Αρχική » Επικαιρότητα » Covid-19 και απώλεια ακοής, αναφέρει έρευνα

Covid-19 και απώλεια ακοής, αναφέρει έρευνα

 

Ένας άνδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνισε ξαφνική και μόνιμη απώλεια ακοής στο ένα αυτί μετά που νόσησε από COVID-19, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι γιατροί του νοσοκομείου προειδοποιούν την ιατρική κοινότητα να προσέχουν αυτήν τη σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή, η οποία έχει αναφερθεί σε ελάχιστους που νόσησαν από COVID-19, σε όλο τον κόσμο.

 

How to Take Care of Your Ears.
Η έγκαιρη αναγνώριση της ξαφνικής απώλειας ακοής είναι σημαντική για την αποκατάσταση της ακοής. Ωστόσο, για τον ασθενή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θεραπεία βελτίωσε εν μέρει την ακοή του.
.
Η ξαφνική απώλεια ακοής, επίσης γνωστή ως ξαφνική κώφωση, είναι ταχεία και ανεξήγητη που συμβαίνει απότομα ή κατά τη διάρκεια μερικών ημερών και συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα αυτί, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών. Η κατάσταση δεν είναι ασυνήθιστη διότι υπάρχουν έως 160 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους,  κάθε χρόνο, ανέφεραν οι συγγραφείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν την αιτία ξαφνικής απώλειας ακοής, αλλά η κατάσταση έχει συνδεθεί με ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων  της γρίπη, του έρπη και του κυτταρομεγαλοϊού.
.
Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (13 Οκτωβρίου) στο περιοδικό BMJ Case Reports, οι συγγραφείς περιγράφουν την περίπτωση ενός 45χρονου άνδρα με άσθμα που εμφάνισε ξαφνική απώλεια ακοής κατά τη θεραπεία του, για το COVID-19.
.
Ο άνδρας είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου (ΜΕΘ) μετά από έντονη δύσπνοια. Τοποθετήθηκε σε αναπνευστήρα για 30 ημέρες και έλαβε θεραπεία με το αντιιικό φάρμακο remdesivir. Τελικά, ο άντρας άρχισε να βελτιώνεται και έφυγε από την ICU. Αλλά μια εβδομάδα αργότερα, παρατήρησε εμβοές στο αριστερό του αυτί, ακολουθούμενη από ξαφνική απώλεια ακοής στο αυτί, ανέφερε η έρευνα.
Ο άντρας δεν είχε προβλήματα ακοής στο παρελθόν και ήταν υγιής πριν από τη διάγνωσή του. Αφού υποβλήθηκαν σε φυσική εξέταση και μαγνητική τομογραφία, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν την αιτία της απώλειας ακοής του, όπως απόφραξη ή φλεγμονή. Εξετάστηκε επίσης, για άλλες πιθανές αιτίες απώλειας ακοής, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της γρίπης και του HIV, οδηγώντας τους γιατρούς του να υποθέσουν ότι η απώλεια ακοής του ασθενούς σχετίζεται με το COVID-19.
.
Ο άνδρας υποβλήθηκε σε θεραπεία με στεροειδή, την τυπική θεραπεία για ξαφνική απώλεια ακοής, η οποία βελτίωσε εν μέρει την ακοή του, αλλά δεν την αποκατέστησε στα φυσιολογικά επίπεδα.
Οι γιατροί του εξέτασαν την ιατρική βιβλιογραφία, βρήκαν πέντε άλλες αναφορές περιστατικών COVID-19 που σχετίζονται με ξαφνική απώλεια ακοής, συμπεριλαμβανομένων αναφορών απο Αίγυπτο, Τουρκία και τη Γερμανία. Το νέο περιστατικό είναι το πρώτο που αναφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν οι συγγραφείς.
.
Οι ερευνητές βρήκαν μόνο έναν συσχετισμό και δεν μπορούν να αποδείξουν ότι το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, προκαλεί άμεσα απώλεια ακοής. Ωστόσο, σημειώνουν ότι τα κύτταρα που ευθυγραμμίζονται στο μεσαίο αυτί βρέθηκαν να έχουν υποδοχείς ACE-2, τους οποίους χρησιμοποιεί το SARS-CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα. Επιπλέον, η λοίμωξη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα που έχουν συνδεθεί με απώλεια ακοής, ανέφεραν.
.
Οι ερευνητές ζητούν περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του COVID-19 και της ξαφνικής απώλειας ακοής, «δεδομένης της εκτεταμένης παρουσίας του ιού στον πληθυσμό και της σημαντικής νοσηρότητας της απώλειας ακοής». Συνιστούν να ρωτήσετε τους ασθενείς με COVID-19 στη ΜΕΘ σχετικά με την απώλεια ακοής και να παραπέμψετε επειγόντως οποιονδήποτε ασθενή με αυτά τα συμπτώματα σε έναν Ω.Ρ.Λ.
Πηγή:  https://www.livescience.com/covid-19-linked-to-sudden-hearing-loss.html?utm_source=Selligent&utm_medium=email&utm_campaign=24399&utm_content=20201016_Coronavirus_Infographic+&utm_term=5720489&m_i=Tknmj9I_6DpCAtoneM6HtHbegTIvtLOdnxidOdIHWHNqkANtHdMwKgsXysvvzJ6K6icuK1bBR4dc8ho%2BSbNlAchJUTdNdb

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.