Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Μεγάλο έμβρυο. Πρέπει να ανησυχήσω πως θα γεννηθεί;

Μεγάλο έμβρυο. Πρέπει να ανησυχήσω πως θα γεννηθεί;

Τι είναι ένα μεγάλο μωρό;
Ο ιατρικός όρος για το μεγάλο μωρό είναι *Μακροσωμία*.
Ορισμένοι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως “μεγάλο” το μωρό όταν ζυγίζει πάνω από 4.000 kg κατά τη γέννηση και άλλοι όταν ζυγίζει πάνω από 4.500 kg .
Ένα μωρό επίσης ονομάζεται ” μεγάλο για την ηλικία κύησης ” , αν το βάρος του είναι μεγαλύτερο από το 90ο εκατοστημόριο κατά τη γέννηση του ( 1996 Rouse et al . ) .
Πόσο συχνό φαινόμενο είναι ένα μεγάλο μωρό;
Μεγάλο μωρό θα γεννήσει περίπου μία στις 10 γυναίκες στις ΗΠΑ.
Συνολικά το 8,7% των μωρών που γεννιούνται μεταξύ 39-42 εβδομάδων ή και αργότερα, ζυγίζουν κατά μέσο όρο 4,000kg.
Μόνο το 1,7 % των μωρών θα γεννηθούν με βάρος 4.500kg ή και παραπάνω (US Vital Statistics ) .
Τι γίνεται όταν έχει Διαβήτης κύησης η έγκυος;
Μεταξύ των γυναικών με διαβήτη κύησης , οι ερευνητές έχουν βρει μια σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ σακχάρου στο αίμα και του βάρος μωρού. Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερη είναι η τιμή σακχάρου στο αίμα σας, τόσο το πιθανότερο να έχετε ένα μωρό που είναι μεγάλο σε βάρος για την ηλικία κυήσεως του( 2008 Metzger et al.). Ωστόσο, οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για τον διαβήτη κύησης μειώνουν τις πιθανότητές τους να έχουν ένα μεγάλο μωρό κατά 50 %(Landon , Spong , et al . 2009 ) .
Ποια είναι η συνήθης πρακτική στην υποψία ενός μεγάλου μωρού, στις ΗΠΑ;
Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μωρό θα γεννήσει μόνο η μία στις 10 γυναίκες στην Η.Π.Α,
μετά από έρευνα το 2013 διαπιστώθηκε ότι 2 στις 3 Αμερικανίδες έκαναν υπέρηχο στο τέλος της εγκυμοσύνης για να προσδιορίσουν το μέγεθος του μωρού τους.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι διαγνώστηκε από τον υπερηχογραφιστή μακροσωμία σε 1 στις 3 των περιπτώσεων.
Στο τέλος το μέσο βάρος γέννησης αυτών των ύποπτα μεγάλων μωρών ήταν μόλις 3,500 kg ( Declercq , Sakala et al . 2013 ).
Από τις γυναίκες που τους είπαν ότι το μωρό τους ήταν μεγάλο , οι 2 από τις 3 οδηγήθηκαν σε πρόκληση τοκετού και 1 στις 3 σε καισαρική τομή.
Επίσης 2 στις 5 γυναίκες είπαν ότι η συζήτηση για την επιλογή του τρόπου τοκετού του μωρού τους, από το ιατρικό προσωπικό, τους δόθηκε –είτε πρόκληση, είτε καισαρική τομή, σαν να μην υπήρχαν άλλες επιλογές
Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει επανειλημμένως ότι η αντίληψη μακροσωμίας είναι περισσότερο επιβλαβής, από ό, τι είναι πραγματικά ένα μεγάλο μωρό που μπορεί να γεννηθεί χωρίς επιπλοκές εν τέλει .
Μια πολύ μεγάλη μελέτη δείχνει τι ακριβώς συνέβη σε γυναίκες που υπήρχαν υποψίες για ένα μεγάλο μωρό ( > 4,000 Kg ) και τι συνέβη σε γυναίκες που δεν υπήρχαν υποψίες ότι έχουν ένα μεγάλο μωρό, αλλά καταλήξανε να έχουν ένα.( Sadeh – Mestechkin et al . 2008) .
