Αρχική » Επικαιρότητα » Η Γυναικολογική βία. Υφίσταται και σε τι βαθμό

Η Γυναικολογική βία. Υφίσταται και σε τι βαθμό

Η γυναικολογική βία είναι μια μορφή έμφυλης βίας κατά των γυναικών,

που το τελευταίο διάστημα απασχόλησε το δημόσιο λόγο στη χώρα μας, μέσω των ομαδικών καταγγελιών για ασέλγεια που έγιναν εναντίον γυναικολόγων στην Ρόδο και στη Θεσ/νικη*.

Το γεγονός οτι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων καταγγελιών, πολλές γυναίκες βρήκαν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους και βοήθησαν να σχηματιστούν δικογραφίες με στοιχεία σε βάρος των συγκεκριμένων γυναικολόγων, μαρτυρά ίσως το εύρος και τη συχνότητα του φαινομένου της γυναικολογικής βίας στην Ελλάδα.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη συνολικά τη διάρθρωση της γυναικολογικής/ιατρικής φροντίδας, που στηρίζεται κατά βάση στους ιδιώτες γυναικολόγους(δηλαδή οι γυναίκες συνήθως λαμβάνουν γυναικολογική φροντίδα σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο), αλλά και της ιδιαίτερης κοινωνικής αναγνώρισης που χαίρουν τα ιατρικά επαγγέλματα, για να εξηγήσουμε τους λόγους που το φαινόμενο παραμένει αφανές.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι η έλλειψη ενημέρωσης των γυναικών και των κοριτσιών σχετικά με τη δεοντολογία της γυναικολογικής εξέτασης.

Ενημερωτικό υλικό στοχευμένο να πληροφορήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια για την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένου ιατρικού κώδικα από τη μεριά του γυναικολόγου κατά την εξέταση, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο.

Η υποχρέωση του γιατρού να απουσιάζει από το χώρο όταν η γυναίκα γδύνεται, η υποχρέωση παροχής επαρκούς καλύμματος για τα μέρη του σώματος της που δεν είναι προς εξέταση, το γεγονός πως η αμφίχειρη εξέταση ή η πρωκτική εξέταση ΔΕΝ είναι εξετάσεις ρουτίνας και η αναγκαιότητα τους θα πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς είναι μερικά παραδείγματα του περιεχομένου της ενημερωτικής εκστρατείας που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς των μαιών/μαιευτών για να συγκεκριμενοποιήσει τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας στο πλαίσιο της γυναικολογικής εξέτασης και να δώσει επαρκή εφόδια στις γυναίκες/θύματα να καταγγείλουν τους επαγγελματίες υγείας που παραβιάζουν τα όρια.

Οι φορείς καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία και ενημέρωση των γυναικών στην χώρα μας

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.