Αρχική » Ψυχολογία » Πόσο τοξική μπορεί να είναι για την σχέση η δουλειά του/της συντρόφου μου ;

Πόσο τοξική μπορεί να είναι για την σχέση η δουλειά του/της συντρόφου μου ;

Νομίζουμε ότι το στρες κάποιου είναι δικό του – είναι όμως ;

Ξέρεις πώς είναι όταν ο σύντροφός σου έχει μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά. Μερικές φορές είναι πολύ εύκολο να το δεις. Ιδιόρρυθμος και ευέξαπτος. Άλλες φορές, υπάρχει μια αργή συσσώρευση χρόνιου εργασιακού στρες που μπορεί να εμφανίζεται ως ένταση, ανησυχία, και σύγχυση, μαζί με άσχημες συνήθειες που ενισχύονται με λίγο ύπνο και περιορισμένη σωματική άσκηση.

Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών αναφέρονται σε ένα ποσοστό 25% των εργαζομένων να βιώνουν δυσαρέσκεια λόγω του εργασιακού στρες. Επίσης αρκετοί από τους εργαζόμενους που θεωρούν ότι το διαχειρίζονται, συχνά παραπονιούνται για δύσκολες ημέρες κατά τις οποίες παρατηρούν τόσο μη-παραγωγικότητα όσο και ένταση στο σπίτι. Το εργασιακό στρες δεν χρειάζεται να είναι χρόνιο για να έχει αρνητικές συνέπειες.

Συνήθως, μια άσχημη εργασιακή ημέρα συνεπάγεται άσχημη ημέρα στην σχέση. Διότι τις περισσότερες φορές το στρες που προκύπτει στον εργασιακό χώρο, δεν μένει εκεί. Παρατηρείται διαρροή του στρες, δηλαδή μια δύσκολη εργασιακά ημέρα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της ζωής του ατόμου, μεταφέροντας το στρες και την αρνητική διάθεση σε άλλους χώρους όπως στο σπίτι τους στο τέλος της ημέρας.  Αν δηλαδή πήγε κάτι στραβά στη δουλειά, ή υπήρξαν δύσκολες συναναστροφές με συναδέλφους, πελάτες ή και έναν δύστροπο προϊστάμενο, έγινε κάποιο σοβαρό λάθος ή με άλλα λόγια είχε μια άσχημη και πολύ στρεσογόνο ημέρα , είναι πολύ δύσκολο να αποβάλλει το στρες του.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που το στρες του ενός γίνεται στρες του άλλου. Κάτι σαν κολλητικό. Αν ο ένας έχει μια αγχωτική ημέρα, μπορεί να είναι σιωπηρός, επιθετικός, λιγότερο διαθέσιμος και τρυφερός – στην ουσία δεν είναι ικανός να συμπεριφέρεται με τους τρόπους που βοηθούν τα ζευγάρια να διατηρήσουν μια χαρούμενη και υγιή συντροφικότητα. Λόγω του ότι οι σχέσεις είναι δυαδικές, και η συναναστροφή είναι κάτι που ζουν και οι δύο σύντροφοι, ο ένας αγχώνεται λόγω του αρχικού εργασιακού στρες του άλλου.

Πώς όμως το εργασιακό στρες μπορεί να προκαλέσει στρες στην σχέση ;

Στο τέλος της ημέρας, οι δεσμευμένοι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να μεταθέσουν την προσοχή τους από την εργασία στον σύντροφό τους και την οικογένειά τους ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με κάποιον άλλον ρόλο τους εκτός του επαγγελματικού. Να ασχοληθούν με τις ανάγκες του συντρόφου τους, της σχέσης τους. Μια σταθερή σχέση μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή υποστήριξης για την εργασία και την καριέρα – αλλά σαφώς και απαιτείται ενέργεια για να καλλιεργηθεί αυτή η υγιής σχέση. Το στρες επιβαρύνει την ημέρα του ανθρώπου και μειώνει την ενέργεια που έχει να αφιερώσει στην σχέση του.

Η αποστασιοποίηση από τη δουλειά φαίνεται καθοριστική για τις χαρούμενες σχέσεις. Σίγουρα είναι πιο εύκολο να αποστασιοποιηθεί κάποιος από τη δουλειά του όταν πάει καλά. Φεύγει από τη δουλειά και ο διακόπτης κλείνει. Δεν σκέφτεται την επερχόμενη προθεσμία, μια δύσκολη υπόθεση, ή την αυριανή συνάντηση. Είναι παρών στο σπίτι και στρέφει την προσοχή του στον σύντροφο και (αν έχουν) στα παιδιά.

Αλλά όταν η δουλειά προκαλεί μεγάλο στρες, συνήθως δυσκολευόμαστε να κλείσουμε το διακόπτη στην ώρα του. Οι αγχωμένοι εργαζόμενοι είναι απασχολημένοι με τη δουλειά τους, ακόμα κι όταν είναι στο σπίτι. Οι μελέτες δείχνουν ότι το στρες οδηγεί σε μικρότερη ικανότητα αποστασιοποίησης, και αυτή στην συνέχεια σε κακής ποιότητας σχέσεις και για τους δύο. Η αποστασιοποίηση έχει τη δυναμική να επηρεάσει τις συμπεριφορές οικειότητας, κάτι που ενισχύει την ποιότητα μιας σχέσης. Με άλλα λόγια, το εργασιακό στρες μπορεί να εμποδίζει τους συντρόφους να εκφράζουν την αγάπη τους στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.

Επιπλέον βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν στρες, δεν δίνουν στον σύντροφό τους μεγάλη ασφάλεια στην σχέση – αυτό που υποστηρίζει την υγιή λειτουργικότητα σχέσης – σε σχέση με τους λιγότερο στρεσαρισμένους. Επίσης μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να αγνοήσουν τους λεγόμενους πειρασμούς.

Τί μπορείτε να κάνετε αν έχετε μια αγχωτική δουλειά ;

Αν ο καθένας από τους δύο συντρόφους έχει τη δική του εργασία , η καθεμία με το δικό της διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον και ανάλογων επιπέδων στρες, εκεί είναι που το ζευγάρι πρέπει να έχει επίγνωση του αντίκτυπου του εργασιακού στρες στην σχέση. Ιδίως για μεταβατικές εργασιακά περιόδους (παραίτηση από δουλειά ή εύρεση νέας εργασίας) ή πολύ στρεσογόνες περίοδοι (π.χ. περίοδος φόρων, προθεσμίες στο τέλος του χρόνου) που μπορεί να επηρεάσουν το εργασιακό στρες του ανθρώπου.

Το σημαντικό είναι ότι σε περιόδους υψηλού εργασιακού στρες, μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες στην σχέση στο τέλος της ημέρας που δεν συνδέονται με την λειτουργικότητα της σχέσης. Με άλλα λόγια , οι άνθρωποι μπορεί να αμφισβητούν την υγεία της σχέσης απλά επειδή νοιώθουν το εργασιακό στρες του συντρόφου τους κι όχι επειδή ο σύντροφός τους θεωρεί εκείνους ή την οικογενειακή ζωή αρνητική και δυσφορική. Ένας σύντροφος μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την σχέση του αλλά να μην μπορεί να δώσει τρυφερότητα ή ασφάλεια ή να είναι παρόν για τον σύντροφό του στο τέλος της ημέρας, αν το στρες του τον δυσκολεύει να πατήσει τον διακόπτη εργασίας στο «off».

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.