Η εξατομικευμένη, υποστηρικτική φροντίδα είναι το κλειδί για μια θετική εμπειρία τοκετού
«Θέλουμε οι γυναίκες να γεννήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον με εξειδικευμένους συνοδούς σε καλά εξοπλισμένες εγκαταστάσεις.
Η νέα οδηγία του ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι κάθε τοκετός είναι μοναδικός και ότι η διάρκεια του ενεργού πρώτου σταδίου του τοκετού ποικίλλει από τη μία γυναίκα στην άλλη. Σε μια πρώτη γέννα, συνήθως δεν υπερβαίνει τις 12 ώρες. Σε επακόλουθες γέννες συνήθως δεν υπερβαίνει τις 10 ώρες.
Για να μειωθούν οι περιττές ιατρικές παρεμβάσεις, η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ αναφέρει ότι το προηγούμενο σημείο αναφοράς για το ρυθμό διαστολής του τραχήλου της μήτρας σε 1 cm / hr κατά τη διάρκεια του ενεργού πρώτου σταδίου του τοκετού μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό για ορισμένες γυναίκες και είναι ανακριβής για τον εντοπισμό των γυναικών που κινδυνεύουν από επιπλοκές. Η κατευθυντήρια γραμμή τονίζει ότι ο βραδύτερος ρυθμός διαστολής του τραχήλου της μήτρας από μόνος του δεν πρέπει να αποτελεί ένδειξη ανάγκης ιατρικής παρέμβασης για την επιτάχυνση του τοκετού.
«Πολλές γυναίκες θέλουν έναν φυσικό τοκετό και προτιμούν να βασίζονται στο σώμα τους για να γεννήσουν το μωρό τους χωρίς τη βοήθεια ιατρικής παρέμβασης»,
λέει ο Ian Askew, Διευθυντής του ΠΟΥ, Τμήμα Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας. «Ακόμη και όταν μια ιατρική επέμβαση είναι επιθυμητή ή απαραίτητη, η συμπερίληψη των γυναικών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα που λαμβάνουν είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι ανταποκρίνονται στο στόχο τους για μια θετική εμπειρία τοκετού».
Οι περιττές μαιευτικές παρεμβάσεις είναι ευρέως διαδεδομένες τόσο σε περιβάλλοντα χαμηλού, μεσαίου όσο και υψηλού εισοδήματος, συχνά ασκούν πιέσεις στους ήδη περιορισμένους πόρους σε ορισμένες χώρες και στην περαιτέρω διεύρυνση του κενού ισότητας.Καθώς περισσότερες γυναίκες γεννούν σε μαιευτήρια και νοσοκομεία με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, αξίζουν καλύτερη ποιότητα φροντίδας. Περίπου 830 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό σε όλο τον κόσμο – η πλειονότητα θα μπορούσε να προληφθεί με φροντίδα υψηλής ποιότητας κατά την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του τοκετού.Η ασέβεια και η αναξιοπρεπής φροντίδα επικρατούν σε πολλές εγκαταστάσεις υγείας, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμποδίζοντας τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σε πολλά μέρη του κόσμου, ο πάροχος υγείας ελέγχει τη διαδικασία του τοκετού, κάτι που εκθέτει περαιτέρω τις υγιείς έγκυες γυναίκες σε περιττές ιατρικές παρεμβάσεις που διαταράσσουν τη φυσική εξέλιξη του τοκετού.
Η επίτευξη των καλύτερων δυνατών σωματικών, συναισθηματικών και ψυχολογικών αποτελεσμάτων για τη γυναίκα και το μωρό της απαιτεί ένα μοντέλο φροντίδας στο οποίο τα συστήματα υγείας δίνουν το δικαίωμα σε όλες τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που εστιάζει στη μητέρα και το παιδί.
Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να συμβουλεύουν τις υγιείς έγκυες γυναίκες ότι η διάρκεια του τοκετού ποικίλλει σημαντικά από τη μια γυναίκα στην άλλη. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες θέλουν έναν φυσικό τοκετό, αναγνωρίζουν επίσης ότι η γέννηση μπορεί να είναι ένα απρόβλεπτο και επικίνδυνο γεγονός και ότι η στενή παρακολούθηση και μερικές φορές ιατρικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες. Ακόμα και όταν οι παρεμβάσεις είναι απαραίτητες ή επιθυμητές, οι γυναίκες συνήθως επιθυμούν να διατηρήσουν την αίσθηση του προσωπικού τους επιτεύγματος και ελέγχου, συμμετέχοντας στη λήψη αποφάσεων και κάνοντας rooming-in (συνδιαμονή) με το μωρό τους αμέσως μετά τη γέννηση.