Αρχική » Θηλασμός » Εκνευρισμός και αποστροφή της μητέρας κατά το θηλασμό

Εκνευρισμός και αποστροφή της μητέρας κατά το θηλασμό

Ο εκνευρισμός και  η αποστροφή που νιώθει μια μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι κάτι που περιγράφεται συχνά. Δεν έχουν γίνει αρκετές  επιστημονικές μελέτες για αυτό που νιώθουν οι μητέρες και έτσι ο όρος εκνευρισμός μπορεί να θεωρηθεί μη δόκιμος (Breastfeeding Agitation and Aversion).
Αυτό που περιγράφουν οι μητέρες ότι νιώθουν είναι έντονος εκνευρισμός, ανησυχία και θυμό που συμβαίνει ακούσια και αυτό που επιθυμούν είναι να σταματήσει το παιδί να θηλάζει εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια η μητέρα νιώθει ένοχη για τα συναισθήματα της και τις σκέψεις τις. Αναρωτιέται πως μπορεί να αποστρέφεται κάτι που τόσο καιρό πρόσφερε απλόχερα στο παιδί της.
 Το φαινόμενο του εκνευρισμού κατά το θηλασμό χαρακτηρίζεται από συναισθήματα θυμού ή οργής, έντονο αίσθημα ενόχλησης στο δέρμα και επιθυμία να απομακρυνθεί από πάνω τους το παιδί που θηλάζει. Πολλές  μητέρες συνεχίζουν να θηλάζουν παρότι βιώνουν αισθήματα ενοχών και ντροπής και δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν όσα τους συμβαίνουν.
Σε ποιες περιπτώσεις συμβαίνει και πως το βιώνουν οι μητέρες.
•    Οι μητέρες αναφέρουν ότι το συναίσθημα του εκνευρισμού κατά το θηλασμό έρχεται όταν βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ενώ θηλάζουν το παιδί που έχει προηγηθεί της εγκυμοσύνης αυτής. Οι ευαίσθητες θηλές λόγω εγκυμοσύνης θα μπορούσε να είναι ένας λόγος εξήγησης αλλά ερευνητικά δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.
•     Όταν έρχεται  στο κόσμο το αδερφάκι και η μητέρα θηλάζει και τα δυο παιδιά ο εκνευρισμός κατά το θηλασμό φαίνεται να συμβαίνει σε κάποιες μητέρες.
•    Μητερες λίγο πριν τη περίοδο τους  έχουν εντοπίσει ότι το αίσθημα του εκνευρισμού είναι έντονο και μειώνεται όταν τελειώνει η περίοδος τους.
•    Μητέρες που θηλάζουν νήπια αναφέρουν αυτό το συναίσθημα του εκνευρισμού.
Μια πιθανή εξήγηση σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι ότι λόγω της ταλαιπωρίας των μητέρων, της έλλειψης ύπνου και της συνεχούς ζήτησης από το μωρό-παιδί να θηλάσει, έρχεται ο εκνευρισμός. Η έλλειψη μελετών που αποδεικνύουν το παρακάτω δεν μας αφήνει να το συμπεράνουμε με ασφάλεια αλλά και να το χρησιμοποιήσουμε σαν μια πιθανή εξήγηση.
Τέλος, ας μιλήσουμε για κάποιες εναλλακτικές συμπεριφορές που μπορούν να υιοθετήσουν οι μητέρες για να αντιμετωπίσουν αυτό που τους συμβαίνει και δεν μπορούν να καταλάβουν.  Για κάποιες είναι ξεκάθαρο, για παράδειγμα, αν το παιδί είναι νήπιο ότι πρέπει να προχωρήσουν σε απογαλακτισμό. Για άλλες μητέρες που ο απογαλακτισμός δεν είναι επιλογή μπορούν να μάθουν να τον “υπομένουν” αφού υποχωρεί όταν το μωρό σταματάει να θηλάζει. Στήριξη και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από μητέρες που νοιώθουν το ίδιο είναι σίγουρα βοηθητικό.

Δείτε επίσης: Θηλασμός. Μόδα εποχής ή ωφέλεια; Σύγκριση των συστατικών του μητρικού γάλακτος και του βρεφικού γάλακτος εμπορίου

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.