Αρχική » Υγεία & Διατροφή » Δέκα συνηθισμένες γυναικείες απορίες

Δέκα συνηθισμένες γυναικείες απορίες

Δέκα συνηθισμένες γυναικείες απορίες, που όλες θα θέλαμε να πάρουμε τις σωστές απαντήσεις

Οι ορμονικές διεργασίες, γένους θηλυκού, δεν είναι όλες προβληματικές για την υγεία σας. Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε τον «χάρτη» των αλλαγών στο σώμα μας.

 

Η έμμηνος ρύση, η ωορρηξία και η γονιμοποίηση είναι μερικές από τα αυτές τις αλλαγές που απασχολούν συχνά και δημιουργούν ερωτηματικά σε πολλές γυναίκες.

Μερικές απλές απαντήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ενημέρωση, κατανόηση και αν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις, να δώσουν μια πρώτη κλινική εικόνα στον επαγγελματία υγείας.

 

Φυσικά, η ενδελεχής διερεύνηση και ο καθορισμός της ακριβούς θεραπείας είναι έργο του γιατρού σας.

Το άρθρο θα αναλύσει, όσο πιο απλά γίνεται, μερικούς βασικούς τομείς της γυναικολογίας.

Τι είναι ο έμμηνος κύκλος;

Η έμμηνος ρύση είναι το μονό ορατό στάδιο του κύκλου και γι’ αυτό το λόγο η πρώτη ημέρα της περιόδου θεωρείται και η 1η ημέρα του κύκλου. Οι πρώτες 4 με 5 ημέρες είναι η φάση της εμμηνορρυσίας (περίοδος).

Πόσες ημέρες διαρκεί ο κύκλος;

Παραδοσιακά διαρκεί 28 ημέρες. Υποτίθεται ότι ακολουθεί τις φάσεις της σελήνης που διαρκούν 28 ημέρες, μέχρι την επομένη πανσέληνο (έτσι ονομάστηκε και κατάμηνος κύκλος ή έμμηνος ρύση)

Είναι σταθερός κύκλος;

Όχι. Εξαρτάται από παράγοντες ,όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα και η φυσιολογική ορμονολογική λειτουργία.

Τι είναι η ωορρηξία;

Ως ωορρηξία ορίζεται η ρήξη του ώριμου ωοθυλάκιου, όπου το ωοκύτταρο εξέρχεται και περιμένει την γονιμοποίηση του στις σάλπιγγες. Εκεί θα το συναντήσουν τα σπερματοζωάρια.

Το φυσικό αυτό φαινόμενο της ωορρηξίας μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά ως και περισσότερο από μια ώρα.

Η ωορρηξία συμβαίνει 14 ημέρες πριν την επόμενη έμμηνο ρύση (περίοδο).

Πόσες πιθανότητες έχει το ζευγάρι να γονιμοποιήσει μέσα σε ένα μήνα;

Ένα ζευγάρι που δεν εφαρμόζει καμιά αντισυλληπτική μέθοδο (αντισυλληπτική μέθοδος δεν θεωρείται η διακεκομμένη συνουσία) και έρχεται σε γενετησία επαφή τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα τυχαία, έχει πιθανότητα 50% να γονιμοποιήσει ένα ωάριο (ωοκύτταρο). Γνωρίζοντας ότι τα μισά περίπου έμβρυα υφίστανται αυτόματη αποβολή ,η πιθανότητα τελειόμηνης κύησης για ένα ζευγάρι χωρίς προβλήματα υπογονιμότητας είναι 25%.

Πόσο «ζει» το ωάριο;

Το ώριμο ωάριο (ωοκύτταρο ) ζει περίπου 12 με 24 ώρες, ενώ τα σπερματοζωάρια διατηρούν την αντίστοιχη ικανότητα περίπου 72 ώρες ( 3 ημέρες).

Σημαντική επισήμανση:

Αν υπάρξει συνουσία και εναπόθεση σπερματοζωαρίων στον οπίσθιο θόλο του κόλπου, 3 ημέρες πριν λάβει χώρα η ωορρηξία , τότε υπάρχει ικανός αριθμός σπερματοζωαρίων για την γονιμοποίηση του ωαρίου!

Τι είναι η εμφύτευση;

Το γονιμοποιημένο ωάριο την 5η ημέρα μετά την γονιμοποίηση φτάνει στην μήτρα όπου εμφυτεύεται.

Το στάδιο της εμφύτευσης του εμβρύου αποτελεί το πλέον κρίσιμο σημείο διότι το 75% των αποτυχημένων κυήσεων οφείλεται σε ανεπιτυχή εμφύτευση, γεγονός το οποίο αποτελεί στατιστικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιτυχία κύησης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ποια είναι τα κύρια σημάδια κύησης;

Αμηνόρροια, αλλαγές στο δέρμα, ανορεξία, ναυτία, έμετος, συχνοουρία, αίσθημα κόπωσης, τάση και αίσθημα βάρους στο στήθος κ πόνους χαμηλά στην μήτρα.

Ποια είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού;

Η μέση διάρκεια της κύησης υπολογίζεται 280 ημέρες ή 40 εβδομάδες από την τελευταία έμμηνο ρύση.

Μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορεί να διαρκέσει ως και 42 εβδομάδες.

Ποιός είναι ο ρόλος της μαίας στον τοκετό;

Πριν την μεγάλη στιγμή της έλευσης του μωρού σας ,η σωστή ψυχολογική αλλά και πρακτική προετοιμασία με την μαία ,θα σας βοηθήσει να βιώσετε τον ΤΟΚΕΤΟ με απόλυτη ηρεμία και χαρά. Το να γνωρίζει η επίτοκος πως να διαχειριστεί το σώμα της κατά την διάρκεια του τοκετού είναι σημαντικό, για αποκομίσει μια ευχάριστη εμπειρία από όλη την διαδικασία αυτή. Στα μαθήματα θα συζητήσετε και τον τρόπο που θα επιθυμούσατε να γεννήσετε το παιδί σας. – 

Ο ρόλος της μαίας είναι πολύ σημαντικός από το 1ο τρίμηνο στο να συμβουλέψει για τον μελλοντικό γονεϊκό ρόλο το ζευγάρι και να το βοηθήσει να αποδεχτεί την εγκυμοσύνη ως ένα φυσικό γεγονός και όχι ως «ασθένεια» .

Επίσης να μιλήσει στην έγκυο, για τα επόμενα στάδια της εγκυμοσύνης και τις αλλαγές που θα βιώσει το σώμα και η ψυχολογία της και τέλος να την προετοιμάσει για τον θηλασμό !

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε έναν προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο.

Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και τη γονιμότητα της γυναίκας.

Παράλληλα, η έγκαιρη διάγνωση μικρών γυναικολογικών προβλημάτων στα αρχικά στάδια βοηθούν στην αντιστρεψιμότητα τους.

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.