Αρχική » Παιδί » Πιπίλισμα του αντίχειρα. Πως να βοηθήσετε το παιδί σας

Πιπίλισμα του αντίχειρα. Πως να βοηθήσετε το παιδί σας

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί τα παιδιά πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους και γιατί δεν μπορούν να σταματήσουν.  Υπάρχουν, ωστόσο, λιγότερες προτάσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά να σπάσουν τη συνήθεια!

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη σωστή ανάπτυξη του στόματος και την ευθυγράμμιση των δοντιών, ειδικά όταν αρχίζουν να εισέρχονται μόνιμα δόντια.  Η απομύζηση του αντίχειρα μπορεί να προκαλέσει εξώθηση των άνω δοντιών και να οδηγήσει σε δόντια “buck”, αλλιώς γνωστά ως αποφράξεις (προβολή δοντιών). Τα δόντια, επίσης, μπορεί να ωθούνται προς τη γλώσσα.  Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν υψηλή οροφή στο στόμα, καθώς και μια διαφορετική χροιά στη φωνή ή και αλλοίωση φωνημάτων.  Το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να εμποδίσει το παιδί να μάθει άλλους τρόπους αντιμετώπισης του στρες και να ρυθμίζει τα συναισθήματά του.  Παρεμβάλλονται επίσης οι κοινωνικές δεξιότητες, καθώς οι «μη θηλάζοντες» θα πειράξουν και θα κοροϊδέψουν τα παιδιά που το κάνουν.

Η Φροϋδική θεωρία υποστηρίζει πως ο θηλασμός αποτελεί νεογνικό αντανακλαστικό ως μια μορφή βρεφικής σεξουαλικότας.  Μια άλλη υποστηρίζει πως το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι μια μαθημένη συνήθεια και όχι το αποτέλεσμα ψυχολογικών ή συμπεριφορικών προβλημάτων στην πρώιμη παιδική ηλικία.  Ούτε σημαίνει ότι το παιδί σας είναι ανασφαλές ή ανήσυχο.  Άλλοι υποστηρίζουν πως το πιπίλισμα προσφέρει ένα αίσθημα σιγουριάς, ασφάλειας και ηρεμίας όταν το παιδί κατακλύζεται από συναισθήματα κούρασης, άγχους και έλλειψης στοργής.  Και πάλι, είναι συνήθεια.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να σπάσει τη συνήθεια;

Οι περισσότεροι θηλάζοντες σπάνε τη συνήθεια μόνοι τους πριν γίνουν πέντε ετών.  Άλλοι παραιτούνται πριν από τα όγδοα γενέθλιά τους.  Ο χρόνος παρέμβασης ενός γονέα έχει μεγάλη σημασία.  Δεν προτείνεται να υποχρεώσετε να σπάσετε τη συνήθεια κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας όταν το παιδί αισθάνεται ότι πραγματικά «χρειάζεται» τον αντίχειρά του.  Είναι αποδεκτός μέχρι την ηλικία των 3-4.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να σπάσετε τη συνήθεια.

  • Απογαλακτίστε το παιδί σας σταδιακά. Εάν το παιδί σας είναι βρέφος, προετοιμάστε μια θηλή με αργή ροή.  Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε μια πιπίλα.  Τα παιδιά σπάνε τη συνήθεια πιπίλας γρηγορότερα από το πιπίλισμα του αντίχειρα.
  • Μην αναστατώνετε, μη μαλώνετε και μην γελοιοποιείτε ένα μεγαλύτερο παιδί για το πιπίλισμα του αντίχειρα. Η γκρίνια ή η επίπληξη θα κάνουν το παιδί σας να αισθάνεται ένοχο και μπορεί να ενθαρρύνει τη συνήθεια να συνεχίσει. Συμβουλέψετε φίλους και συγγενείς να το αγνοήσουν.
  • Μιλήστε με το παιδί σας και εξηγήστε του ήρεμα ότι δεν πρέπει να πιπιλάει το δάχτυλό του.  Αν παρατηρήσετε ότι αισθάνεται φόβο ή στρες στην ιδέα να σταματήσει, τότε μην το πιέζετε περισσότερο.
  • Προσφέρετε κίνητρα. Οι ανταμοιβές αυξάνουν τις πιθανότητες το παιδί να εξασκήσει μια νέα συμπεριφορά.  Βρείτε τρόπους ώστε το παιδί σας να παρακινηθεί να σταματήσει.
  • Αφήστε το να πιπιλίζει τον αντίχειρα μόνο σε συγκεκριμένες ώρες και μέρη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιήστε χρονοδιακόπτη κουζίνας. Μειώστε το χρόνο έως και 10% κάθε μέρα.  Ανταμοίψετε με αγκαλιές και επαίνους.
  • Επιλέξτε «ποινή» για το πιπίλισμα του αντίχειρα εκτός του καθορισμένου χρόνου και τόπου. Για παράδειγμα, επιμείνετε στο παιδί σας να σας πληρώσει 10 λεπτά του ευρώ από τον κουμπαρά του ή να χάσει την απόλαυση μιας δραστηριότητας.
  • Εισαγάγετε μια εναλλακτική δραστηριότητα για να αντικαταστήσετε το πιπίλισμα του αντίχειρα. Η δραστηριότητα πρέπει να απασχολεί και τα δύο χέρια (σχοινί, μπάσκετ, πιάνο, χαρτοπαίγνια, ντύνοντας μια κούκλα κλπ).  Ισως το πιπίλισμα να οφείλεται σε βαρεμάρα.
  • Τοποθετήστε ένα γάντι ή μαλακό γάντι πάνω από το χέρι του παιδιού σας, αλλά αφαιρέστε το πριν από τον ύπνο ή τον ύπνο. Χρησιμοποιήστε μια πικρή ουσία γεύσης στο νύχι του παιδιού σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα για να αποτρέψετε το πιπίλισμα του αντίχειρα στο τοπικό φαρμακείο σας.

Εάν η συνήθεια δεν έχει προφανώς μειωθεί σε περίπου ένα μήνα, συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.  Διατίθενται στοματικές συσκευές που επηρεάζουν την άνεση του πιπίλισμα του αντίχειρα. Είναι σχετικά φθηνές και μπορεί να παράγουν ταχύτερα αποτελέσματα.

Πηγή:

https://www.mama365.gr/32126/pos-na-stamathsei-to-paidi-na-pipilaei-to-dahtylo.html(06/10/2020)

http://www.cspd.com.cy/includes/thumb_sucking.pdf(05/10/2020)

https://childrensmd.org/browse-by-age-group/toddler-pre-school/thumb-sucking-and-finger-sucking-11-ways-to-break-the-habit-without-breaking-your-budget/(07/10/2020)

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.