Αρχική » Θηλασμός » Θηλασμός και επεμβάσεις στους μαστούς.

Θηλασμός και επεμβάσεις στους μαστούς.

Καρκίνος του μαστού
Γυναίκες με καρκίνο του μαστού που θα φέρουν σύντομα το παιδί τους στον κόσμο ρωτούν αν μπορούν να θηλάσουν. Η γενική απάντηση της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι ο θηλασμός είναι ασφαλής, εκτός και αν είστε υπό χημειοθεραπεία ή ορμονική θεραπεία. Εάν είχατε καρκίνο του μαστού και δεν είχατε διπλή μαστεκτομή, ο θηλασμός είναι απολύτως δυνατός και πολύ ασφαλής. Εάν έχετε αφαιρέσει το ένα στήθος, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα να θηλάσετε από το ένα στήθος..
 Αρκετές μητέρες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στήθους ή θηλών είναι σε θέση να παράγουν γάλα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι ίσως οι περισσότερες δεν θα μπορέσουν να παράγουν πλήρη ποσότητα γάλακτος για τα βρέφη τους. Θυμηθείτε πως η μεγάλη ποσότητα γάλακτος δεν είναι απαραίτητη για μια επιτυχημένη εμπειρία θηλασμού . Αναζητείστε μεθόδους αύξησης παραγωγής μητρικού γάλακτος και να τις συνδυάσετε με τον θηλασμό ( όπως η άντληση με θήλαστρο).
Mom's Photo of Breastfeeding With Breast Cancer | POPSUGAR Family
Εάν μείνετε έγκυος μετά από θεραπεία με ακτινοβολία και μαστεκτομή στον έναν μαστό, το στήθος που δεν έχει υποστεί αγωγή, πιθανότατα θα γίνει μεγαλύτερο από τον άλλο μαστό και πιθανά να παράγει αρκετό γάλα για να συντηρήσει το μωρό. Σε αυτό το μαστό δεν υπάρχει τίποτα επιβλαβές στο γάλα για το μωρό. Γενικότερα η επίπτωση της ακτινοβολίας στο στήθος μας είναι να παράγει πολύ λίγο, εάν υπάρχει, γάλα και όχι να καταστρέφει την ποιότητα του.
Εάν θηλάζετε το βρέφος σας και συνιστάται τώρα να ξεκινήσετε χημειοθεραπεία, θα πρέπει να σταματήσετε να θηλάζετε. Τα φάρμακα θεραπείας θα περάσουν στο γάλα σας. Υπάρχουν ξεχωριστές συστάσεις και οδηγίες για τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, που επιθυμούν να θηλάσουν.  Αυτές οι συστάσεις πρέπει να εξατομικεύονται απο γυναίκα σε γυναίκα και να μη δίνονται στεγνές απαντήσεις από τους επαγγελματίες υγείας
 Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσετε ότι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ του ογκολόγου σας και του παιδίατρου του μωρού σας.
Εάν ξεκινήσετε εν μέσω θηλασμού χημειοθεραπεία, πιθανότατα, θα μπορείτε να επιστρέψετε στο θηλασμό όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία σας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες. Συγκρατήστε, ότι η θέληση και η θετική ενέργεια είναι οι δυνατότεροι σας σύμμαχοι.
Αισθητική Χειρουργική Στήθους | Μελέτης Παντελίδης, Πλαστικός Χειρουργός
Αισθητικές παρεμβάσεις στο στήθος
Οι αισθητικές παρεμβάσεις στο στήθος ενδέχεται να επηρεάσουν τα νεύρα και τους αγωγούς εντός του μαστού, επηρεάζοντας έτσι και  τη γαλουχία.
Τα εμφυτεύματα στήθους κάτω από τον μυ επηρεάζουν συνήθως την παραγωγή γάλακτος λιγότερο από τα εμφυτεύματα πάνω από τον μυ. Οι τομές γύρω από την θηλαία άλω και οι χειρουργικές τεχνικές που περιλαμβάνουν την πλήρη αποκόλληση των θηλών, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μείωση στην παραγωγή γάλακτος.
Με την πάροδο του χρόνου, οι γαλακτοφόροι αδένες, τα νεύρα και οι αγωγοί που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να σχηματίσουν νέα μονοπάτια και τα νεύρα μπορεί να ανακτήσουν τη λειτουργικότητα, επιτρέποντας στη μητέρα να παράγει γάλα. Μια ουλή γύρω από ολόκληρη τη θηλαία άλω  μετά από μείωση του μαστού δεν υποδηλώνει πλήρη αποκόλληση του ιστού και μπορεί να έχει παραμείνει συνδεδεμένη με ιστό που περιέχει νεύρα, αγωγούς και παροχή αίματος.
 Η ποσότητα του γάλακτος που παράγεται εξαρτάται από τον αριθμό των γαλακτοφόρων πόρων και τη λειτουργικότητα των νεύρων που επιτρέπουν τη γαλουχία, καθώς και άλλους παράγοντες εκτός από τη χειρουργική επέμβαση, όπως οι ορμόνες.
Τα μωρά των μητέρων που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μαστού πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για επαρκή αύξηση βάρους. Οι μητέρες μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος.
Ανατομία του μαστού | fyssas.gr
Διαφυλικοί γονείς(transgender)
Οι διαφυλικοί γονείς(transgender) που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μαστού μπορούν να θηλάσουν τα βρέφη τους, και όλο και περισσότεροι/ες το επιθυμούν και το επιλέγουν. Οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με αυτές τις οικογένειες πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με ιατρικές, συναισθηματικές και κοινωνικές πτυχές των μεταβάσεων φύλου για να παρέχουν τη βέλτιστη οικογενειακή φροντίδα και να ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους.
Ακόμα και αν δεν μπορείτε να θηλάσετε αλλά θέλετε να βιώσετε το δεσμό του θηλασμού δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν εναλλακτικό τρόπο σίτισης. Πολύ και ζεστή αγκαλιά  μαζί με το μπιμπερό μπορούν να θρέψουν επίσης το μωρό σας. Το συναίσθημα θα είναι πολύ ανακουφιστικό και για τους δύο σας.
Θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε τις πιθανές επιλογές ώστε να μπορείτε να κάνετε τη δική σας.

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.