Γράφει η Γαβριέλα Μυλωνά, Μουσικός, Μαία- MSc
«ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΟΤΟΚΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΒΡΥΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ»
Η Μουσική επηρεάζει την Ψυχολογία της εγκύου ; Μπορεί να επηρεάσει ένα μουσικό κομμάτι την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου και την καρδιακή λειτουργία της μητέρας του; Η ακρόαση μουσικής την ώρα της εξέτασης του καρδιοτοκογραφήματος μπορεί να επηρεάσει τις εξεταζόμενες παραμέτρους του;
Η έρευνά μας πραγματοποιήθηκε στα Εξωτερικά Μαιευτικά Ιατρεία του Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα κατά την περίοδο: Δεκέμβριος 2018 – Μάιος 2019.
Στην έρευνα μας συμμετείχαν 80 έγκυες που προσήλθαν στα Εξωτερικά Μαιευτικά Ιατρεία για την εξέταση του καρδιοτοκογραφήματος. Για να λάβουν μέρος έπρεπε να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: να είναι άνω των 18 ετών, να γνωρίζουν καλά την Ελληνική ή την Αγγλική γλώσσα, να είναι πρωτοτόκες με φυσιολογική κύηση άνω των 37εβδομάδων κύησης, να μην είναι ούτε και να έχουν υπάρξει χρήστριες εξαρτησιογόνων ουσιών και να μην λαμβάνουν φάρμακα που δρουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (π.χ. αντικαταθλιπτικά κλπ.)
Χωρίσαμε τις έγκυες σε 2 ομάδες.
Οι 40 γυναίκες αποτελούσαν την Ομάδα Ελέγχου και ήταν εκείνες που υποβλήθηκαν στην εξέταση του καρδιοτοκογραφήματος χωρίς ταυτόχρονη ακρόαση μουσικής ενώ οι υπόλοιπες 40 που αποτελούσαν την Μουσική Ομάδα άκουσαν ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι που έχει τίτλο «Kung Fu Piano:Cello Ascends», μια διασκευή του συγκροτήματος Piano Guys, στο οποίο είχαμε κάνει συχνοτική ανάλυση με τη βοήθεια 2 προγραμμάτων επεξεργασίας και μέτρησης ήχου καθώς και μουσική ανάλυση με τη βοήθεια της θεωρίας και αρμονίας της μουσικής.
Η ακρόαση της μουσικής ξεκίνησε περίπου πέντε λεπτά πριν τη λήξη του καρδιοτοκογραφήματος.
Τα αποτελέσματά μας ήταν θεαματικά! Να σημειωθεί ότι οι οι έγκυες και των 2 ομάδων εμφάνισαν σχετικά ίδια επίπεδα άγχους στην αρχή της εξέτασης του καρδιοτοκογραφήματος (πριν δηλαδή ξεκινήσει η ακρόαση μουσικής στην Μουσική Ομάδα).
Τα στατιστικά μας έδειξαν ότι οι έγκυες που άκουσαν μουσική κατά τη διάρκεια του καρδιοτοκογραφήματος (Μουσική Ομάδα) εμφάνισαν εξαιρετικά σημαντική πτώση στα επίπεδα άγχους σε σχέση με τις έγκυες που δεν άκουσαν μουσική (Ομάδα Ελέγχου).
Επίσης οι έγκυες που αποτελούσαν τη Μουσική Ομάδα εμφάνισαν σημαντική πτώση στα επίπεδα άγχους τους στο τέλος της ακρόαση μουσικής σε σχέση με τα επίπεδα άγχους που είχαν εμφανίσει πριν την ακρόαση μουσικής στην αρχή της εξέτασης.
Πέρα όμως από τα στατιστικά αποτελέσματα παρατηρήσαμε ότι και στις 40 γυναίκες της Μουσικής Ομάδας οι καρδιακοί τους παλμοί, όπως και oι καρδιακοί παλμοί των εμβρύων τους, επηρεάζονται άμεσα από τη μουσική. Ανάλογα με τις μεταβολές που υφίσταται σε κάθε msec το μουσικό κομμάτι στα decibel, στους χρωματισμούς, στις αξίες, στο tempo-ρυθμική αγωγή, οι καρδιακοί παλμοί των εγκύων και των εμβρύων τους εμφανίζουν μεταβολές οι οποίες συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους.
Επιπλέον παρατηρήσαμε ότι η μουσική βελτίωσε πολύ τα καρδιοτοκογραφήματα. Δηλαδή παρατηρήσαμε μετά την έναρξη ακρόασης μουσικής ότι σε όλα τα καρδιοτοκογραφήματα των εμβρύων της Μουσικής Ομάδας, είχαμε εμφάνιση ή και αύξηση αριθμού επιταχύνσεων, αύξηση μεταβλητότητας καθώς και αύξηση στη βασική γραμμή.
Καμία από τις έγκυες της Μουσικής Ομάδας δεν χρειάστηκε να επαναλάβει την εξέταση λόγω μη καθησυχαστικού καρδιοτοκογραφήματος, ούτε χρειάστηκε να πιεί παγωμένο νερό, χυμό, κλπ.
Το καρδιοτοκογράφημα είναι μία εξέταση που χαρακτηρίζεται από υψηλή ευαισθησία (δηλαδή ένα φυσιολογικό καρδιοτοκογράφημα είναι ενδεικτικό ενός εμβρύου με φυσιολογική οξυγόνωση) ταυτόχρονα όμως χαρακτηρίζεται από χαμηλή ειδικότητα (δηλαδή ένα μη καθησυχαστικό καρδιοτοκογράφημα τις περισσότερες φορές δεν είναι ενδεικτικό εμβρύου που πάσχει από υποξία).
Η χαμηλή ειδικότητα είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα της εξέτασης, γιατί οδηγεί σε περιττή παρακολούθηση και αύξηση των Καισαρικών Τομών. Έτσι, η μουσική αποδείχτηκε επιπλέον ότι αποτελεί έναν απλό και μη χρονοβόρο τρόπο βελτίωσης του καρδιοτοκογραφήματος σε περιπτώσεις ψευδώς θετικών καρδιοτοκογραφημάτων ( που εμφανίζεται δηλαδή το καρδιοτοκογράφημα ως παθολογικό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι) το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ‘χωρίς λόγο’ Καισαρικές Τομές.
Η μουσική πρέπει να αποκτήσει σταθερές βάσεις και να εδραιωθεί στα Μαιευτήρια αλλά και σε όλους τους άλλους χώρους παροχής Υγείας, γιατί είναι το μοναδικό φάρμακο που έχει μηδενικό κόστος και δεν έχει παρενέργειες!
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο HJOG ( Διεθνή Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας -Επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Εταιρίας Μαιευτικής και Γυναικολογίας ) http://hjog.org/?p=205ΥΓ
*¨Οποιος επιθυμεί να δημοσιεύσει άρθρο από το χώρο της μαιευτικής να επικοινωνήσει μαζί μας.