Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Αιμορραγία στην αρχόμενη εγκυμοσύνη

Αιμορραγία στην αρχόμενη εγκυμοσύνη

 

Κηλίδες αίματος και η αιμορραγία στην αρχόμενη εγκυμοσύνη, είναι λόγος μεγάλης ανησυχίας για τις μέλλουσες μητέρες.
Κηλίδες αίματος:
Πάμπολλες φορές γυναίκες σε πρώιμη εγκυμοσύνη αναφέρουν κηλίδες αίματος, είτε ως σταγόνες στην τουαλέτα ή στο εσώρουχο τους. Οι κηλίδες είναι ελαφριά ροή αίματος, ρόζ, κόκκινου ή σκούρου καφέ χρώματος.
.
Εκτιμάται ότι 25% των γυναικών μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης θα εμφανίσουν κηλίδες αίματος.
Αιμορραγία:
Οι έρευνες βέβαια αναφέρουν ότι μόλις το 8% των γυναικών αυτών,  θα αναφέρει μεγάλη ροή αίματος, η οποία χαρακτηρίζεται πλέον ως αιμορραγία αρχόμενης εγκυμοσύνης.
Το 54% εξ αυτών θα αναφέρουν επίσης, έντονο πόνο χαμηλά στη μήτρα.
Από τις  έγκυες που θα αναφέρουν  μικρή ροή αίματος (spotting ) μόνο το 28% εξ αυτών, θα αναφέρει πόνο χαμηλά.
Τα περισσότερα περιστατικά κυήσεων που εμφανίζουν αίμα, είναι μεταξύ 5η μέχρι 8η εβδομάδας κυήσεως.
Το 50% των γυναικών  είχαν για μία ημέρα αίμα, το 30% για δύο ή τρείς ημέρες και το 20% παραπάνω από τέσσερις ημέρες.
Αξιοσημείωτο είναι, ότι το 15% των περιπτώσεων ανέφεραν ότι παρουσίαζαν αίμα γύρω από την ημερομηνία που περίμεναν την έμμηνο ρύση τους.
Ποια είναι τα αίτια:
Τα αίτια που αρχόμενη εγκυμοσύνη θα εμφανίσει αίμα είναι τα ακόλουθα:
1. Κατά την εμφύτευση του κυήματος (βλαστοκύστη ) διαρρηγνύονται αγγεία του ενδομητρίου.
2. Έκτοπη κύηση
(εξωμήτριο)
3.Αποβολή
4.Αλλαγή της υφής των κυττάρων του τραχήλου.
5.Αποκόλληση πλακούντα.
6. Άγνωστα αίτια
Εμφύτευση κυήματος.
H εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα λαμβάνει χώρα την 5η με 6η ημέρα μετά την σύλληψη. Η εμφάνιση της αιμορραγίας πιστεύεται ότι είναι σημάδι της εμφύτευσης της βλαστοκύστης στο ενδομήτριο ( το εσωτερικό υλικό που καλύπτει τα τοιχώματα της μήτρας).
Η αιμορραγία που προκύπτει από την εμφύτευση είναι συνήθως ανοιχτό ροζ ή σκούρο καφέ και διαφέρει από την περίοδο γιατί δεν έχει μεγάλη ροή, αλλά κηλίδες. Είθισται να διαρκεί περίπου 3 ημέρες και δεν χρήζει λήψη προγεστερόνης.
Έκτοπη κύηση
(εξωμήτριο)
Η έκτοπη κύηση είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και εμφανίζεται περίπου,
1 στις 50 κυήσεις ( 20 στις 1000).
Αυτό σημαίνει ότι το κύημα βρίσκεται εκτός μήτρας και μεγαλώνει σε λάθος σημείο
(σάλπιγγες, κοιλιακή χωρά, τράχηλο).
  Συνήθως ξεκινά με ελαφριά ως βαριά αιμορραγία, έντονο πόνο χαμηλά στην μήτρα, πόνος στο δεξί ώμο, ζάλη, αδυναμία και τάση για λιποθυμία. Καλέστε αμέσως τον γιατρό ή την μαία σας, είτε μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Αποβολή.
