Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Φυσικοί τρόποι πρόκλησης τοκετού

Φυσικοί τρόποι πρόκλησης τοκετού

Μετά το θετικό test κυήσεως ξεκινά η αγωνία για
υγιή ανάπτυξη του  εμβρύου. Καμία κυρία δεν σκέφτεται την φυσική έναρξη του τοκετού γιατί φαντάζει πάρα πολύ μακριά. Όμως σε λίγους ίσως μήνες αναζητήσετε φυσικούς τρόπους πρόκλησης τοκετού

 

Οι εξετάσεις πολλές, οι συναντήσεις με τον γυναικολόγο και την μαία μας αρκετές και ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι είμαστε 7-8 μηνών και μια ακόμα ΑΓΩΝΙΑ μας επισκέπτεται.
Η  αγωνία να μην γεννήσουμε το βλαστάρι μας πρόωρα.
Kαι πριν καλά -καλά προλάβουμε να συμφιλιωθούμε με την σκέψη αυτή, ουπς ! Να που η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (Π.Η.Τ ) στέκει μόλις τρείς ημέρες μπροστά μας και σαν *στρατιώτες* μετράμε ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα και το βλαστάρι μας δεν λέει να ξεβολευτεί από την τρυφερή φωλιά που λέγεται μήτρα. Η Φύση γνωρίζει οπότε εμπιστευτείτε την, διότι η εγκυμοσύνη μπορεί να φτάσει τις 42 εβδομάδες σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Γυναικολόγων (ACOG)
Εάν λοιπόν το ενδιαφέρον σας  για  αυτό το άρθρο είναι σημαντικό, τότε μάλλον είτε είστε  στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης , είτε έχει καθυστερήσει ο τοκετός του μωρού σας ή προσπαθείτε να νικήσετε μια προγραμματισμένη ημερομηνία τοκετού.
Η πιθανότητα να γεννήσετε το μωρό σας στην Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού -Π.Η.Τ είναι μόλις 2-5 %.
Το 40 % των μωρών γεννιούνται μέχρι και 2 εβδομάδες
μετά την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
 (Π.Η.Τ )
 Εάν έχετε φτάσει ή έχετε περάσει την πιθανή ημερομηνία, οι φυσικές μέθοδοι πρόκλησης είναι ο καλύτερος τρόπος να *ενεργοποιήσετε*  τον τοκετό ή μάλλον να ωριμάσετε τον τράχηλο, ειδικά εάν αυτό σημαίνει την αποφυγή μιας τεχνητής πρόκλησης τοκετού ή μιας αναίτιας καισαρικής .
Σημαντικό είναι να θυμάστε  ότι δεν είστε σχεδιασμένες να είστε έγκυες για πάντα!

 

Η μήτρα εκκενώνει το περιεχόμενο της όταν θα έρθει η σπουδαία εκείνη ημέρα που ξεκινούν επιτέλους οι συστολές στο μυομήτριο.
Οπότε  εμπιστευτείτε το σώμα σας
Γνωρίζει η μήτρα για πιο σκοπό είναι  πλασμένη, αιώνες τώρα.
Η διαδικασία του να συστέλλεται, όταν το μωρό σας αποφασίσει  να πυροδοτήσει  τον τοκετό του, θεωρείται απολύτως φυσική για το όργανο αυτό, χωρίς να απαιτείται να αγωνιάτε και να αγχώνεστε εσείς. Άλλωστε  πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ορμόνες του στρες αναχαιτίζουν την έκκριση της Ωκυτοκίνης, ορμόνη του τοκετού.
Κάθε μέρα που το μωρό σας περνά μέσα στη μήτρα είναι σημαντική, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των πνευμόνων του.
Το μωρό σας δεν γνωρίζει ότι πρέπει να γεννηθεί στην Π.Η.Τ οπότε το να λέει κάνεις σε ένα υγιές μωρό να γεννηθεί πριν να  είναι καθόλα έτοιμο, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα όλων των ειδών τις επιπλοκές και τις παρεμβάσεις, ενώ όλες οι εξετάσεις τους πιστοποιούν ότι είναι ακόμη ζεστά, ασφαλή και χαρούμενα μέσα στην μήτρα.

