Αρχική » Παιδί » Ίωση…ή (Αντιβ)ίωση; To take …or ΝΟΤ to take?

Ίωση…ή (Αντιβ)ίωση; To take …or ΝΟΤ to take?

Σε περίπτωση ιογενούς λοίμωξης, πρέπει να ξεκουραστείτε, να πίνετε άφθονα υγρά και να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα – όπως πυρετό ή πόνους – με κατάλληλες δόσεις αναλγητικών και αντιπυρετικών φαρμάκων σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Οι ιοί ζουν και αναπαράγονται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Για να πολλαπλασιαστούν εισάγουν το γενετικό τους υλικό στο DNA του ανθρώπινου κυττάρου προκειμένου να αναπαραχθούν. Σε συγκεκριμένες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη ή ο έρπης ζωστήρας ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο για να περιοριστεί η έκταση της λοίμωξης και να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών. Τα αντιιικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται νωρίς συνήθως στις πρώτες 24 έως 48 ώρες για να είναι πιο αποτελεσματικά και να αποτρέψουν την αναπαραγωγή και εξάπλωση των εν λόγω ιών.
Τα αντιβιοτικά από την άλλη, προορίζονται για χρήση ενάντια σε βακτηριακές λοιμώξεις. Χωρίζονται σε βακτηριοκτόνα, αυτά που καταστρέφουν απευθείας τα μικρόβια και βακτηριοστατικά που εμποδίζουν τον περαιτέρωπολλαπλασιασμό τους. Συνεπώς τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να σκοτώσουν τους ιούς επειδή τα βακτήρια και οι ιοί έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς που επιβιώσουν και αναπαράγονται.
Δυστυχώς μερικές φορές, σε περίπλοκες ή παρατεταμένες ιογενείς λοιμώξεις, τα βακτηρίδια μπορεί να εισβάλουν και να προκαλέσουν αυτό που είναι γνωστό ως «δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη». Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικό, αν χρειαστεί, για να σκοτώσει τα συγκεκριμένα εισβάλλοντα βακτηρίδια και όχι για τον πρωταρχικά υπαίτιο ιογενή παράγοντα.
Όταν πρόκειται για αντιβιοτικά, ο γιατρός σας με βάση το αντιβιόγραμμα θα αποφασίσει για το ποιο αντιβιοτικό είναι το πλέον κατάλληλο και με βάση τα πρωτόκολλα τη δόση και τη χρονική διάρκεια χρήσης. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη η εκστρατεία υπέρ της ορθολογιστικής χρήσης των αντιβιοτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνουμε αντιβίωση εάν δεν έχει γίνει σύσταση από το γιατρό ακόμα και αν στο παρελθόν λάβαμε αντιβίωση για παρόμοια περίπτωση. Κάθε λοίμωξη είναι διαφορετική και θα πρέπει να ζυγιστεί εκ νέου η ανάγκη για λήψη αντιβίωσης από το γιατρό. Πριν λάβουμε αβίαστα κάποια αντιβίωση με τον πρώτο πυρετό θα πρέπει να κάνουμε κάποιες σκέψεις:
  • Τα αντιβιοτικά δρουν σα ¨χλωρίνη¨στο σώμα εξαφανίζοντας αδιακρίτως βακτήρια -ωφέλιμα και παθογόνα. Έχει φανεί πως ένας μόνο ¨κύκλος” αντιβιοτικής αγωγής μπορεί να εξαφανίσει στελέχη του εντερικού μικροβιώματος, με σημαντικές συνέπειες στην υγεία μας.
  • Λαμβάνοντας αντιβιοτικά όταν δεν τα χρειάζεστε, ενθαρρύνετε τα επικίνδυνα βακτήρια που ζουν στον οργανισμό σας να γίνουν ανθεκτικά. Αυτό σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να μην λειτουργούν όταν τα χρειάζεστε περισσότερο και θέτει σαφέστατα εσάς και όσους κολλήσουν σε σοβαρό κίνδυνο.
  • Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τη λήψη μιας συνταγογραφούμενης σειράς αντιβιοτικώνακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα, εκτός εάν κάποιος επαγγελματίας υγείας σας πει διαφορετικά. Εάν σταματήσετε να παίρνετε ένα αντιβιοτικό πριν ολοκληρωθεί η ενδεδειγμένη διάρκεια θεραπείας, τα βακτήρια μπορεί να γίνουν ανθεκτικά στο αντιβιοτικό και να αχρηστεύσουν τη δράση του.
  • Μην ξεχνάτε ότι όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες ιδίως του γαστρεντερικού, αλλά και τοπικές και συστηματικές αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Ορισμένα αντιβιοτικά δεν είναι κατάλληλα για άτομα με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, για έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες. Πρέπει να παίρνετε μόνο αντιβιοτικά που σας συνταγογραφούνται – ποτέ να μην τα “δανείζεστε” από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας.
  • Μερικά αντιβιοτικά μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, ουσίες ή αλκοόλ.
  • Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά το ενημερωτικό φυλλάδιο που συνοδεύει το φάρμακο σας και να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες με το θεράποντα ιατρό σας.

Όταν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων που:

  • είναι απίθανο να εκκαθαριστούν χωρίς αντιβιοτικά
  • θα μπορούσαν να επιμολύνουν άλλους, εκτός εάν αντιμετωπιστούν
  • μπορεί να έχουν παρατεταμένη διάρκεια χωρίς θεραπεία
  • φέρουν τον κίνδυνο πιο σοβαρών επιπλοκών
  • δύνανται να χορηγηθούν ως χημειοπροφύλαξη σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Συμπερασματικά, τα αντιβιοτικά καταπολεμούν βακτήρια και όχι τους ιούς. Συνεπώς η χορήγηση αντιβιοτικών δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση μιας ίωσης, ενός κρυολογήματος ή και μιας γρίπης.
Λαμβάνουμε αντιβιοτικά όταν εμφανιστεί κάποια επιπλοκή ιώσεως και μόνο κατόπιν ιατρικής σύστασης.  Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να λαμβάνονται επειδή κάποιος βήχει πολύ ή έχει πυρετό, ούτε για να «προλάβει» κάποιος μια επιπλοκή.
Και παρότι ‘’Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν’’ μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας :
-Οταν έχετε πάνω από 38,5 πυρετό για πάνω από 4 μέρες.
-Οταν γίνετε καλά, αλλά σε δύο μέρες ξαναπαρουσιάσετε πυρετό.
-Οταν ο πυρετός είναι χαμηλός ή δεν έχετε καθόλου πυρετό και ξαφνικά παρουσιάσετε υψηλό πυρετό.

Δείτε επίσης:  Hot, baby, hot!!! Αχ αυτός ο πυρετός!

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.