Αποβολή λέγεται η αυθόρμητη απώλεια κυήματος πριν την 20η εβδομάδα κυήσεως. Συνήθως ένα 10% με 20% των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή Πιθανότατα,  να είναι και μεγαλύτερο το ποσοστό, όταν συμβαίνει πολύ νωρίς και δεν δίνεται χρόνος να συνειδητοποιήσει η γυναίκα την εγκυμοσύνη της. Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν πριν την 12η εβδομάδα και το 50% των αποβολών οφείλεται σε χρωμοσωμιακές ή άλλες ανωμαλίες του κυήματος και χαρακτηρίζεται ως επιλογή της φύσης.
Η ηλικία της μητέρας παίζει σημαντικό ρόλο: στην ηλικία των 35 ετών περίπου το 20% αποβάλλει, στην ηλικία των 40 ανεβαίνει  στο 40% και στην ηλικία των 45 φτάνει και στο 80% ο κίνδυνος αποβολής.
Αλλαγή των κυττάρων του τραχήλου.
Τα κύτταρα του τραχήλου αλλάζουν υφή από την επίδραση των ορμονών της εγκυμοσύνης, κάνοντας τα ευαίσθητα ‘στο να αιμορραγήσουν’ το πρώτο τρίμηνο
(πιθανότατα μετά το sex).  Επίσης, φλεγμονές του τραχήλου και του  κόλπου, μπορεί να προκαλέσουν spotting.
Γι αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να διενεργείται Pap Test κατά το πρώτο τρίμηνο.
Συμβουλεύεται τους επαγγελματίες υγείας, διότι  μπορεί να το κάνει και η μαία σας και να το στείλει σε κυτταρολόγο, όπως επίσης και ο γιατρός σας.
 Αποκόλληση πλακούντα.
Περίπου 1 στις 100 έγκυες γυναίκες έχουν αποκόλληση πλακούντα. Συνήθως συμβαίνει το τρίτο τρίμηνο. Αν συμβεί το πρώτο τρίμηνο μπορεί να οφείλετε σε επιπωματικό πλακούντα ή έλλειψη προγεστερόνης. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Άγνωστα αίτια
Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά και θα πρέπει βάση του ιατρικού μαιευτικού ιστορικού σας, να μελετηθούν. Οφείλετε να καλέσετε την  μαία ή τον γιατρός που σας παρακολουθεί, για να σας ενημερώσουν με εξατομικευμένη συμβουλευτική φροντίδα και να σας εξηγήσουν αναλυτικά, τι μπορεί να προκαλεί την αιμορραγία στην δική σας εγκυμοσύνη.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω για ακομη μια φορά, ότι πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τους επαγγελματίες υγείας που σας παρακολουθούν και να πάρετε την κατάλληλη μαιευτική φροντίδα.

 

 

  1. https://www.healthline.com/health/womens-health/spotting-vs-period?fbclid=IwAR2ydBqm3zzRccWjy-IYAz_3j_h9EmmdThTXNo3BlEJo2xotv4g8EHBZFig#causes
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2884141/?fbclid=IwAR0uVwJnLB5TWxxlKZUBSHN1nRN9q-zc-u0pAO0LQO5fr_GcJS6rHna6ZgM
  3. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/bleeding-during-pregnancy?fbclid=IwAR0oazdJxTpsz2Kp5Bt7NFdFA4KzgOOmkfDqohJs8pIScN5TFIrAI2rURh8
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/symptoms-causes/syc-20354298?fbclid=IwAR0myBJ6ySKFI2ejV9GHw3f2Bu55b-_3pS-v73FfvrH1HrJIPBgCqo9kJe4
  5. https://www.aafp.org/afp/2000/0215/p1080.html?fbclid=IwAR2MBsT0gulGn3vLPh7Q-w3_hYFn55J18A3ozNfKw5N8VL_dI03RxTxf36o.

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.