Αρχική » Επικαιρότητα » Τι είναι Γυναικολογική και Μαιευτική Βία; OVOHELLAS #ShOwResPeCtNOtViOleNcE

Τι είναι Γυναικολογική και Μαιευτική Βία; OVOHELLAS #ShOwResPeCtNOtViOleNcE


 

Τι είναι το OVOHELLAS

 

Το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας Ελλάδας (OVO Hellas) είναι Σωματείο, εγκεκριμένο το 2018. Είναι το ένατο ( 9 ο) αδελφό Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας στον κόσμο (υπάρχουν στην Ισπανία, Ιταλία, Ισπανία (El Parto es Nuestro), Χιλή, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Κολομβία, Πορτογαλία, Πουέρτο Ρίκο). Έχει επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από γυναίκες, εργαζόμενες, μητέρες και επαγγελματίες υγείας, που έχουν υποστεί οι ίδιες ή έχουν γίνει μάρτυρες σε γυναικολογική ή μαιευτική βία.

 • Τι είναι γυναικολογική και μαιευτική βία

Η γυναικολογική και μαιευτική βία παίρνει πολλές μορφές. Κάποιες από αυτές είναι:

– απάνθρωπη και αγενής συμπεριφορά κατά τη γυναικολογική εξέταση

– σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση

– άρνηση περίθαλψης κατά τον τοκετό

– αποκλεισμός από εξετάσεις λόγω κοινωνικής τάξης ή καταγωγής
– αγνόηση των αναγκών της γυναίκας και του πόνου της
– επιθετικές μαιευτικές πρακτικές και φυσική βία
– αναίτια χρήση ιατρικών παρεμβάσεων
– εξαναγκασμός σε ιατρικές παρεμβάσεις

– συναισθηματική πίεση κατά τη λήψη αποφάσεων

– υποτιμητικά σχόλια λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου
– κράτηση εντός της κλινικής λόγω μη πληρωμής

 

 Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το σύνολο των γεννήσεων, το 56,8% γίνονται με καισαρικές τομές στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Δυστυχώς το έλλειμμα ουσιαστικής μέριμνας και διαρκούς επαγρύπνησης της Πολιτείας, αποδεικνύεται καθημερινά από την ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση που έχουν αποκτήσει τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης κατά την γυναικολογική εξέταση, οι αναίτιες καισαρικές αλλά και το τραύμα μετά τον τοκετό, με το φαινόμενο να παραμένει αόρατο για τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, λόγω των μειωμένων καταγγελιών.

Το OVO Hellas στηρίζεται στους άξονες της συλλογής των καταγγελιών περιστατικών μαιευτικής βίας και της υποστήριξης των μητέρων και των νεογνών που υπέστησαν ανάλογες πρακτικές. Απευθύνεται σε ζευγάρια και οικογένειες που έχουν υποστεί γυναικολογική και μαιευτική βία σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας. Ακόμη και στους επαγγελματίες υγείας που τους έχει ασκηθεί μίας μορφής βίας στον εργασιακό τους χώρο.

 

  Επιδιώκουμε να μοιραζόμαστε τις ιστορίες τοκετού, τραύματος και βίας με άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί το ίδιο. Ξέρουμε ότι η εξιστόρηση της εμπειρίας μας έχει θεραπευτική αξία, αλλά επίσης μπορεί να πάρει νομική ή άλλη θεσμική διάσταση εάν αυτό χρειαστεί. Θέλουμε να σπάσουμε τη σιωπή!  

 

Φέτος τις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το OVOHELLAS, με την υποστήριξη της KΟΙΝΣΕΠ *Μαιευτικής Κοινοτικής Φροντίδας*(Midwifery Care In Community), ξεκινά καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη Μαιευτική Βία.

Σας καλούμε όλες, τις γυναικείες συλλογικότητες, τα κινήματα, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και κάθε γυναίκα ξεχωριστά, να στηρίξετε τη δράση μας με τη συμμετοχή σας, ώστε να κάνουμε την Μαιευτική Βία ορατή. #ShOwResPeCtNOtViOleNcE

#Nowiknow

LIKE n SHARE   https://www.facebook.com/OVOhellas

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.