Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Η αναίτια καισαρική βλάπτει σοβαρά την υγεία γυναικών και παιδιών. Ενημερωθείτε με απόψεις τεκμηριωμένης ιατρικής

Η αναίτια καισαρική βλάπτει σοβαρά την υγεία γυναικών και παιδιών. Ενημερωθείτε με απόψεις τεκμηριωμένης ιατρικής

Στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, μια άλλη εθνική τραγωδία λαμβάνει χώρα επί σειρά ετών δημιουργώντας υπογονιμότητα κατά συνέπεια και υπογεννητικότητα στη χώρα μας, αυτών των αναίτιων καισαρικών. Η χώρα μας αρνείται σθεναρά, μέχρι πρότινος, να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς πρακτικές και τα χαμηλά ποσοστά των καισαρικών τομών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αρνούμενη ως τώρα να κάνει ριζικές αλλαγές στο σύστημα υγείας για την επίλυση του θέματος. Προσφάτως ψηφίστηκε το νομοσχέδιο δημιουργίας κέντρων φυσικού τοκετού και αναβαθμίζει τον ρόλο των μαιών/των. Αναμένουμε την εφαρμογή τους στην πράξη και οψόμεθα των αποτελεσμάτων του.

Η καισαρική τομή είναι ένα μεγάλο κοιλιακό χειρουργείο που μπορεί να έχει πάρα πολλές επιπλοκές για τη μητέρα –τόσο κατά την διάρκεια του χειρουργείου, όσο και μελλοντικά στις επόμενες εγκυμοσύνες-, αλλά και στην υγεία του παιδιού.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των χρόνιων νοσημάτων που χρόνια ταλανίζουν το εθνικό μας σύστημα, στην δυάδα μάνας-παιδιού και σχετίζονται πιθανότατα με την καισαρική τομή.

Σύμφωνα με το American College of Obstetrics and Gyneacology (ACOG) και το National Institutes of Health Consensus τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτοάνοσα νοσήματα, όπως διαβήτη τύπου 1, νόσο του Crohn και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνισης παχυσαρκίας τόσο κατά την παιδική ηλικία, όσο και στην ενήλικη ζωή τους. Επίσης, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, που δυστυχώς αυξάνεται ακόμη περισσότερο κατά 1.23% στα παιδιά που γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική τομή, σε σχέση με την καισαρική που πραγματοποιείται μετά την αυτόματη έναρξη τοκετού.

Σύνδεση της καισαρικής τομής παρατηρείται σε διεθνείς έρευνες στα αυξημένα ποσοστά αλλεργιών/άσθματος και αυτισμού στα παιδία που γεννήθηκαν τις τελευταίες  δεκαετίες. Το μικροβίωμα που δεν λαμβάνει το νεογνό που γεννιέται με καισαρική, καθώς δε περνά κατά τον τοκετό από τον πυελογεννητικό σωλήνα, είναι βασικός  παράγοντας για τη μη αποίκηση της εντερικής του χλωρίδας με τα “καλά¨ και αβλαβή βακτήρια. Η εντερική χλωρίδα περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια βακτήρια και αποκαλείται από πολλούς επιστήμονες ως «Δεύτερος Εγκέφαλος» του ανθρώπου.

Όσον αφορά την επιβάρυνση της μητέρα από το κοιλιακό αυτό χειρουργείο σχετίζεται μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο υστερεκτομής, αιμορραγίας, λοίμωξης, συμφύσεων αλλά και εμφάνισης επιπωματικού ή/και διεισδυτικού πλακούντα, αποκόλλησης πλακούντα και έκτοπης κύησης σε επόμενη εγκυμοσύνη.

 Σχετίζεται δε, με καθυστερημένη έναρξη και μη εδραίωση του θηλασμού.

