Αρχική » Επικαιρότητα » Η σημασία της διατροφής στις έγκυες και θηλάζουσες

Η σημασία της διατροφής στις έγκυες και θηλάζουσες

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Είναι πλέον ξεκάθαρο, πως η υγεία σας, ως μέλλουσα μητέρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία του
παιδιού σας. Όμως, η υγεία σας συνδέεται άμεσα με τις διατροφικές σας επιλογές. Αυτό σημαίνει πως αν τρώτε
«καλά» και ασκείστε τακτικά, σε συνδυασμό με την ενδεδειγμένη προγεννητική φροντίδα, είναι λιγότερο πιθανό να
εμφανίσετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, όπως επίσης, είναι πιθανότερο να φέρετε στον
κόσμο ένα υγιές βρέφος.
Το ίδιο ισχύει και για την χρονική περίοδο κατά την οποία θηλάζετε. Η κατανάλωση μιας
θρεπτικής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου του
εμβρύου, με ένα υγιές βάρος κατά τη γέννησή του και με μειωμένο κίνδυνο πολλών γενετικών ανωμαλιών. Ακόμα,
μπορεί να σας προστατέψει από τους κινδύνους της αναιμίας, καθώς και από άλλα δυσάρεστα συμπτώματα της
εγκυμοσύνης, όπως είναι η κόπωση, η δυσκοιλιότητα, η πρωινή αδιαθεσία και η ευμετάβλητη διάθεση. Μπορεί να
σας προφυλάξει από κρυώματα και ασθένειες, και τέλος, να εξασφαλίσει την ασφαλή μεταβολή του βάρους σας
ανάλογα με τις ανάγκες της εγκυμοσύνης σας.
Σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά
Πολλά θρεπτικά συστατικά εμπλέκονται στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Σε κάθε περίπτωση, οι συστάσεις
κατανάλωσης διαφέρουν ανάλογα με την εβδομάδα της κύησης, τον θηλασμό ή το διατροφικό στάδιο που
βρίσκεται το παιδί σας. Όι ανάγκες, η κατάσταση θρέψης, οι ενδεχόμενες αλλεργίες, το ιατρικό ιστορικό, οι πιθανές
ελλείψεις ή αντίστροφα τα υπερβολικά επίπεδα στοιχείων στο αίμα σας, η γαστρεντερική λειτουργία και η
ευαισθησία σας σε τροφές είναι μερικές μόνο από τις κύριες παραμέτρους τις οποίες οι διαιτολόγοι λαμβάνουμε
υπόψιν για την εκτίμηση της πιο ισορροπημένης διατροφής και για τους δυο σας. Παράλληλα, η εκτίμηση για την
χορήγηση του καταλληλότερου συμπληρώματος διατροφής είναι πολλή σημαντική. Ενδεικτικά κάποια θρεπτικά
συστατικά που θα σας απασχολήσουν είναι τα παρακάτω.
Υδατάνθρακες: Η κατανάλωση υδατανθράκων βοηθά στην παροχή ενέργειας για τη υποστήριξη της ανάπτυξης του
εμβρύου ή του βρέφους κατά τον θηλασμό. Όι καλύτερες πηγές υδατανθράκων είναι το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι
πατάτες, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ περιέχονται και στα γαλακτοκομικά.
Φυτικές ίνες: Όι φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν ενάντια στη δυσκοιλιότητα, που συνήθως σχετίζεται με
την εγκυμοσύνη. Όι ολόκληροι σπόροι, (όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι)
τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια (φασόλια, μπιζέλια και φακές) αποτελούν καλές πηγές ινών.
Ωστόσο, κατά
τη διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να τα περιορίσετε, γιατί μπορεί να προκαλέσουν κολικούς στο βρέφος.
Προσοχή στο πλύσιμο των λαχανικών και συνιστάται να μην καταναλώνονται εκτός σπιτιού, εκτός αν είναι
μαγειρεμένα.
Πρωτεΐνες: Όι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του νευρομυικού συστήματος και για την ανάπτυξη
του παιδιού. Ακόμα, μπορούν να ρυθμίσουν την όρεξή σας και να βελτιώσουν τη διαχείριση των υδατανθράκων
από το σώμα σας. Καλές πηγές είναι το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά, όπως επίσης τα ψάρια και τα θαλασσινά
(σε λογικές συχνότητες και ποσότητες, ώστε να αποφύγετε τα βαρεία μέταλλα και την τοξικότητα ορισμένων
συστατικών λόγω υπερκατανάλωσης). Ζητήστε τα καλά μαγειρεμένα και αποφύγετε τα ωμά.
Υγιεινά λιπαρά: Τα ακόρεστα λιπαρά χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη παιδιού σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά
για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Βρίσκονται στα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο,
στους σπόρους και στους ξηρούς καρπούς, τα αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.
Ασβέστιο: Το ασβέστιο βοηθά στην κατασκευή ισχυρών οστών και δοντιών και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή
λειτουργία των κυκλοφορικών, μυϊκών και νευρικών συστημάτων. Υγιεινές πηγές ασβεστίου είναι τα
γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά.
Σίδηρος: Ό σίδηρος είναι σημαντικός για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία, εφόσον εμπλέκεται τόσο στη λειτουργία
και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών όσο και της μυελίνης. Εμπλέκεται στη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα και στη λειτουργία ενζύμων. Καλές πηγές σιδήρου είναι το κρέας ιδιαίτερα το κόκκινο και το συκώτι.
Από τη Διαιτολόγο και Αθλητική Διατροφολόγο Ελεάννα Τσιτσιμπίκου BSc,MSc, R

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
Scroll to Top

Σημαντική

ενημέρωση

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.