Γειά σου Δήμητρα, εργάζεσαι σαν ανεξάρτητη μαία για τον φυσικό τοκετό στο Αμβούργο της Γερμανίας και πρόσφατα ίδρυσες το Podcast «Λόγος Μαιών». Μπορείς να μου πείς λίγα λόγια για εσένα και τον ρόλο της μαίας;
.
Γειά σας, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Σπούδασα μαιευτική στο Πανεπιστήμιο Υγείας στο Μπόχουμ (Hochschule für Gesundheit), έκανα την κρατική μου εξέταση και το Bachelor of Science και στη συνέχεια μετακόμισα στο Αμβούργο και ξεκίνησα σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Πλέον αναλαμβάνω την παρακολούθηση στην εγκυμοσύνη, παρακολουθώ τοκετούς στο σπίτι και αναλαμβάνω τη μεταγεννητική φροντίδα. Το «Λόγος Μαιών» το ίδρυσα επειδή είμαι μια νέα γυναίκα, μαία, που της αρέσει να κάνει ερωτήσεις. Θέλω να δώσω φωνή στις μαίες και να αναδείξω την ομορφιά της μαιευτικής, αλλά και τυχόν προκλήσεις που υπάρχουν.
Ποιός είναι λοιπόν ο ρόλος της μαίας στην Γερμανία στην εγκυμοσύνη, κατά την διάρκεια του τοκετού αλλα και στην περίοδο της λοχείας;
.
Μια μαία είναι η πλέον κατάλληλη επαγγελματίας για την υγιή εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την λοχεία. Η ευθύνη της είναι να γνωρίζει τη φυσιολογία και να παραπέμπει σε κάποιον/α μαιευτήρα ή παιδίατρο με τα πρώτα σημάδια παθολογίας.
Στην Γερμανία ένας/μια γυναικολόγος οφείλει νομικά να φροντίσει να παρεβρίσκεται μια μαία σε κάθε τοκετό και όχι το αντίστροφο.
Η ασφάλεια κατά έναν τοκετό στο σπίτι είναι κυρίως εξασφαλισμένη από την σχέση μαίας – επιτόκου 1: 1, δηλαδή τουλάχιστον μια γνώριμη μαία επικεντρώνεται καθ’ όλη την διάρκεια ενός τοκετού σε μια και μόνο επίτοκο.
Μεταφορές στο νοσοκομείο κατά την διάρκεια ενός τοκετού στο σπίτι σπανίως είναι αναγκαίες, για παράδειγμα όταν η χρονική εξέλιξη του τοκετού εγκαταλείπει τα φυσιολογικά πλαίσια ή όταν η επίτοκος ζητά κάποια ισχυρότερη αναλγησία.
Τα ποσοστά μεταφορών κυμαίνονται στο 15%. Σε αυτή την περίπτωση ο τοκετός πρέπει να μεταφερθεί στο επόμενο επίπεδο ιατρικών δυνατοτήτων και συνεργαζόμαστε στενά με τις/τους συναδέλφους μαιευτήρες. Επομένως, κατα την γνώμη μου, το ιδανικό περιβάλλον τοκετού για μια υγιής γυναίκα, με φυσιολογική εγκυμοσύνη, που το επιθυμεί, είναι στο σπίτι της ή σε ένα κέντρο φυσικού τοκετού.
Κατά την διάρκεια της λοχείας, δηλαδή της περιόδου των περίπου έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό, η μαία συνεχίζει να είναι η πλέον κατάλληλη επαγγελματίας υγείας για την υποστήριξη της μητέρας, του νεογνού και της οικογένειας και πηγαίνουν 36 δωρεάν επισκέψεις στο σπίτι τους.