 

Υπογεννητικότητα

Αξιοσημείωτο επίσης, η υπογεννητικότητα που παρατηρείται σε χώρες με αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών. Οι γυναίκες βιώνοντας ένα αναίτιο χειρουργείο είναι πιο πιθανό να μην επιθυμούν επόμενη εγκυμοσύνη λόγω δευτεροπαθούς τοκοφοβίας

 Στα στοιχεία της Eurostat για τον μέσο όρο γεννήσεων ανά γυναίκα, προκύπτει ότι στην Ελλάδα του 1960, η κάθε γυναίκα είχε κατά μέσο όρο 2.23 παιδιά, ενώ αντίστοιχα το 2015 έχουμε φτάσει στο όριο της παγίδας της υπογεννητικότητας δηλαδή στο 1.33.

Αποζημίωση αναίτιων χειρουργείων

Η κατασπατάληση χρήματων για την αποζημίωση των αναίτιων καισαρικών τομών από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σημαντική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥnet, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ , στο πρώτο εξάμηνο του 2015, για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημίωσαν με 2.062.200 ευρώ τους 3.437 φυσιολογικούς τοκετούς, με 5.889.000 ευρώ τις 5,889 καισαρικές τομές.

Τις πταίει;

Το ιατρικοποιημένο σύστημα της χώρας, οδηγεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο όπως είναι ο τοκετός πάνω από το 60% των περιπτώσεων σε ένα μεγάλο κοιλιακό χειρουργείο και αυτό λόγω των πολλών αναίτιων παρεμβάσεων κατά την εισαγωγή της επιτόκου στο μαιευτήριο και μη τήρηση κατευθυντηρίων γραμμών τεκμηριωμένης ιατρικής και πρωτοκόλλων κάθολή την διάρκεια της προσπάθειας αυτού.

Ο υποβαθμισμένος ρόλος της μαίας επίσης είναι ένας ισχυρός παράγοντας. Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Γερμανία η μαία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη παρακολούθηση αλλά και στη διενέργεια του φυσιολογικού τοκετού. Είναι η χώρα που ο νομοθέτης έχει προβλέψει ο μαιευτήρας να πρέπει να καλέσει οπωσδήποτε μαία όταν διενεργείτε φυσιολογικός τοκετός στο μαιευτήριο, το αντίθετο δηλαδή από ότι συμβαίνει στα μαιευτήρια της χώρα μας. Άλλωστε, λειτουργούν 150 Κέντρα Φυσικού Τοκετού με μαίες και τηρούν πρωτόκολλα σε όλα τα στάδια της γέννησης του μωρού. Αυτή την αγαστή συνεργασία μεταξύ μαιών και μαιευτήρων επιθυμούμε και στην Ελλάδα!

Σημαντικό δε, για την βελτίωση των ποσοστών είναι η εκπαίδευση και συνεχής κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας, των ζευγαριών σχετικά με τα όσα ισχύουν για τον κολπικό τοκετό, το φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (ΦυΤΜΑΚ/VBAC) και για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για τη μητέρα και το νεογνό από μια αναίτια καισαρική. Η ενημέρωση της εγκύου για απόκτηση γνώση των επιλογών της, από μαίες ή μαιευτήρες εκπαιδευμένους στο ΦυΤΜΑΚ/VBAC, θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό της επιλεκτικής καισαρικής λόγω προηγηθείσας καισαρικής τομής.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω ότι η καισαρική είναι σωτήρια για την δυάδα άλλα μόνο εάν διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο και υπάρχει ιατρική ένδειξη, ειδάλλως η αναίτια καισαρική επιτείνει το δημογραφικό πρόβλημα, ελλοχεύει σημαντικούς κίνδυνους για την υγεία και χαρακτηρίζεται διεθνώς ως μαιευτική βία.

 

Ενημερωθείτε, η γνώση είναι η δύναμη σας!

Κωνσταντίνα Π. Νούσια

Μαία, MSc, PhD (e)

Επικοινωνία Dnousia@yahoo.gr

Πηγή: Political.gr

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.