 

 

Αλλά εάν αποφασίσετε να ενεργοποιήσετε τα πράγματα μπορεί να βρείτε  κάποιες  από τις παρακάτω μεθόδους αποτελεσματικές και  άλλες ίσως και όχι, καθώς καμία μέθοδος  δεν έχει ποσοστό επιτυχίας 100% και αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά θέλουν να γεννηθούν μόνο όταν είναι απολύτως έτοιμα και αυτό μπορεί να είναι πριν ή μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού τους .
Πολλοί γιατροί στην χώρα μας μπαίνουν στη διαδικασία της πρόκλησης τοκετού επειδή φοβούνται την θνησιμότητα του εμβρύου (2-3/1000 έμβρυα σε παράταση μετά τις 41w ), αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η κύρια αίτια θνησιμότητας δεν είναι η παράταση καθαυτή, αλλά οι παθολογικές καταστάσεις της μητέρας και συνήθειες όπως ίσως το κάπνισμα κ.α.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν επίσης ότι ο ύπνος από την αριστερή πλευρά μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα καθώς είναι λιγότερο πιθανό να μειώσει την παροχή του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών ως προς  στο έμβρυο. Προσπαθήστε απλά να κοιμάστε όσο περισσότερο μπορείτε από την αριστερή πλευρά.
Σημαντικά σημεία που πρέπει να τονιστούν πριν δοκιμαστούν οι παρακάτω μέθοδοι:
1)Πάρτε το ο.κ!
Είναι σημαντικό να έχετε πάρει τη σύμφωνη γνώμη από τον γιατρό ή την μαία που σας παρακολουθεί, ειδικά αν έχετε προηγούμενο ιατρικό ιστορικό.
2)Βεβαιωθείτε ότι ο ειδικός είναι έμπειρος στις μεθόδους που προτείνει.
Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός ή η μαία είναι κατάλληλα καταρτισμένοι.
3)Ενημερωθείτε σωστά!
Σημαντικό είναι  να ενημερωθείτε σχετικά με τις λεπτομέρειες της κάθε μεθόδου, καθώς οι έρευνες συνεχώς αλλάζουν και κάποιες από τις μεθόδους μπορεί να μην είναι οι κατάλληλες για εσάς κυρίες μου. Η κατάλληλη  μαία ή γιατρός πρέπει να  σας παρέχει την σωστή ενημέρωση σχετικά με τις μεθόδους αυτές.
 Μην ξεκινήσετε καμία από τις μεθόδους, τουλάχιστον μέχρι να είστε κοντά στην πιθανή ημερομηνία τοκετού σας.
4)Να θυμάστε ότι κάθε μορφή παρέμβασης, παραμένει μια παρέμβαση!
Παρακαλώ μην λάβετε καμία από τις παρεμβάσεις με ελαφρότητα. Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά και διαλέξτε με σύνεση .
 ΤΡΟΠΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΤΟΚΕΤΟΥ
1.Σεξ
Η σεξουαλική επαφή είναι μια ευρέως γνωστή πρακτική για την πρόκληση έναρξης του τοκετού καθώς το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες οι οποίες βοηθούν στην ωρίμανση του τραχήλου. Τελευταίες έρευνες όμως έδειξαν ότι η σεξουαλική επαφή σημειώνει μικρή διαφορά στην πρόκληση του τοκετού και καμία σημαντική αλλαγή στην ωρίμανση του τραχήλου δεν διαπιστώθηκε. Προσωπικά  πιστεύω ότι ο οργασμός στην γυναίκα, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, επιφέρει έντονες συσπάσεις στη μήτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα αυτών των συσπάσεων είναι να σπρωχνούν το μωρό προς τα κάτω στην πύελο και έτσι να ασκείται – με το κεφάλι του μωρού – πίεση στον ιστό του τραχήλου και βοηθά δυνητικά στην ωρίμανση αυτού . Επίσης εκκρίνεται Ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και του τοκετού.