Πέρα από την μαιευτική παρακολούθηση και υποστήριξη κατά την διάρκεια των σωματικών αλλαγών μετά από τον τοκετό (μεταξύ άλλων η παλινδρόμηση της μήτρας, η έναρξη θηλασμού, η επούλωση του περινέου, τυχόν νεογνικός ίκτερος) είναι συναισθηματική στήριξη και σύμβουλος για όλα οσα απασχολούν την νεα οικογένεια. Συχνά η τελευταία επίσκεψη κλείνει με συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού, άσκησης και διατροφής.
Δείτε το video:
Ποιά είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα μιας μαίας στην Γερμανία;
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των μαιών στην Γερμανία δεν διαφέρουν ιδιαίτερα απο αυτά της Ελλάδας. Η διαφορά πιστέυω οτι βρίσκεται στην εφαρμογή τους.
Στην Γερμανία η μαία αποτελεί μέρος του συστήματος υγείας και δικαιούται να κάνει τη διάγνωση της κύησης,
την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης γυναικών χαμηλού κινδύνου κύησης,
την εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού και τη φροντίδα της λεχωίδας και του νεογνού.
Μετά τις σπουδές, οι οποίες πλέον είναι σε πανεπιστημιακό επίπεδο, έχουμε την δυνατότητα να εργαστούμε σε κάποιο νοσοκομείο, ιατρείο, ή να κάνουμε ελεύθερο επάγγελμα.
Οι μαίες που κάνουν ελεύθερο επάγγελμα συνήθως εργάζονται μόνες, σε ομάδες, ή ιδρύουν ένα μαιευτικό κέντρο ή κέντρο φυσικού τοκετού.
Όπως είπα όλες οι μαίες είναι μέρος του εθνικού συστήματος υγείας.
Έτσι οι γυναίκες δικαιούνται να τις συμβουλευτούν και η κρατική ασφάλεια υγείας καλύπτει τα έξοδα εγκυμοσύνης, τοκετού και λοχείας ανεξάρτητα απο το ποιό μοντέλο περίθαλψης επιλέξουν.
Έχει επιτευχθεί συναίνεση μέσω προτοκόλλων μεταξύ των συλλόγων μαιών, γυναικολόγων και των ασφαλιστικών εταιριών για το φάσμα των υπηρεσιών και φαρμάκων που καλύπτονται και δικαιούνται οι γυναίκες.
Έτσι, αν μια γυναίκα επιλέξει μαιοκεντρική παρακολούθηση, οι μαίες πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους κατευθείαν από την ασφάλεια των γυναικών. Μάλιστα στην περίοδο της λοχείας μια γυναίκα δικαιούται 36 επισκέψεις κατ’οίκον απο μαία μέχρι το παιδί να γίνει τριών μηνών!
Συνήθως οι γυναίκες μας καλούν με το που έχουν θετικό τέστ εγκυμοσύνης, ετσι ώστε να μπορεί να χτιστεί η σχέση μαίας/γυναίκας απο πολύ νωρίς και να γίνουν τυχόν απαραίτητες εξετάσεις, παραπομπές και συμβουλευτική. Ακόμα και αν μια γυναίκα χάσει σε αυτό το πρώιμο στάδιο το παιδί της, δικαιούται παρακολούθηση από μια μαια για την περίοδο της αποβολής.
Τέλος, συνεργαζόμαστε με αιματολογικά εργαστήρια και κάνουμε εξετάσεις αίματος και ούρων, μπορούμε να χορηγήσουμε φάρμακα όταν είναι απαραίτητο ή να ράψουμε το περίνεο σε περίπτωση τραυματισμού.
.
Φώτο ©Gianna Jobst
Τί ποσοστό καισαρικών έχει η Γερμανία; Διενεργούνται φυσιολογικοί τοκετοί μετα από καισαρική τομη (VBAC/ΦυΤΜΑΚ) ;
Το 2017 το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Γερμανία έφτασε το 30,5% (Statista). Το ποσοστό κυμαίνεται εντός των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας μεταξύ 24% και 37,2%.
Έχουν γίνει κατά πολλού προσπάθειες για την πρόσβαση των ποσοστών της κάθε κλινικής στο κοινό αλλά και την μείωση τους.
