Αρχική » Θηλασμός » 11ος Δημόσιος Θηλασμός, 1η Νοεμβρίου 2020. Δείτε το Video

11ος Δημόσιος Θηλασμός, 1η Νοεμβρίου 2020. Δείτε το Video

11ος Δημόσιος Θηλασμός

10 βήματα για επιτυχή θηλασμό

Διαδικασίες διαχείρισης
. Εναρμονιστείτε πλήρως με τον Διεθνή κώδικα εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και τις συστάσεις της επιτροπής του ΠΟΥ.

1β. Να έχετε γραπτώς την πολιτική σας για τη διατροφή των βρεφών, την οποία να γνωστοποιείτε τακτικά στο προσωπικό και τους γονείς.

1γ. Δημιουργείστε συστήματα συνεχούς παρακολούθησης και διαχείρισης δεδομένων
2. Εξασφαλίστε ότι το προσωπικό σας έχει επαρκείς γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες για την υποστήριξη του θηλασμού.
Βασικές κλινικές πρακτικές
3. Συζητήστε τη σημασία και τη διαχείριση του θηλασμού με εγκύους και τις οικογένειές τους.
4. Διευκολύνετε την άμεση και αδιατάρακτη επαφή δέρμα με δέρμα και υποστηρίξτε τις μητέρες να αρχίσουν το θηλασμό όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη γέννηση.
5. Υποστηρίξτε τις μητέρες να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν το θηλασμό και να διαχειριστούν τις συχνές δυσκολίες.
6. Μην παρέχετε στα νεογνά που θηλάζουν τρόφιμα ή υγρά εκτός του μητρικού γάλακτος, εκτός εάν υπάρχει ιατρική ένδειξη για το αντίθετο.
7. Παροτρύνετε τις μητέρες να έχουν στο δωμάτιό τους το νεογνό, για ολόκληρο το 24ωρο (rooming in)
8. Υποστηρίξτε τις μητέρες στο να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα σημάδια πείνας των βρεφών.
9. Συμβουλέψτε τις μητέρες σχετικά με τη χρήση και τους κινδύνους της για τα μπιμπερό, τις ψευδοθηλές και τις πιπίλες.
10. Συντονίστε κατά το εξιτήριο τον τρόπο με τον οποίο γονείς και βρέφη μπορούν να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε συνεχή υποστήριξη και φροντίδα.”

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ:

Λες και δεν είναι αρκετό που έζησα το θαύμα της κυοφορίας και της γέννησης, έρχεται έπειτα το μεγαλύτερο θαύμα. Αυτό του θηλασμού. Και ναι. Η φύση είναι μεγαλοπρεπής και μας έχει προικίσει με όλα τα καλά του Θεού. Είναι ολοφάνερο σε αυτό το μικρό πλάσμα που κρατώ στα χέρια μου και μέρα με τη μέρα μεγαλώνει και αλλάζει, απλά επειδή το βάζω στο στήθος μου .Αυθόρμητα αναρωτιέμαι <<Εγώ το κατάφερα αυτό;>> Μοιάζει με το μπουμπούκι που ανθίζει μες την αγκαλιά μου. Και δεν είναι μόνο το γάλα που ρέει και ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας και της δίψας. Μαζί με αυτό ρέει και η ζεστασιά, η θαλπωρή, η αγάπη. Γίνεται η πρώτη γνωριμία, ξεκινά η επικοινωνία και δημιουργείται ο πιο στενός δεσμός. Αυτός της δυάδας μητέρας – παιδιού.

   Παρόλα αυτά…πρόκειται για μια τέχνη που αφήσαμε να ξεχαστεί και να χαθεί. Μια εικόνα που πολλοί δεν την έχουν δει ποτέ. Για τους περισσότερους ανθρώπους η σίτιση ενός μωρού φέρνει αυτόματα στο μυαλό τους το μπιμπερό και τη φόρμουλα. Το στήθος θεωρείται πλέον μόνο ερωτογενής ζώνη.

   Κι όμως όταν είσαι έγκυος, νιώθεις το στήθος να γίνεται ευαίσθητο. Η θηλή κι η θηλαία άλως σκουραίνουν και διαστέλλονται. Γιατί να γίνονται όλες αυτές οι αλλαγές, αν πρόκειται να μην αξιοποιηθούν;

   Ευτυχώς πλέον έχουμε μαίες σωστά ενημερωμένες και πιστοποιημένους συμβούλους γαλουχίας. Έχουμε καταπληκτικές γυναίκες, που είναι έμπειρες θηλάζουσες μητέρες κι έχουν οργανωθεί σε ομάδες σε πολλές πόλεις της χώρας μας με σκοπό να ενημερώνουν μα πρωτίστως να βοηθούν στην πράξη τις νέες μανούλες. Χάρη σε όλους τους παραπάνω κατάφερα να θηλάσω και να συνεχίζω κι αυτή τη στιγμή να θηλάζω για χρόνια τα παιδιά μου. Χάρη σε αυτούς οι θηλάζουσες μητέρες αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Πλέον είμαι κι εγώ μία από αυτούς. Διότι…όταν λάβεις , πρέπει και να δώσεις!

   Ο θηλασμός είναι όπως τα πάντα σε αυτή τη ζωή. Είναι μια μεγάλη δέσμευση. Έχει τις καλές και τις κακές στιγμές του. Πρέπει να δώσεις μέρος της ψυχής, του χρόνου και των δυνάμεων σου για να πετύχει. Η ανταμοιβή όμως είναι ανυπολόγιστης αξίας κι αυτό φτάνει και περισσεύει! 

Χριστίνα Πανάγου

 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.