Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Είναι ο φυσιολογικός τοκετός αιτία της Δυσλειτουργίας Πυελικού Εδάφους;

Είναι ο φυσιολογικός τοκετός αιτία της Δυσλειτουργίας Πυελικού Εδάφους;


Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Αρκετά συχνά επαγγελματίες υγείας αναφέρουν σε γυναίκες ότι ο φυσιολογικός τοκετός καταστρέφει το πυελικό έδαφος. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι οι επιτώσεις στο πυελικό έδαφος δεν σχετίζονται με τον τρόπο τοκετού, αλλά με πρακτικές που τραυματίζουν την περιοχή (περινεοτομία, χρήση εμβρυουλκού). Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρότι ορισμένες φορές τέτοιες παρεμβατικές πρακτικές είναι απαραίτητες να γίνουν, ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται αναίτια και άσκοπη χρήση τους.
Τέτοιες πρακτικές περιλαμβάνουν:

 • Επισκληρίδιο αναλγησία, η οποία αυξάνει την πιθανότητα περινεοτομίας ή χρήσης εμβρυουλκίας/σικυουλκίας.
 • Η χρήση εμβουλκίας/σικυουλκίας απαιτεί περινεοτομία και είναι πιθανό να τραυματίσει την περιοχή του πυελικού εδάφους
 • Συνεχής καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση, η οποία καθηλώνει τη γυναίκα σε ύπτια ή ημικαθιστή θέση. Η θέση αυτή περιορίζει το άνοιγμα του πυελικού εδάφους, ενώ ωθεί την γυναίκα να σπρώχνει με πολύ περισσότερη δύναμη μιας και είναι ενάντια στο νόμο της βαρύτητας. Επίσης, γυναίκες που έχουν συνεχή καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση έχουν αυξημένες πιθανότητες για επεμβατικό κολπικό τοκετό.
 • Καθοδηγούμενες εξωθήσεις. Κατά τη διάρκεια των εξωθητικών συστολών είναι πολύ συχνό οι επαγγελματίες υγείας να κατευθύνουν τη γυναίκα ως προς τη στιγμή που θα εισπνεύσει/εκπνεύσει και θα σπρώξει. Αυτο το γεγονός μπορεί να επηράσει την καλή κατάσταση του περινέου. Οι σύνδεσμοι υπό φυσιολογικές συνθήκες, διατείνονται και λεπταίνουν με την πίεση που δέχονται από την κεφαλή του εμβρύου. Σε περίπτωση κατευθυνόμενων εξωθήσεων, είναι πολύ πιθανό η κατεύθυνση που δίνει ο επαγγελματίας υγείας να μην είναι συνυφασμένη με την προαναφερόμενη φυσιολογική διάταση του περινέου και ως εκ τούτου, να το τραυματίσει.
 • Πίεση με τα χέρια του επαγγελματία υγείας στην περιοχή της κοιλιάς της μητέρας (γνωστή και ως μέθοδος Κριστέλλερ). Η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται για να επιταχύνει την έξοδο του εμβρύου. Στις περισσότερες περιπτώσεις το περίνεο δεν έχει προλάβει να διαταθεί επαρκώς, με συνέπεια να τραυματιστεί.
 • Χειρουργική παρέμβαση για τη μεγέθυνση της εισόδου του κόλπου (περίνεο), ώστε να βγει το έμβρυο, γνωστή και ως περινεοτομία ή επισιοτομία. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται ευρέως η πλάγια τομή, η οποία θεωρείται πως δεν τραυματίζει την περιοχή μακροπρόθεσμα, ωστόσο επηρεάζει τους μύες του πυελικού εδάφους. Η ανάρρωση χρειάζεται περισσότερο χρόνο και είναι πιο επίπονη σε σχέση με τα απλά ράμματα.

Πώς μπορώ να αποφύγω την Δυσλειτουργία Πυελικού Εδάφους;
Το πρώτο και βασικό δεδομένο είναι ότι ο προγραμματισμός καισαρικής τομής για την αποφυγή εμφάνισης της Δυσλειτουργίας Πυελικού Εδάφους φαίνεται να μην μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης. Ήδη από το διάστημα της εγκυμοσύνης η περιοχή έχει επιβαρυνθεί λόγω της άυξησης του βάρους. Επίσης, απώλεια ούρων και πόνος στην περιοχή αναφέρεται και από γυναίκες που επέλεξαν την καισαρική τομή. Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται μητέρα και μωρό όταν επιλέγεται μια προγραμματισμένη καισαρική τομή είναι περισσότεροι και σοβαρότεροι από την αποφυγή της πιθανότητας τραυματισμού της πυέλου.
Οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν απώλεια ούρων μετά τον τοκετό, αναφέρουν ότι τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε λίγους μήνες από τον τοκετό. Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η βλάβη που ενδέχεται να προκληθεί στο πυελικό έδαφος μπορεί να αποφευχθεί. Καλή διατρoφή, άσκηση, αλλά και οι ειδικές για το πυελικό έδαφος ασκήσεις Kegel είναι απαραίτητα τόσο για να αποφευχθεί ο τραυματισμός όσο και για να επουλωθεί η περιοχή σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα Δυσλειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα, οι ασκήσεις Kegel στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών της περιοχής, συνεπώς και στην καλύτερη υποστήριξη των οργάνων (μήτρα, ουροδόχος κύστη, ορθό) και είναι απαραίτητο να γίνονται από κάθε γυναίκα, σε κάθε ηλικία. Συμβουλευτείτε τη μαία σας για το πώς και πότε πρέπει να γίνονται.
Προσπαθήστε να αποφύγετε πρακτικές που τραυματίζουν ή που αυξάνουν την πιθανότητα τραυματισμού της περιοχής, κατά τον τοκετό σας. Συχνά, οι πολιτικές των μαιευτηρίων χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες πρακτικές ως μεθόδους ρουτίνας. Συζητήστε με τη μαία και το γιατρό σας για τις προτιμήσεις σας. Δομήστε το πλάνο του τοκετού σας, δίνοντας έμφαση στο ότι δεν επιθυμείτε να γίνει χρήση καμίας τεχνικής που θα υποσκάψει την ικανότητά σας να γεννήσετε φυσικά, εκτός και αν είναι απαραίτητη. Εμπιστευτείτε τη μαία σας. Έρευνες δείχνουν ότι όταν ο τοκετός διεξάγεται από μαία, τότε γίνεται πολύ λιγότερη χρήση αναίτιων παρεμβάσεων. Και τέλος, το σημαντικότερο όλων, εμπιστευτείτε το σώμα και το μωρό σας!
Δείτε επίσης: Μέθοδος Κριστέλλερ: κακή πρακτική ή ρουτίνα;

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.