Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τοκετό στο νερό.
Η στιγμή που ένα μωρό θα ξεκινήσει τον τοκετό του είναι κάτι που όλες οι μητέρες
σκέφτονται με προσμονή, αλλά και με άγχος.
Πώς πρέπει άραγε να προετοιμαστούν για να έχουν μια θετική εμπειρία τοκετού;
Ο τοκετός στο νερό είναι μια πολύ καλή επιλογή για τις εγκυμοσύνες χαμηλού ρίσκου,
αναφέρουν οι έρευνες. Η θεωρία είναι ότι από το υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μωρό γεννιέται μέσα σε νερό, οπότε η μετάβασή του στην εξωμήτρια ζωή, θεωρείται πιο ομαλή. Ταυτόχρονα, η μητέρα βιώνει λιγότερο στρες κατά τη διάρκεια των ωδινών. Το νερό αποτελεί μια φυσική μέθοδο ανακούφισης από τους πόνους του τοκετού.
Ποια τα πλεονέκτηματα της μεθόδου;
Για την μητέρα.
- Το ζεστό νερό χαλαρώνει τους μυες και βοηθά να ηρεμεί στο ενδιάμεσο των ωδινών η επίτοκος.
- Το νερό με την άνωση βοηθά τη γυναικά στο να διαχειριστεί το βάρος του σώματός της με μεγαλύτερη ευκολία, επιλέγοντας έτσι διαφορετικές στάσεις τοκετού.
- Το ζεστό νερό αποτελεί φυσική μέθοδο αναλγησίας γιατί μέσω της χαλάρωσης της γυναίκας, βοηθάει στην μείωση της έκκρισης στρεσογόνων ορμονών, ενώ αυξάνονται οι ενδορφίνες, που είναι οι ορμόνες της χαράς.
- Καθώς η επίτοκος χαλαρώνει σωματικά μπορεί και ηρεμεί και ψυχικά αυξάνοντας έτσι την ικανότητα της να συνδεθεί με το μωρό της καθόλη την διαδικασία του τοκετού, εξοικονομώντας έτσι την ενέργειά της, γεγονός που θα τη βοηθήσει στο να βιώσει μια θετική εμπειρία τοκετού.
- Το ζεστό νερό χαλαρώνει το περίνεο με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ελαστικό και έτσι οι έρευνες δείχνουν μείωση των ρήξεων του κόλπου και της ανάγκης για περινεοτομία.
- Τέλος, η ηρεμία της μητέρας βοηθά να εκκρίνεται η ωκυτοκίνη η ορμόνη της αγάπης και του τοκετού. Έτσι η μήτρα συσπάται καλύτερα, ενώ η θερμότητα ευνοεί και την καλύτερη αιμάτωση του μυομητρίου και άρα την καλύτερη παροχή οξυγόνου προς το μωρό.
Για το μωρό
- Το ζεστό νερό προσομοιάζει για το νεογνό με ενδομήτριο περιβάλλον, μέσα στο οποίο “κολυμπούσε” στο αμνιακό υγρό.
- Η μετάβαση του εμβρύου στην εξωμήτρια ζωή μέσω του ζεστού νερού το βοηθά να χαλαρώσει γρηγορότερα από το στρες του τοκετού του.
Ποια τα μειονεκτήματα της μεθόδου για μητέρα και μωρό;
Παρόλο που ο τοκετός στο νερό γίνεται εδώ και πάνω από 30 χρονιά, οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει στο ποιοι ακριβώς είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για τη μητέρα και το μωρό σε έναν τοκετό στο νερό. Σύμφωνα με το Royal College Of Obstetricians υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο για εμβολή αμνιακού υγρού, η οποία είναι μια σπάνια επιπλοκή και συμβαίνει όταν αμνιακό υγρό εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας. Οι διεθνείς έρευνες, γενικώς, αναφέρουν ότι ο τοκετός στο νερό δεν αυξάνει ούτε μειώνει τη μητρική και νεογνική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με τη British Medical Journal δεν υπάρχει ρίσκο στους τοκετούς στο νερό παρά μόνο αν στο στάδιο της εξώθησης το μωρό δείχνει ιδιαίτερη δυσφορία, κάνοντας άπνοιες με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος για εισχώρηση υγρών στους πνεύμονες του νεογνού. Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι το νερό μπορεί να παρατείνει το χρόνο του τοκετού, ιδιαίτερα κατά τη λανθάνουσα φάση, λόγω της χαλάρωσης στην οποία βρίσκεται η μητέρα.
Σε ποιες περιπτώσεις ΔΕΝ συνίσταται ο τοκετός στο νερό;
- Όταν υπάρχει έρπης γεννητικών οργάνων, διότι μπορεί να μεταφερθεί ευκολά στο νερό και να μολύνει το νεογνό.
- Εάν το μωρό σας είναι ισχιακό.
- Εάν είναι δίδυμη κύηση.
- Εάν πρόκειται για πρόωρο τοκετό.
- Εάν υπάρχει μηκώνιο κατά τη ρήξη των υμένων.
- Εάν υπάρχει προεκλαμψία.
Πώς να προετοιμαστείτε για έναν τοκετό στο νερό;
- Πρώτα πρέπει να βρείτε επαγγελματίες υγείας που να υποστηρίζουν τον τοκετό στο νερό.
- Βρείτε κέντρο μητρότητας για να παρακολουθήσετε σεμινάρια για το τι χρειάζεστε για να γεννήσετε στο νερό.
- Εάν έχετε αποφασίσει να γεννήσετε στο σπίτι συζητήστε με την μαία σας από που μπορείτε να αγοράσετε πλαστική πισινά, όπως και τι άλλο εξοπλισμό θα χρειαστείτε.
- Εάν έχετε αποφασίσει να γεννήσετε στο νοσοκομείο καλέστε τις πληροφορίες για να ρωτήσετε εάν διαθέτουν πισινά τοκετού.