Τα τελικά αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.
Οι γυναίκες στις οποίες υπήρχε “υποψία” ότι είχαν ένα μεγάλο μωρό (και μάλιστα καταλήξανε να έχουν ένα) είχαν τριπλάσια πιθανότητα να κάνουν πρόκληση τοκετού, τριπλάσιο ποσοστό να καταλήξουν σε καισαρική τομή και τετραπλασιασμό των διάφορων επιπλοκών στις ίδιες, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν υπήρχε υποψία ότι είχαν ένα μεγάλο μωρό αλλά παρόλα αυτά είχαν ένα ..
Άλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν υπάρχει υποψία μακροσωμίας το ιατρικό προσωπικό έχει λιγότερη υπομονή με την πρόοδο του τοκετού και είναι πιο πιθανό να συστήσουν καισαρική τομή.
Σε μια μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν 340 μητέρες.
Συνέκριναν την εκτίμηση του βάρους που είχαν υπερηχογραφικά με το πραγματικό βάρος γέννησης.
Όταν το υπερηχογράφημα ψευδώς εκτίμησε 15 % υψηλότερο το βάρος μωρού από ότι κατάληξε να είναι, οι γιατροί είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να διαγνώσουν μη πρόοδο τοκετού και να εκτελέσουν μια καισαρική τομή για το λόγο αυτό ( 35 % ) από ότι αν δεν υπήρχε υπερεκτίμηση του βάρους του μωρού ( 13 %).
Δυστοκία ώμων του μωρού.
Θα μπορούσε για το μωρό να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής μια δυστοκία ώμων ακόμη και θανατηφόρα;
Ο θάνατος από δυστοκία ώμων είναι δυνατόν, αλλά εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί. Το 1996, οι ερευνητές εξέτασαν όλες τις μέχρι τότε μελέτες που είχαν αναφερθεί στο ποσοστό θανάτου από δυστοκία ώμων. Σε 15 μελέτες, υπήρξαν 1.100 περιπτώσεις δυστοκίας ώμων και δεν σημειώθηκαν θάνατοι ( ποσοστό θανάτου από 0 % ) . Σε 2 άλλες μελέτες, τα ποσοστά θανάτου βρεφών ήταν 1 % (1 μωρό στα 101 «πέθανε μετά την γέννηση, “πιθανώς λόγω της δυστοκίας”) ( Rouse et al . 1996 ). Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ο γιατρός ή η μαία αντιμετωπίζουν την δυστοκία ώμων άνετα χρησιμοποιώντας ειδικούς χειρισμούς ..
Μεταξύ μη διαβητικών γυναικών, θα εκτελεστούν περίπου 3.700 περιττές καισαρικές τομές για να αποτρέψουμε ένα παιδί από το να έχει μια μόνιμη νευρική βλάβη, η οποία θα προκληθεί από την δυστοκία ώμων. Αλλά για κάθε 3 περιπτώσεις πρόληψης μόνιμης βλάβης των νεύρων, θα υπάρξει ένας επιπλέον μητρικός θάνατος.( Rouse et al . 1996 ) .
Συγκεντρωτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι :
1 ) η εκτίμηση του βάρους του μωρού υπερηχογραφικά ήταν ανακριβής στο 50 % των περιπτώσεων
2 ) η δυστοκία ώμου και ο τραυματισμός νεύρων ήταν απρόβλεπτα
3 ) η πρόκληση τοκετού λόγω υποψίας μακροσωμίας δεν μειώνει το ποσοστό καισαρικής τομής ή τον κίνδυνο δυστοκίας ώμου.
θα πρέπει να τονιστεί ότι θα πρέπει η μακροσωμία εμβρύου να μην οδηγεί σε αναίτιες παρεμβάσεις . Το υπερηχογραφικό  βάρος μπορεί να έχει 15% περίπου απόκλιση από το πραγματικό βάρος εμβρύου.

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.