Μια έρευνα ανακάλυψε πως το απαλό χάδι σε ένα μωρό μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που ευθύνεται για τις επώδυνες εμπειρίες.

Στη μελέτη των University of Oxford και  Liverpool John Moores University παρακολούθησαν  τον εγκέφαλο 32 μωρών καθώς έκαναν αιματολογικές εξετάσεις.

Στα μισά μωρά που χάιδευαν με μια απαλή ειδική βούρτσα πριν τις αιματολογικές εξετάσεις, φάνηκε 40% λιγότερο βίωμα πόνου μέσω της παρακολούθησης του εγκεφάλου τους.

Η συντάκτρια Rebeccah Salter είπε “ Το άγγιγμα φαίνεται να έχει αναλγητική ιδιότητα χωρίς καμία ανεπιθύμητη παρενέργεια.”

Στην έρευνα ανακαλύφθηκε πως ο καλύτερος τρόπος για την ανακούφιση του πόνου μέσω του απαλού χαδιού χρειάζεται να έχει ρυθμό 3 εκατοστών κάθε δευτερόλεπτο.

“Oι γονείς ενστικτωδώς χαϊδεύουν τα μωρά τους στη βέλτιστη ταχύτητα” είπε η καθηγήτρια Slater.

“Αν μπορούσαμε να καταλάβουμε το νευροβιολογικό υπόβαθρο των τεχνικών όπως το βρεφικό μασάζ, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις συμβουλές που δίνουμε στους γονείς για να παρηγορήσουν τα μωρά τους.”

Η συγκεκριμένη ταχύτητα του χαδιού ενεργοποιεί μια ομάδα αισθητηριακών νευρών στο δέρμα που λέγονται C-tactille afferents(νευρώνες της αφής) που σε προηγούμενες μελέτες έχει φανεί πως απαλύνουν τον πόνο στους ενήλικες.

Δεν έχει καταστεί σαφές αν τα μωρά είχαν την ανταπόκριση στο χάδι από πριν ή αν επείλθε με το πέρασμα του χρόνου.

“ Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως οι νευρώνες της αφής, μπορούν να ενεργοποιηθούν στα μωρά μέσω του απαλού χαδιού και να προκαλέσουν αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα τους ” είπε η καθ. Slater.

Επίσης είπε πως με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε και στο Current Biology, μπόρεσε να εξηγήσει πως οι καταπραϋντικές ενέργειες όπως το βρεφικό μασάζ και η τεχνική δέρμα με δέρμα(kangaroo care), όπου τα πρόωρα μωρά έρχονται σε επαφή με το δέρμα των γονιών τους, ενθαρρύνει το δέσιμο γονέα-παιδιού και πιθανά απαλύνει τον πόνο.

“Προηγούμενη μελέτη έδειξε πως το χάδι μπορεί να αυξήσει το δέσιμο γονέα-παιδιού, να μειώσει το στρες των γονιών και να μειώσει τις μέρες νοσηλείας των πρόωρων μωρών” είπε η καθηγήτρια Slater.

O επικεφαλής της έρευνας τώρα σχεδιάζει να επαναλάβει το πείραμα σε πρόωρα μωρά, όπου το αισθητηριακό σύστημα τους βρίσκεται σε ανάπτυξη.

Η Caroline Lee-Davey, υπεύθυνη στη μονάδα πρόωρων και άρρωστων παιδιών στο φιλανθρωπικό σύλλογο Bliss, δέχτηκε να συνεργαστούν για την έρευνα.

Ο σύλλογος Bliss θα χρηματοδοτήσει το Oxford University για να διεξαχθεί επιπλέον έρευνα στη ανακούφιση του πόνου των πρόωρων μωρών μέσω του χαδιού των γονιών τους.

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσες πολλές ιατρικές ενέργειες γίνονται στα πρόωρα μωρά που νοσηλεύονται.

Οτιδήποτε μπορεί να απαλύνει τον πόνο των μωρών είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα μέσω αυτών των ερευνών.

Το χάδι κάνει καλό στην υγεία του μωρού σας!

Πηγή:https://www.bbc.com/news/health-46591640?fbclid=IwAR2Z0MLnElBmHNqrJ2HCYgFwCnyiWrOq6m3LP-OO3Vs_ou1gaUtPhk_I-EQ