Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Χουρμάδες στην εγκυμοσύνη. Μια απλή λιχουδιά ή κάτι παραπάνω;

Χουρμάδες στην εγκυμοσύνη. Μια απλή λιχουδιά ή κάτι παραπάνω;

Είμαι σίγουρη ότι έχετε ακούσει πολλές παρόμοιες, πολλά υποσχόμενες “οδηγίες”.

Είσαι έγκυος; Φάε αυτό ή μη φας εκείνο για να γεννήσεις πιο εύκολα… Την ίδια στιγμή, κάποιες ίσως έχετε ακούσει ότι οι χουρμάδες είναι ένα φρούτο που μπορεί να προκαλέσει τοκετό και ίσως πάλι κάποιες να το δοκιμάσατε κιόλας -μάλλον χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και θα εξηγήσω σύντομα το γιατί.

Μπορούν οι χουρμάδες να προκαλέσουν τοκετό; 
Όχι.

Οι χουρμάδες δεν προκαλούν τοκετό. Για την ακρίβεια δεν έχουν καμία επίδραση στο πότε θα ξεκινήσει ο τοκετός. Αν ψάχνετε για τρόπους να ξεκινήσει ο τοκετός σας, τότε μάλλον αυτό που σας ενδιαφέρει θα το βρείτε στο Φυσικές και εναλλακτικές μέθοδοι πρόκλησης τοκετού. Οι χουρμάδες, όμως, φαίνεται να κάνουν κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να επιδρούν στο πόσο θα κρατήσει ο τοκετός. Οι χουρμάδες μειώνουν τη διάρκεια του τοκετού!

Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό;

Μέχρι στιγμής, έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά 3 έρευνες σχετικά με τη σχέση της κατανάλωσης χουρμάδων κατά το τέλος της εγκυμοσύνης με τον τοκετό. Η πρώτη έρευνα του 2011, έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν χουρμάδες κατά τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό είχαν αυθόρμητη (χωρίς να γίνει κανένα είδος πρόκλησης τοκετού) έναρξη τοκετού κατά 96% έναντι 79% της ομάδας που δεν είχε βάλει χουρμάδες στη διατροφή της.

Παράλληλα, η χρήση συνθετικής ωκυτοκίνης και προσταγλαδινών για την πρόκληση τοκετού ήταν λιγότερο συχνή στην ομάδα εκείνων που κατανάλωσαν χουρμάδες, ενώ το πρώτο στάδιο του τοκετού (δηλαδή η φάση από το 4-6εκ διαστολή μέχρι το ξεκίνημα των εξωθήσεων) ήταν μικρότερο σε όσες κατανάλωναν χουρμάδες.
Αντίστοιχα ευρήματα παρατηρήθηκαν και στην έρευνα των Kordi et al., που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Journal of Midwifery and Reproductive Health, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η διαστολή του τραχήλου είχε καλύτερες προϋποθέσεις στις γυναίκες που έτρωγαν χουρμάδες προς το τέλος της εγκυμοσύνης σε σχέση με εκείνες που δεν έτρωγαν.
Το 2017, δημοσιεύθηκε στο Journal of Obstetrics and Gynaecology, μια τυχαιοποιημένη μελέτη, η οποία κατέληξε ότι η κατανάλωση χουρμάδων κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είχε θετική επίδραση στον τοκετό, καθώς μείωσε την ανάγκη για ενίσχυση των ωδινών με συνθετική ωκυτοκίνη, μείωσε δηλαδή τη διάρκεια του τοκετού, ωστόσο δεν είχε καμία επίδραση στο πότε θα ξεκινήσει ο τοκετός.

Πώς μπορώ να επωφεληθώ από την κατανάλωση χουρμάδων στην εγκυμοσύνη μου;

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί ότι ο χουρμάς είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο στις περισσότερες συνταγές μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει τη ζάχαρη. Ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης που η διατροφή μας μας απασχολεί αρκετά, η κατανάλωση χουρμά αντί της ζάχαρης δρα ευεργετικά στον οργανισμό. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω όμως, οι χουρμάδες, φαίνεται να έχουν κι ένα ακόμα απροσδόκητο όφελος, αυτό της μείωσης της διάρκειας του τοκετού.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί μπορεί κατά τη διάρκεια του τοκετού να θεωρήσει ότι πρέπει να ενισχύσει τις συσπάσεις, βάζοντάς σας ορό ωκυτοκίνης, έτσι ώστε να επισπευσθεί η γέννηση του μωρού. Αυτό, φαίνεται να αποφεύγεται σε σημαντικό βαθμό, όταν κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης καταναλώνετε γύρω στους 4-6 χουρμάδες την ημέρα. Με την κατανάλωσή τους, ο τοκετός σας, σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες, θα εξελιχθεί πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα θα αποφύγετε τις πιθανές επιπλοκές της φαρμακευτικής ενίσχυσης των ωδινών.

Δείτε τις έρευνες:
 Al-Kuran et al. (2011) The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery.

Kordi et al. (2014) The Effect of Late Pregnancy Consumption of Date Fruit on Cervical Ripening in Nulliparous Women

Razali et al. (2017) Date fruit consumption at term: Effect on length of gestation, labour and delivery.

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.