Αρχική » Μικροβίωμα » Ο θαυματουργός μανδύας ή αλλιώς το σμήγμα της ζωής (vernix caseosa)"

Ο θαυματουργός μανδύας ή αλλιώς το σμήγμα της ζωής (vernix caseosa)"

Θυμάσαι εκείνη την άσπρη ουσία που είχε στο σώμα του το μωρό σου όταν γεννήθηκε; Ναι, εκείνη που έμοιαζε με το πιο γλυκό γλάσο του κόσμου. Έχεις αναρωτηθεί τι ακριβώς ήταν;  

 Τι είναι αυτή η ουσία;  

Η ουσία αυτή είναι το εμβρυικό σμήγμα ή με την επίσημη ονομασία του το vernix caseosa. Πρόκειται για ένα είδος σμήγματος που καλύπτει το σώμα του μωρού σου, όσο αυτό βρίσκεται μέσα στη μήτρα σου και κάνει την εμφάνισή του γύρω στην 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Η εμφάνιση αυτή πυροδοτείται από συγκεκριμένους ενδοκρινείς μηχανισμούς.  
 

Από τι αποτελείται το εμβρυικό σμήγμα;  

Το θαυματουργό αυτό σμήγμα στην πραγματικότητα περιέχει πολλές απαραίτητες για την καλή υγεία του μωρού σου, ουσίες. Λιπίδια, αμινοξέα, πρωτείνες, αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ενώσεις όπως: χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, φωσφολιπίδια, γλουταμίνη κ.α.

Το εμβρυικό σμήγμα περιέχει 41 διαφορετικές πρωτείνες, 25 από τις οποίες δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη φύση.  

 

Γιατί όμως είναι τόσο θαυματουργό το εμβρυικό σμήγμα;  

οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες προστατεύουν το μωρό σου μέσα και έξω από τη μήτρα. 

Το κρεμώδες αυτό φιλμ αυτό που περιβάλλει το μωρό σου, διευκολύνει το πέρασμά του από το γεννητικό κανάλι. 

βοηθά την ανάπτυξη των αποικιών των “καλών” μικροβίων και τη μείωση των “κακών”  

προφυλάσσει το μωρό από τυχόν έκθεση στο μηκώνιο.  

έχει πολύ σημαντική θερμορυθμιστική λειτουργία, καθώς βοηθά το μωρό να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του. 

διατηρεί τη μυρωδιά του ενδομήτριου περιβάλλοντος και βοηθά το μωρό να παραμένει ήρεμο τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό.  

κάποιες από τις πρωτείνες που βρίσκονται στο εμβρυικό σμήγμα, βρίσκονται επίσης στο μητρικό γάλα. Κατά την ενδομήτρια ζωή το μωρό καταπίνει μικρές ποσότητες του σμήγματος, το οποίο προετοιμάζει το πεπτικό σύστημα του μωρού για να τραφεί με το γάλα σου, αμέσως μετά τη γέννηση. 

κρατά ενυδατωμένη την επιδερμίδα του μωρού.  

 Η παλιά πρακτική που πρόσταζε το πρώτο μπάνιο του μωρού να γίνεται αμέσως μετά τη γέννηση, ανήκει πια στο παρελθόν. Η τρέχουσα επιστημονική έρευνα προτείνει το πρώτο μπάνιο του μωρού σου να καθυστερεί όσο περισσότερο γίνεται. Το μεγαλύτερο ποσοστό του εμβρυικού σμήγματος απορροφάται μέσα στο πρώτο 24ωρο από τη γέννηση, ενώ στο σύνολό του χρειάζεται γύρω στη μια εβδομάδα για να απορροφηθεί πλήρως.  
 Καθυστέρησε και ζήτα και από τους επαγγελματίες υγείας που σας παρακολουθούν, να καθυστερήσουν όσο περισσότερο γίνεται το πρώτο μπάνιο του μωρού σας. Ιδανικά, μπορείς να συμπεριλάβεις στο πλάνο του τοκετού σου, ότι επιθυμείτε το πρώτο μπάνιο του μωρού σας να γίνει από τους γονείς του. Κατά την πρώτη εβδομάδα, εσύ και ο σύντροφός σου, πλένετε τοπικά το μωρό σας μετά από κάθε κένωση, περιποιείστε το κολόβωμα του λώρου του και κάνετε απαλό μασάζ σε όλο το σώμα του μωρού σας, ώστε να βοηθήσετε το σμήγμα να απορροφηθεί. 

Θέλετε κι άλλες πληροφορίες; UNRAVELING THE MYSTERY OF VERNIX CASEOSA

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.