Αρχική » Επικαιρότητα » ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ! Οι Μαίες/τες δίπλα σας… #ΜΕΤΟΟ

ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ! Οι Μαίες/τες δίπλα σας… #ΜΕΤΟΟ

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από επαγγελματίες υγείας σε φοιτήτριες και γυναίκες που έφτασαν στο γραφείο τους για θέματα υγείας.
Οι ανεξάρτητες Μαίες/τες τοποθετήθηκαν απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση.
Το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας χαιρετά την ανακοίνωση των ανεξάρτητων Μαιών/των.
.

.

.

Παραθέτουμε την δήλωση:
“Το θάρρος είναι το πιο σημαντικό από όλες τις αρετές, γιατί χωρίς θάρρος δεν μπορείτε να εξασκήσετε οποιαδήποτε άλλη αρετή με συνέπεια. Μπορείτε να ασκήσετε οποιαδήποτε αρετή ακανόνιστα, αλλά τίποτα με συνέπεια χωρίς θάρρος.” Η γυναίκα που είπε αυτά τα λόγια βιάστηκε σε ηλικία 8 ετών. Ο βιαστής της κρίθηκε ένοχος, αλλά πέρασε μόνο μια μέρα στη φυλακή. Μετά την απελευθέρωσή του, δολοφονήθηκε. Εξαιτίας αυτού, πραγματοποίησε στάση σιγής για σχεδόν 5 χρόνια, πιστεύοντας ότι η φωνή της τον σκότωσε. «Σκότωσα αυτόν τον άντρα επειδή είπα το όνομά του. Και τότε σκέφτηκα ότι δεν θα μιλούσα ποτέ ξανά, γιατί η φωνή μου θα σκότωνε κανέναν… » Το όνομά της ήταν Marguerite Annie Johnson. Αργότερα στη ζωή, θα άλλαζε το όνομά της σε Μάγια Αγγέλου. Όταν τελικά μίλησε, είχε πολλά να πει.
.
Οι ανεξάρτητες μαίες και μαιευτές που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα στην Ελλάδα, θέλουν να καταθέσουν δημόσια την υποστήριξη τους σε κάθε άτομο που έχει υποστεί , επιβιώσει από σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας καθώς και οικογενειακής κακοποίησης μέσα σε οποιοδήποτε χώρο και από οποιαδήποτε πρόσωπο.
.
Οι μαίες/μαιευτές είναι οι συνεχιστές μιας κληρονομίας που παρέλαβαν από τις «μαμές» και αναβάθμισαν την εξάσκηση αυτής βασισμένη σε επιστήμονικά τεκμηριωμένες πρακτικές και διεργασίες . Είναι ένας ρόλος που βοηθούσε, βοηθά και θα βοηθά κάθε κορίτσι, κάθε γυναίκα, άτομο, οικογένεια εντός και εκτός υγειονομικών δομών και εγκαταστάσεων.
.
Η μαιευτική είναι επιστήμη που σπουδάζεται και ολοκληρώνεται μέσα από θεωριτικές και κλινικές διεργασίες. Ως μέλη της μαιευτικής κοινότητας οι ανεξάρτητες μαίες/μαιευτές καταβάλουν κάθε μέρα προσπάθεια για να πράττουν πράξεις που προστατεύουν , σέβονται και προάγουν τόσο την σωματική όσο και την ψυχική υγεία.
.
Μέσα από τη μαιευτική φροντίδα που παρέχουν οι μαίες/μαιευτές έρχονται αντιμέτωπες/οι με ιστορίες γυναικών όπου έχουν υποστεί – επιβιώσει από σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε διάφορους χώρους και από διάφορα πρόσωπα. Με βεβαιότητα μπορούν να καταθέσουν ότι αυτό το δραματικό και κατάπτυστο φαινόμενο είναι πιο συχνό, δυστυχώς, από τις ελάχιστες ιστορίες που δημοσιοποιούνται και τα αποτελέσματα αυτής της ψυχολογικής αρνητικής φόρτισης έχουν μεγάλο και σοβαρό αντίκτυπο στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.
.
ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ! ΜΙΛΗΣΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!
Προτρέπουμε κάθε άτομο που έχει υποστεί βία να απευθύνεται άμεσα στη γραμμή SOS 15900 Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.) είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς. Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου
.
Προτρέπουμε κάθε άτομο να ενημερώνεται πλήρως σχετικά με τα δικαιώματα και τις διαδικασίες εκτέλεσης μιας εξέτασης που θα πραγματοποιηθεί από επαγγελματία υγείας.
.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας: Τα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύονται και τιμωρούνται, όπως ο νόμος ορίζει.
.

Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, τα δικαιώματα των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας,

είναι ως εξής : Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από ιθαγένεια, χρώμα, τόπο κατοικίας, νομική κατάσταση, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικονομική κατάσταση ή ασφαλιστική κάλυψη:

Έχει δικαίωμα να ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση της υγείας του και να συμμετέχει στη λήψη κάθε απόφασης που τον αφορά.

Έχει δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και του απόρρητου των προσωπικών του πληροφοριών

Έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και να καταθέσει ενστάσεις για οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που πραγματοποιείται σε μονάδα υγείας.

Η Υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Κατοχυρώνεται σε Σύμφωνα και Συμβάσεις των Διεθνών Οργανισμών, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Σύνταγμα της Ελλάδας και στην Ελληνική νομοθεσία. Στο Υπουργείο Υγείας λειτουργεί Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, απευθείας υπαγόμενο στον Γενικό Γραμματέα, το οποίο επικεντρώνεται στη διαμόρφωση πολιτικής για την προστασία των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Επίσης, στο Υπουργείο Υγείας λειτουργούν:  Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.

#proudmidwife

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.