 Παρόλα αυτά, η σεξουαλική επαφή είναι ένας σπουδαίος τρόπος χαλάρωσης  και σε αντίθεση με την προαναφερθείσα μελέτη πολλές γυναίκες διαπίστωσαν ότι μπήκαν σε τοκετό μετά από μια σεξουαλική επαφή. Ακόμα και η Ina-May Gaskin, μαία που  αρκετά χρόνια τώρα υποστηρίζει τον φυσικό τοκετό στο σπίτι, έχει εκφράσει αντιρρήσεις προς αυτές τις μελέτες καθώς στην πράξη έχει δει διαφορετικά αποτελέσματα και έναρξη του πολυπόθητου τοκετού.
Καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί γιατί πρώτων χαλαρώνει το σώμα της μαμάς και την βοηθά να είναι  καλά ψυχολογικά, δεύτερων  εκκρίνεται  Ωκυτοκίνη η ορμόνη του τοκετού και τρίτον με  τις συσπάσεις που δημιουργούνται μηχανικά στην μήτρα,  μπορεί να αποτελέσει μια άψογη φυσική μέθοδο πυροδότησης  του τοκετού.
2.Έλξη  θηλών
Η διέγερση των θηλών προάγει την παραγωγή της ωκυτοκίνης, (γι’ αυτό άλλωστε μετά τον τοκετό, όταν ξεκινά ο θηλασμός,  έχουμε τους υστερόπονους)
Μιμηθείτε ένα θηλάζων νεογνό και τραβήξτε τις θηλές σας αντίστοιχα , ξεκινώντας από  την θηλαία άλω. Ξεκινήστε λίγα λεπτά την ημέρα μετά της 38 εβδομάδες και καταλήξτε σε 20 λεπτά μέσα στην ημέρα σας  μετά τις 40 εβδομάδες. Παρατηρήστε τι συμβαίνει στην μήτρα σας. Σε κάθε σύσπαση σταματήστε την έλξη και εισπνεύστε ήρεμα και βαθιά. Μια εναλλακτική λύση είναι, εάν ακόμα θηλάζετε το παιδί σας, να το αφήνετε να θηλάζει λίγη περισσότερη ώρα, γιατί έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Κάποιες έγκυες μπορεί να επιλέξουν και θήλαστρο .
3.Ομοιοπαθητική
Υπάρχουν μερικά ομοιοπαθητικά σκευάσματα που βοηθούν στην έναρξη του τοκετού. Σημαντικό είναι ότι  θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εξιδανικευμένο ομοιοπαθητικό για να σας κατευθύνει για τις δοσολογίες.
4.Βελονισμός
Ο βελονισμός έχει υπάρξει για χιλιάδες χρόνια μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος πρόκλησης  τοκετού σε γυναίκες που έχουν περάσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού τους. Ο Andrew Orr υπέρμαχος της κινέζικης ιατρικής στο Queensland ειδικεύεται στην γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την γυναικολογία. Έχει κάνει εκτενείς έρευνες τις οποίες έχει δημοσιεύσει σε διάφορα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Σε αυτές τις έρευνες αναφέρει ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται μια και μόνο επίσκεψη για να αρχίσει ο τοκετός, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και μια δεύτερη. Μετά από έρευνες έχει φανεί ότι ο τοκετός μετά από βελονισμό ξεκινά μέσα στις επόμενες 6-48 ώρες .
Μια έρευνα από την Αυστραλία έδειξε ότι η χρήση βελονισμού για την έναρξη του τοκετού σε προτασιακές μητέρες είχε αποτέλεσμα 88% Όπως λένε στην Κίνα :  * Όταν το φρούτο είναι έτοιμο τότε και μόνο θα πέσει από το δέντρο*
Για να γίνει βελονισμός για την έναρξη του τοκετού θα πρέπει να είστε στην πιθανή ημερομηνία τοκετού και μετά ή διαφορετικά να σας το έχει συστήσει ο γιατρός ή η μαία που σας παρακολουθεί. Στην Ελλάδα ο βελονισμός επιτρέπεται να γίνεται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς. Επιλέξτε σωστά.
