Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Μέθοδος Κριστέλλερ: κακή πρακτική ή ρουτίνα;

Μέθοδος Κριστέλλερ: κακή πρακτική ή ρουτίνα;

Στη χώρα μας, αρκετά συχνά, μητέρες περιγράφοντας τον τοκετό τους, αναφέρουν ότι κάποιος επαγγελματίας υγείας (πχ. ιατρός ή μαία) άσκησε πίεση με τις παλάμες ή τους αγκώνες του/της στον πυθμένα της μήτρας για να “διευκολύνει” την έξοδο της κεφαλής του εμβρύου, τεχνική γνωστή και ως μέθοδος Kristeller.
Ο Σάμιουελ Κριστέλλερ (1820-1900) ήταν ο πρώτος γιατρός που περιέγραψε τη μέθοδο αυτή, κατά την οποία ο εκπαιδευμένος επαγγελματίας υγείας πιέζει με τον αγκώνα, τον πήχη ή τις παλάμες του, τον πυθμένα της μήτρας. Η εφαρμογή της μεθόδου γίνεται κατά τις εξωθητικές συστολές της μήτρας με απώτερο σκοπό την παραπάνω άσκηση δύναμης στο σώμα του εμβρύου, για να το υποβοηθήσει στην έξοδό του από τον πυελογεννητικό σωλήνα.
Έρευνες δείχνουν ότι η έντονη πίεση από τη χρήση της μεθόδου Κριστέλλερ, δημιουργεί επιπλοκές πολύ σοβαρές, στο τρίτο στάδιο του τοκετού όπως ρήξη μήτρας, αδυναμία ούρησης τις επόμενες ώρες ή μέρες μετά τον τοκετό, ρήξεις του κόλπου και του περινέου, κάταγμα της ηβικής σύμφυσης, δυσπαρεύνεια και νεογνικό μεταγεννητικό στρες (Hu Li Za Zhi, 2016). Επίσης, σύμφωνα με μελέτες και συστάσεις διεθνών οργανισμών, η μέθοδος Κριστέλλερ έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά νεογνικής νοσηρότητας/θνησιμότητας. Για το λόγο αυτό προτείνεται, η μέθοδος να μην χρησιμοποιείται στην καθημερινή πρακτική, μέχρι να διερευνηθεί περαιτέρω.
Το ερώτημα, λοιπόν που τίθεται είναι αν είναι ασφαλές όσο και συνετό – ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια προσπάθειας για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, αλλά και γενικά κατά τον φυσιολογικό τοκετό – να ασκηθεί παραπάνω πίεση στην «κοιλιά» της επιτόκου κατά την εξώθηση της κεφαλής του εμβρύου. Σαφέστατα γνωρίζουμε ότι η μήτρα που έχει ουλή από προηγούμενη καισαρική τομή έχει πιθανότητα ρήξης της μήτρας 0,5-0,7%. Όταν ασκείται παραπάνω πίεση στο τοίχωμα της μήτρας και ιδιαίτερα στο κατώτερο τμήμα της, τότε αυξάνουμε πιθανότατα και σύμφωνα με έρευνες, τόσο το ποσοστό ρήξης  της μήτρας όσο και αποκόλλησης πλακούντα.
Εν κατακλείδι, η βιβλιογραφία αναφορικά με τους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για ρήξη μήτρας, αναφέρει μεταξύ άλλων, ως επιβαρυντικό παράγοντα την μέθοδο Κριστέλλερ. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται ακόμα  περισσότερο όταν συνδυάζεται με χρήση συνθετικής οκυτοκίνης ή/και εφαρμογής επεμβατικού τοκετού (βεντζούζα, εμβρυουλκία) (Nahum G., 2016).
Στην παρακάτω φωτογραφία, αναπαρίσταται η χρήση της μεθόδου με τις συνεπακόλουθες συνέπειές της (ρήξη μήτρας, αποκόλληση πλακούντα)

Δείτε επίσης: 7 ερωτήσεις για τη ρήξη μήτρας που θα θέλατε να κάνετεΕίναι ο φυσιολογικός τοκετός αιτία της Δυσλειτουργίας Πυελικού Εδάφους;
 
Αναζητάτε παραπάνω πληροφορίες:To Push or Not to Push? Reflections on the Uterine Fundal Pressure Application in the Second Stage of LaborKristeller maneuver, a review of evidencesUterine Rupture in Pregnancy
 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.