Μάλιστα κάποια κρατίδια έχουν εισάγει έναν κλινικό δείκτη ποιότητας που λέγεται
«ποσοστό πρώτων καισαρικών τομών σε τελειόμηνες κυήσεις και κεφαλική προβολή του νεογνού» και παρουσιάζεται στις στατιστικές.
Το 2020 δημοσιεύτηκε μια νέα κλινική κατευθυντήρια οδηγία υψίστης ερευνητικής ποιότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης (S3-Leitlinie) για τις καισαρικές τομές.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες S3 εμπεριέχουν όλα τα στοιχεία της συστηματικής ανασκόπησης με απόλυτη διαφάνεια και βασίζονται σε εθνικές και διεθνείς έρευνες. Στην δημιουργία της οδηγίας για τις καισαρικές τομές συμμετείχαν οι επιστημονικές εταιρίες μαιευτήρων-γυναικολόγων, παιδιάτρων και λοιπών ειδικοτήτων της Γερμανίας, Ελβετίας και Αυστρίας αλλά και οι επιστημονικές εταιρείες και σύλλογοι μαιών σαν εμπειρογνώμονες.
Βάσει του νέου πρωτοκόλλου θα πρέπει οι γυναίκες στις οποίες τα τελειόμηνα έμβρυα είναι σε ισχιακή προβολή να συμβουλεύονται ότι ο κολπικός τοκετός με ισχιακή προβολή είναι μια ασφαλής επιλογή. Στις δίδυμες κυήσεις δεν θα πρέπει να γίνεται καισαρική τομή βάση ρουτίνας. Επίσης θα ενθαρρύνεται η άμεση επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ μητέρας και νεογνού ακόμα και στο χειρουργείο. Τέλος το πρωτόκολλο αναφέρει οτι θα πρέπει να συστήνεται ο φυσιολογικός τοκετός μετά από μια καισαρική.
Τα ποσοστά φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική (VBAC) κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια στο 30%. Δηλαδή περίπου μια στις τρείς γυναίκες με προηγηθείσα καισαρική γεννά φυσιολογικά το δεύτερο της παιδί.
. Πώς γίνεται ο έλεγχος και η διασφάλιση ποιότητας στις ανεξάρτητες μαίες;
Τα τελευταία χρόνια η εξασφάλιση και διαχείριση ποιότητας έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική για εμάς τις ανεξάρτητες μαίες και είμαστε αρκετά καλά οργανωμένες στο Αμβούργο. Είμαστε περίπου 15 μαίες που κάνουν τοκετούς στο σπίτι και συναντιώμαστε αρκετές φορές το χρόνο για έναν «κύκλο ποιότητας», δηλαδή συναντήσεις εμπειρογνωμόνων για μαιευτική στο σπίτι. Είμαστε υποχρεωμένες να εφαρμόζουμε σύστημα διαχείρισης ποιότητας με τακτικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς ελέγχους (Audit).
Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις;
Ναι. Εύχομαι στο μέλλον οι μαιευτήρες γυναικολόγοι και οι μαίες να συνεργάζονται σαν ομάδα με αλληλοσεβασμό προς όφελος των γυναικών. Η γυναίκα και μητέρα να βρίσκεται στο επίκεντρο και ο στόχος όλων των επαγγελματιών υγείας να είναι η σωστή φροντίδα της. Οι ειδικοί, μαιευτήρες, γυναικολόγοι και μαίες να θυμηθούν πόσο όμορφος και ενδυναμωτικός μπορεί να είναι ένας φυσικός τοκετός για μια γυναίκα και ποιοί παράγοντες τον προάγουν.
Δήμητρα, σε ευχαριστώ πολύ για την εικόνα που μας έδωσες για την καθημερινότητα σου ως ανεξάρτητη μαία στο Αμβούργο.
Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ, καλή συνέχεια.
Η ιστοσελίδα της Δήμητρας είναι www.dimitra.life .