Αρχική » Μαιες ανωδυνος τοκετος » Νέος μπαμπάς, η μεγάλη πρόκληση…Daddy be cool

Νέος μπαμπάς, η μεγάλη πρόκληση…Daddy be cool

ΝΕΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

 

     Όλο και περισσότερο στρέφεται η προσοχή μας προς τους νέους μπαμπάδες. Και υπάρχει λόγος.

     Παραδοσιακά, οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία έχουν επικεντρωθεί στις νέες μαμάδες, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι σαφές ότι η περιγεννητική περίοδος είναι μια εποχή ψυχικής ευαισθησίας και για τους μπαμπάδες.

     Πρόσφατη έρευνα της Αυστραλίας, η οποία μελέτησε πάνω από 1500 νέους μπαμπάδες, ανακάλυψε ότι οι νέοι μπαμπάδες βιώνουν υψηλά επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας και δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια.

    Οι ερευνητές συνόψισαν επτά βασικά ευρήματα:

  1. Οι άντρες βιώνουν σημαντική εσωτερική πίεση στο ρόλο τους ως πατέρες

Ενώ η πατρότητα είναι μια εποχή μεγάλης χαράς και ευτυχίας, οι άντρες μπορεί να αισθάνονται συγκλονισμένοι από την ανάγκη να είναι η οικονομική και συναισθηματική υποστήριξη της οικογένειας τους και από τις θυσίες που πρέπει να κάνουν για το νέο τους ρόλο. Οι νέοι μπαμπάδες αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να είναι ο «βράχος» και να έχουν το βάρος των αρμοδιοτήτων τους χωρίς την υποστήριξη των άλλων.

  • Οι νέοι μπαμπάδες των οποίων το παιδί είναι κάτω των 12 μηνών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχολογικής δυσφορίας

Το 39% των νέων μπαμπάδων που ανήκε σε αυτή την κατηγορία ανέφεραν υψηλά επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας. Είναι επίσης πιθανό να δουν τα δικά τους συναισθήματα λιγότερο σημαντικά από της συζύγου τους. 

  • Οι νέοι μπαμπάδες έχουν επιφανειακή και ελλιπή κατανόηση της περιγεννητικής κατάθλιψης

Ενώ οι πατεράδες εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο ψυχολογικής δυσφορίας παρουσιάζουν περιορισμένη κατανόηση των περιγεννητικών συνθηκών  της ψυχικής τους υγείας. Υπάρχει δε, μεγάλη έλλειψη συνειδητοποίησης ότι μπορούν να επηρεαστούν το ίδιο οι άντρες όσο και οι γυναίκες.

  • Οι άντρες δεν θέλουν να ταυτίσουν το «άγχος του μπαμπά» με κατάθλιψη και άγχος

Η αρνητική στάση απέναντι στην αποδοχή της κατάθλιψη και του άγχους,  αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τους άντρες να ζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη στο ρόλο τους ως νέοι μπαμπάδες.

Οι άντρες που είναι πιο ανοιχτοί να αναγνωρίσουν την έννοια «άγχος του μπαμπά» είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά στο ρόλο τους.

  • Η σχέση των συζύγων που είναι κρίσιμη σε αυτή τη περίοδο, διευκολύνεται από την στήριξη και την ενημέρωση

Έχοντας ένα παιδί αλλάζει η σχέση του ζευγαριού. Τα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με τις προκλήσεις και προσαρμόζονται στους νέους ρόλους. Όσο πιο ενημερωμένοι είναι, τόσο καλύτερα προσαρμόζονται.

Το πρόγραμμα “Προγεννητικό συμβόλαιο Γονεϊκότητας” θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις δυσκολίες την περιοδο που θα έρθει το μωρό  

  • Οι άντρες τείνουν να βασίζονται στη σύζυγο τους, για συμβουλές και πληροφορίες

Οι νέοι μπαμπάδες παρόλο που είναι ανοιχτοί στην αναζήτηση βοήθειας και πληροφοριών, έχουν  όμως την τάση να μαθαίνουν την ώρα που θα τους χρειαστεί να πράξουν κάτι, χωρίς να είναι ενημερωμένοι από πριν.

  • Οι μπαμπάδες δηλώνουν χαμηλή ικανοποίηση από τους επαγγελματίες υγείας, για τη διαθεσιμότητα προγραμμάτων, υποστήριξης και συμβουλών για τον πατέρα.

Υπάρχει μια αίσθηση ότι οι άντρες αισθάνονται κάπως απομακρυσμένοι από την εγκυμοσύνη καθώς οι πλειοψηφία των πληροφοριών και της υποστήριξης απευθύνεται στις μαμάδες.

Η ψυχική υγεία και ευημερία των μπαμπάδων πρέπει να προωθείται και από τις νέες μαμάδες.

Οι μπαμπάδες χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη κατά τη μετάβαση τους στην πατρότητα.

 

Πηγή: www.centreforperinatalpsychology.com.

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.