5. Αποκόλληση μεμβρανών (sweeping membranes)
Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αποκόλληση των μεμβρανών του αμνιακού σάκου από τον τράχηλο μέσω τις κολπικής δακτυλικής εξέτασης που θα κάνει η μαία ή ο γιατρός. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο άβολη ως οδυνηρή. Μερικές κηλίδες αίματος ή μικρή ροή  αίματος  μπορεί να προκύψουν ενώ μπορεί να εμφανιστούν και ακανόνιστες συστολές . Η αποκόλληση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κυήσεις πέραν των 40 εβδομάδων χωρίς κάποιο παθολογικό πρόβλημα ( όπως επιπωματικός πλακούντας) γιατί αναπτύσσει μικροοργανισμούς στο περιβάλλον της μήτρας που μπορεί να αποβούν επιβλαβείς για το έμβρυο. Θεωρείται παρέμβαση και πρέπει οπωσδήποτε να έχετε πλήρη ενημέρωση για ποιό λόγο θα το υποστείτε ( αν υπάρχει ιατρικός λόγος)  και να έχετε παρθεί η συναίνεση σας , ειδάλλως αν γίνει χωρίς την συγκατάθεση σας,  μπορεί να θεωρηθεί και μαιευτική βία
6. Δίκταμο ή  έρωντας  Επιστημονική ονομασία: Origanum dictamnus, Ορίγανον το δίκταμνον.
Είναι ένα βότανο που ενισχύει τις συστολές και διευκολύνει τον τοκετό.
Θα πρέπει να αποφεύγετε η χρήση του στην εγκυμοσύνη , παρά μόνο τις τελευταίες εβδομάδες . Παρακαλώ συμβουλευτείτε την μαία σας ή το γιατρό σας για την χρήση του καθώς η λανθασμένη δόση μπορεί να προκαλέσει ιατρικά  προβλήματα. Συνήθως προτείνεται 1 γρ δίκταμο με 100 γρ νερό.
7.Rasberry
Αποτελεί τονωτικό της μήτρας και έχει πρόσθετα οφέλη ακόμα και μετά τον τοκετό για την προαγωγή του μητρικού γάλακτος. Μερικές γυναίκες το προτιμούν σε μορφή τσαγιού, αλλά αν δεν σας αρέσει η γεύση ή θέλετε μεγαλύτερη δόση τότε απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα με φυσικά προϊόντα και φρούτα. Είναι γενικά επιτρεπτό μετά την 12η εβδομάδα σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Βεβαιωθείτε ότι θα συμβουλευτείτε πρώτα τη μαία ή τον γιατρό σας για την ορθή χρήση .
8.Καυτερό φαγητό / κάρρυ / Κανέλα
Επισκεφτείτε ένα εστιατόριο με κουζίνα που προσφέρει πικάντικες- καυτερές γεύσεις ή δοκιμάστε να μαγειρέψετε με καυτερή κόκκινη πιπεριά. Οι ορμόνες πυροδοτούνται και θεωρούνται άκρως αφροδισιακά τα φαγητά αυτά .
9. Ασκήσεις εμπέδωσης του εμβρύου.
Υπάρχουν ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μετά την 36η εβδομάδα να βοηθήσετε το μωρό σας να εμπεδωθεί  και έτσι να βελτιώσετε τον ιστό του τραχήλου και να ωριμάσετε  τις συνθήκες για έναν φυσικό τοκετό. Συμβουλευτείτε έμπειρη μαία στις ασκήσεις αυτές.
Μη ξεχνάτε ότι το μωρό αποφασίζει πότε είναι έτοιμο να γεννηθεί. Με το καλό!
References
1.McFarlin, Barbara L.; Patsy Harman, Jann O’Rear, Mary H. Gibson (May–June 1999). “A National Survey of Herbal Preparation Use by Nurse-midwives for Labor Stimulation: Review of the Literature and Recommendations for Practice”. Journal of Nurse-Midwifery 44 (3): 205–
2. Palmer, Jane (2000-12-29). “Raspberry Leaf”. Pregnancy, Birth and Beyond. Retrieved 15 April 2010216.
3. http://www.shentherapies.com.au/index.php
4. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.