Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Ο πολύτιμος ρόλος της μαίας!

Ο πολύτιμος ρόλος της μαίας!

Ο Ρόλος της Μαίας

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης είναι αδιαμφισβήτητα μοναδικοί για κάθε γυναίκα, από την άλλη όμως είναι ένας μαραθώνιος που χρειάζεται τον προπονητή του. Την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις της εγκύου από την επιστημονική κοινότητα συνεχώς αυξάνονται. Αναζητεί ειδικούς που να προσφέρουν κατανόηση και να καλύπτουν τις εξατομικευμένες ανάγκες της.
Καθώς μια γυναίκα αναζητά τον επαγγελματία υγείας που θα συντροφεύσει εκείνη και την οικογένειά της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας θα πρέπει να σκεφτεί πως κάθε επαγγελματίας ακολουθεί διαφορετικό μοντέλο φροντίδας.
Η φροντίδα που παρέχουν οι μαίες είναι ολιστική και επικεντρώνεται στη μοναδικότητα, στις διαφορετικές αξίες και προτιμήσεις μιας γυναίκας. Οι μαίες βλέπουν την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σαν φυσιολογικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας και τα αντιμετωπίζουν με σωστή εκπαίδευση και υποστήριξη. Είναι εξειδικευμένες να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν επείγουσες καταστάσεις.
Η μαιευτική φροντίδα έχει αποδειχθεί πως μειώνει το ποσοστό των ιατρικών παρεμβάσεων,  όπως είναι η πρόκληση του τοκετού, η συνεχής καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση του εμβρύου, η ακινητοποίηση της επιτόκου στο κρεβάτι καθ΄όλη τη διάρκεια του τοκετού και η περινεοτομή, παρεμβάσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες όταν χρησιμοποιούνται σαν ρουτίνα. Η φροντίδα των μαιών μειώνει επίσης την ανάγκη για καισαρική τομή. Ο κύριος στόχος των μαιών είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση για την μητέρα και το μωρό χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερες ιατρικές παρεμβάσεις.
Σε ανασκόπηση Cochrane 15 διαφορετικών ερευνών φαίνεται πως συγκριτικά με την φροντίδα που παρέχεται από μαιευτήρες – γυναικολόγους σε εγκύους χαμηλού κινδύνου, η φροντίδα των μαιών οδηγεί σε μειωμένα ποσοστά καισαρικών τομών, αυξημένα ποσοστά φυσιολογικών τοκετών μετά από καισαρική, ενώ έδειξαν ίδια ή και καλύτερα περιγεννητικά αποτελέσματα. Σημαντικό είναι, επίσης να αναφερθεί το μειωμένο κόστος για το ζευγάρι όταν μια χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη παρακολουθείται από μαία.

Πλεονεκτήματα της φροντίδας των μαιών για τις γυναίκες:

-μικρότερη πιθανότητα ανάγκης για αναλγησία, συμπεριλαμβανομένης και της επισκληριδίου
-μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του   τοκετού
– μικρότερη πιθανότητα για τραυματισμούς του περινέου και χαμηλότερα ποσοστά             περινεοτομής
– χαμηλότερα ποσοστά χορήγησης της συνθετικής ωκυτοκίνης κατά τον τοκετό
– χαμηλότερο ποσοστό μεταφοράς στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
– λιγότεροι επεμβατικοί τοκετοί
– μικρότερη πιθανότητα χρήσης εμβρυουλκών
– λιγότερα επεισόδια μη φυσιολογικής καρδιακής συχνότητας κατά τη διάρκεια του τοκετού
– λιγότερες επιπλοκές της λοχείας

Πλεονεκτήματα της φροντίδας των μαιών για τα μωρά:

