Αρχική » φόρμουλα » 10 βήματα για επιτυχή θηλασμό. Αναθεωρημένες (2018) οδηγίες του ΠΟΥ!

10 βήματα για επιτυχή θηλασμό. Αναθεωρημένες (2018) οδηγίες του ΠΟΥ!

Ακολουθούν οι αναθεωρημένες οδηγίες (2018) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να πιστοποποιηθεί ένα νοσοκομείο ως Φιλικό προς τα Βρέφη.
“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει τη διαδικασία πιστοποίησης για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη, έτσι ώστε να δώσει κίνητρο στις κλινικές δομές παροχής περιγεννητικών υπηρεσιών, διεθνώς, να εφαρμόσουν τα 10 βήματα για επιτυχή θηλασμό. Αυτά τα 10 βήματα συνοψίζουν ένα πακέτο πολιτικών και διαδικασιών που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι δομές παροχής περιγεννητικών υπηρεσιών για την υποστήριξη του θηλασμού. Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις δομές παροχής περιγεννητικών υπηρεσιών, παγκοσμίως να εφαρμόσουν τα 10 βήματα.

10 βήματα για επιτυχή θηλασμό

Διαδικασίες διαχείρισης
. Εναρμονιστείτε πλήρως με τον Διεθνή κώδικα εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και τις συστάσεις της επιτροπής του ΠΟΥ.

1β. Να έχετε γραπτώς την πολιτική σας για τη διατροφή των βρεφών, την οποία να γνωστοποιείτε τακτικά στο προσωπικό και τους γονείς.

1γ. Δημιουργείστε συστήματα συνεχούς παρακολούθησης και διαχείρισης δεδομένων
2. Εξασφαλίστε ότι το προσωπικό σας έχει επαρκείς γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες για την υποστήριξη του θηλασμού.
Βασικές κλινικές πρακτικές
3. Συζητήστε τη σημασία και τη διαχείριση του θηλασμού με εγκύους και τις οικογένειές τους.
4. Διευκολύνετε την άμεση και αδιατάρακτη επαφή δέρμα με δέρμα και υποστηρίξτε τις μητέρες να αρχίσουν το θηλασμό όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη γέννηση.
5. Υποστηρίξτε τις μητέρες να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν το θηλασμό και να διαχειριστούν τις συχνές δυσκολίες.
6. Μην παρέχετε στα νεογνά που θηλάζουν τρόφιμα ή υγρά εκτός του μητρικού γάλακτος, εκτός εάν υπάρχει ιατρική ένδειξη για το αντίθετο.
7. Παροτρύνετε τις μητέρες να έχουν στο δωμάτιό τους το νεογνό, για ολόκληρο το 24ωρο (rooming in)
8. Υποστηρίξτε τις μητέρες στο να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα σημάδια πείνας των βρεφών.
9. Συμβουλέψτε τις μητέρες σχετικά με τη χρήση και τους κινδύνους της για τα μπιμπερό, τις ψευδοθηλές και τις πιπίλες.
10. Συντονίστε κατά το εξιτήριο τον τρόπο με τον οποίο γονείς και βρέφη μπορούν να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε συνεχή υποστήριξη και φροντίδα.”
Είναι γεγονός ότι πλέον όλο και περισσότερες μητέρες στην Ελλάδα επιλέγουν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Γεγονός είναι, επίσης όμως, ότι πολύ συχνά οι μητέρες αυτές βρίσκουν αναχώματα εκεί που θα έπρεπε να βρουν υποστήριξη. Βασική αρχή μας στο EimaiMaia.gr είναι ότι οι μητέρες θα πρέπει να βρίσκουν υποστήριξη στις επιλογές τους, όποιες επιλογές και αν είναι αυτές. Οι επιλογές αυτές θα πρέπει να γίνονται συνειδητά και μετά από επαρκή και εξατομικευμένη ενημέρωση, από επαγγελματίες υγείας που έχουν σχετική κατάρτιση. Ανάμεσά τους, η μαία κατέχει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς είναι εκείνη στην οποία θα απευθυνθεί η γυναίκα για να συζητήσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της, ενώ παράλληλα είναι εκείνη που θα διασφαλίσει την άμεση έναρξη του θηλασμού μετά τον τοκετό.
Από πλευράς των επαγγελματιών και των δομών υγείας, ωστόσο, οι επιλογές αυτές κάποιες φορές παρακάμπτονται ή υποσκάπτονται. Ο λόγος; Δεν μπορεί να είναι άλλος παρά το κέρδος, αν και πολύ συχνά ο λόγος κρύβεται κάτω από το μανδύα της άγνοιας. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας για ενίσχυση του μητρικού θηλασμού. Άλλωστε, η αύξηση αυτή των ποσοστών, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τη δικαίωση πολλών μητέρων που διεκδίκησαν τα τελευταία χρόνια, την επιστημονική ενημέρωση και το δικαίωμά τους στο θηλασμό, αλλά και τη δικαίωση όλων εκείνων των επαγγελματιών υγείας που στάθηκαν πλάι στην προσπάθεια αυτή.
Δείτε επίσης: Δεν θεωρείται η Ελλάδα η ασφαλέστερη χώρα για να γεννηθεί ένα μωρό.Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού… ή οι κίνδυνοι από τη χορήγηση ξένου γάλακτος

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.