Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Στατιστικά στοιχεία, εγκυμοσύνη και Covid-19

Στατιστικά στοιχεία, εγκυμοσύνη και Covid-19

 

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 σχετικά με το COVID-19 κατά την εγκυμοσύνη. Η ερευνητική αυτή συνεργασία (που ονομάζεται κοινοπραξία PregCOV-19 Living Systematic Review) συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Κέντρο Cochrane και άλλες ερευνητικές ομάδες.

 

 Συνολικά, οι ερευνητές εντόπισαν 77 μελέτες που περιελάμβαναν πάνω από 13.000 έγκυες και πρόσφατα έγκυες γυναίκες με COVID-19 και πάνω από 83.000 μη έγκυες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με COVID-19).

Από τις 77 μελέτες, οι 26 ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), οι 24 από την Κίνα, 7 από την Ιταλία, 6  από την Ισπανία3 από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, και 1 από το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Δανία, το Ισραήλ, Ιαπωνία, Μεξικό, Κάτω Χώρες και Πορτογαλία.

Ευρήματα:

 • Συνολικά, περίπου 1 στις 10 έγκυες ή πρόσφατα έγκυες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε λόγο (δηλαδή ασθένεια ή τοκετός)

  διαγνώστηκαν ως ύποπτα ή επιβεβαίωσαν οτι είναι θετικές στο  COVID-19. Σημείωση σημαντική, ότι αυτά τα ευρήματα ισχύουν μόνο για εγκύους που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό και όχι γι αυτές που παρέμειναν στο  χώρο της οικείας του

 • Τα πιο κοινά κλινικά συμπτώματα του COVID-19 στην εγκυμοσύνη ήταν πυρετός (40%) και βήχας (39%). Αξιοσημείωτο ήταν ότι οι έγκυες και πρόσφατα έγκυες με COVID-19,  ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα πυρετού και μυαλγίας (μυϊκός πόνος) σε σύγκριση με μη έγκυες γυναίκες της ίδιας ηλικίας.
 • Σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες της ίδιας ηλικίας, οι έγκυες και οι πρόσφατα έγκυες είχαν περισσότερες πιθανότητες να μπουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να τους χορηγηθεί οξυγόνο

.         • Σοβαρά συμπτώματα από COVID-19 διαγνώστηκε σε περίπου 13% των εγκύων και πρόσφατα εγκύων  με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο COVID-19. Δυστυχώς, 73 μητέρες με επιβεβαιωμένο το ότι ήταν θετικές στο COVID-19 πέθαναν (από οποιαδήποτε αιτία) από τις περίπου 13.000 μολυσμένες μητέρες

.         • Δεν βρήκαν διαφορές στον κίνδυνο θνησιμότητας ή θανάτου νεογέννητων που ήταν θετικά στο COVID-19.

 • Πολύ λίγες μελέτες ανέφεραν τα αποτελέσματα κατά το Ά τρίμηνο, επομένως δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν το ποσοστό αποβολής σε αυτό το τρίμηνο

.         •  Οι παράγοντες κινδύνου που συνδέθηκαν  με σοβαρές επιπλοκές σε έγκυες που ηταν θετικές στον COVID-19, περιελάμβαναν τη μητρική ηλικία 35 ετών και άνω, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 και άνω, τη χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση και τον προϋπάρχοντα διαβήτη.

 • Έγκυες και πρόσφατα έγκυες είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Ωστόσο, πολλές από τις πρόωρες γεννήσεις ήταν ιατρογενείς (που προκλήθηκαν από ιατρική παρέμβαση κατά την εγκυμοσύνη).

 Το συνολικό ποσοστό αυθόρμητου πρόωρου τοκετού σε έγκυες με COVID-19 δεν ήταν υψηλό (6%, παρόμοιο με το ποσοστό πριν από την πανδημία).

 • Περίπου το 25% των νεογέννητων που γεννήθηκαν από μητέρες με COVID-19 εισήχθησαν στη νεογνική μονάδα (σημαντικά περισσότερο από τα νεογέννητα που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς COVID-19).

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.