– πιο πιθανό να παραμείνουν με τις μητέρες τους τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό και να θηλάσουν αποκλειστικά από την 1η ώρα μετά τον τοκετό
– λιγότερο στρες κατά τον τοκετό (αλλοιώσεις στην καρδιακή λειτουργία) και μείωση της πιθανότητας τραυματισμού κατά τον τοκετό
– μικρότερη πιθανότητα ανάγκης για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση του μωρού και της ανάγκης για μεταφορά στην μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών
– μικρότερη πιθανότητα να γεννηθούν πρόωρα ή με χαμηλό βάρος
Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους με την μέθοδο της καισαρικής τομής. Έτσι συναντάμε όλο και περισσότερες γυναίκες που έχουν επιβαρυμένο το ιστορικό τους με μια, δύο ή περισσότερες καισαρικές τομές. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Φροντίδα στην Αγγλία (NICE) όλες οι γυναίκες με μια προηγούμενη καισαρική τομή μπορούν να απευθυνθούν σε μαία για την διαχείριση της εγκυμοσύνης τους και της προσπάθειας τους για κολπικό τοκετό. Όπως φαίνεται και από έρευνες, οι γυναίκες που λαμβάνουν φροντίδα από μαίες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή, ενώ οι μαίες φαίνεται να είναι πολύ θετικές και υποστηρικτικές σε αυτή την επιθυμία των γυναικών.
Η μαία έχει ένα φάσμα αρμοδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας της εγκύου καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.
Η αναζήτηση μαίας στην Ελλάδα είναι πολύπλοκη. Συνήθως συστήνεται από τον γυναικολόγο αλλά υπάρχουν και μαίες ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορείτε να αναζητήσετε και ο ρόλος τους είναι η προετοιμασία του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η φροντίδα μιας χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνης και η προάσπιση ενός φυσικού τοκετού.

Διαχείριση της εγκυμοσύνης από τη Μαία

-διάγνωση της εγκυμοσύνης
-παρακολούθηση της χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνης
-παροχή πλήρους προγεννητικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένου όλου του προγεννητικού ελέγχου στο νοσοκομείο,στη κοινότητα καθώς και στο σπίτι
-αναγνώριση των υψηλού κινδύνου κυήσεων και παραπομπή τους σε μαιευτήρα -γυναικολόγο καθώς και σε άλλες ειδικότητες (ενδοκρινολόγος, καρδιολόγος κτλ.)
-εκπαίδευση των εγκύων, των συντρόφων και της οικογένειας σε σχέση με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την περίοδο της λοχείας και την φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειας
-συμβουλευτική και υποστήριξη της γυναίκας πριν και μετά από κάθε εξέταση (εκτίμηση υπερηχογραφήματος, αιματολογικών εξετάσεων, εκτίμηση καρδιοτοκογραφήματος)
 

Διαχείριση του τοκετού από τη Μαία

-επίβλεψη της γυναίκας κατά την διάρκεια του τοκετού
-καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση του εμβρύου
-διαχείριση του πόνου με φυσικές ή φαρμακευτικές μεθόδους
-συνεχής κινητοποίηση της επιτόκου
-ασκήσεις εμπέδωσης της κεφαλής του εμβρύου
-μασάζ στον κόλπο για αποφυγή περινεοτομίας
-χρήση φυσικών μεθόδων επιτάχυνσης του τοκετού
-εκτέλεση του τοκετού χαμηλού κινδύνου
-τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος της μητέρας μέσα στην πρώτη ώρα μετά το τοκετό
Διαχείριση της λοχείας από τη Μαία
-παρακολούθηση της λεχωΐδος και του νεογνού για τις πρώτες 40 μέρες
-υποστήριξη της μητέρας  στο θηλασμό
-εκπαίδευση του ζευγαριού για την κάλυψη των αναγκών του μωρού τους
Η μαία τέλος, είναι η επαγγελματίας υγείας που θα συντροφεύσει το ζευγάρι στο όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης, του τοκετού του παιδιού τους και στην μετάβαση προς την γονεϊκότητα.
Δείτε επίσης: Κέντρα Φυσικού Τοκετού – birth centers

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.