”Νέα Έρευνα: Τι επιπτώσεις έχει η καισαρική για την υγεία;

http://commonhealth.wbur.org/2014/06/birth-canal-bacteria-c-section
http://www.goodtoknow.co.uk/family/545438/vaginal-seeding
http://mums.bodyandsoul.com.au/pregnancy+parenting/pregnancy+advice/seeding+the+new+birth+trend+thats+all+about+bacteria,37495

Πρώτη δημοσίευση: IVFforums.gr

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.