Αρχική » Ψυχολογία » Πώς να μιλήσετε σε κάποιον πολύ κοντινό σας – και αγαπημένο – άνθρωπο που δεν θέλει να εμβολιαστεί

Πώς να μιλήσετε σε κάποιον πολύ κοντινό σας – και αγαπημένο – άνθρωπο που δεν θέλει να εμβολιαστεί

Μπορεί οι εμβολιασμοί να τρέχουν κανονικά τον τελευταίο χρόνο αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετοί άνθρωποι που διστάζουν. 1 στους 3 ενήλικες συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει σε εμβολιασμό. Αν έχετε κάποιον κοντινό σας και αγαπημένο άνθρωπο που εμφανίζει δισταγμό :

 

  • Κάνε μια ανοιχτή συζήτηση : ρωτήστε τους για τους φόβους, αποφύγετε να είστε απορριπτικοί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος είναι διστακτικός και είναι σημαντικό να δημιουργήσετε το χώρο για αυτούς να εκφράσουν τους λόγους τους.

Τους απασχολούν οι παρενέργειες και η ασφάλεια και είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουν τέτοιες έγνοιες. Αν δημιουργήσουμε το χώρο για να γίνει συζήτηση, αυξάνουμε τις πιθανότητες για όσους αντιστέκονται να έχουν καλύτερη διάθεση να ακούσουν από τους αγαπημένους τους.

Επίσης σημαντικό να μην είστε εντελώς απορριπτικοί με τα συναισθήματά τους ή με την παραπληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση μέσω των κοινωνικών δικτύων έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη προς τα εμβόλια, ιδίως στις πιο ευάλωτες κοινωνίες. Αν κάποιος αγαπημένος σας αναφέρει κάποια αμφίβολη πηγή πληροφόρησης που μπορεί να διαδίδει φήμες αναφορικά με το εμβόλιο, δείτε μαζί την πηγή αυτή. Διαβάστε όσα αναφέρει και μην απορρίπτετε με την μία. Κάντε μια συζήτηση με τρόπο που θα έχει νόημα.

 

  • Εστιάστε στα συναισθήματα κι όχι στα γεγονότα

Παρ` όλο που η παραπληροφόρηση μπορεί να συμβάλει σε διστακτικότητα προς τον εμβολιασμό, δεν κρατάει αυτή το τιμόνι. Πολλές έγνοιες δεν βασίζονται σε γεγονότα αλλά σε συναισθήματα και τοποθετήσεις όπως «αυτό δεν μου ακούγεται σωστό». Αν μπορέσετε να εκμαιεύσετε αυτά τα συναισθήματα και μπορείτε πραγματικά να μιλήσετε για αυτά, θα μειώσετε τη δύναμη τους διότι αρχίζετε  να τα αντιμετωπίζετε ευθέως.

Οι κρατικοί φορείς ανανεώνουν τις οδηγίες της πανδημίας με βάση όσα μαθαίνουν οι επιστήμονες κάθε μέρα. Νέες έρευνες καθοδηγούν τις νέες οδηγίες, αλλά μερικοί άνθρωποι το μεταφράζουν ως μη-συνοχικά μηνύματα και δυσπιστούν προς τους φορείς που εκπροσωπούν.

Αντί να εστιάζετε τη συζήτηση σε επιστημονικά δεδομένα, μιλήστε για συναισθήματα. Παρατηρείτε ότι ο άνθρωπος σας φοβάται τις παρενέργειες ; Ανησυχεί ότι είναι πολύ καινούργια ; Φοβάται πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες ;

Αν δεν μπορεί να πείσει κάποιον ο Fauci, δεν πρόκειται να τον πείσετε εσείς. Είναι περισσότερο συναισθηματικό ζήτημα. Το άγχος είναι ο καθοδηγητικός παράγοντας. Ο φόβος για το άγνωστο.

 

  • Κανονικοποιήστε το εμβόλιο του COVID-19

Ενώ ο ιός είναι κάτι καινούργιο για τον κόσμο, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από αυτούς που φτιάχνουν τα εμβόλια για να χτυπήσουν τον ιό,  είναι γνώριμες. Οι επιστήμονες άρχισαν να δημιουργούν εμβόλια από ιούς, όπως το Johnson & Johnson και το AstraZeneca τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τον CDC. Μερικά εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα για τον Ebola είναι αυτής της τεχνολογίας  και ένας αριθμός μελετών έχουν εστιάσει σε τέτοια εμβόλια για μολυσματικές ασθένειες όπως ο Ζίκα,, η γρίπη και ο HIV.  Και ενώ τα mRNA εμβόλια όπως τα Pfizer-BioNTech καιModerna, είναι πιο καινούργια τεχνολογία, ο CDC λέει ότι οι επιστήμονες έχο

 

υν μελετήσει τέτοια εμβόλια για δεκαετίες σχετικά με τη δυναμική τους να καταπολεμούν ασθένειες.

Κι ένας καλός τρόπος να βοηθήσετε να πειστεί ο αγαπημένος σας να εμβολιαστεί είναι κανονικοποιώντας τα εμβόλια COVID-19. Το εμβόλιο για τον έρπητα, για τον πνευμονιόκοκο, για τον HPV ……όλα αυτά τα εμβόλια σε κάποιο σημείο ήταν το εμβόλιο COVID. Ήταν δηλαδή κάποτε κάτι καινούργιο και κανείς δεν ήθελε να το κάνει. Κι αυτό πρέπει να γίνει το νέο κανονικό μας. Η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια μπορεί επίσης να τρομάζει αλλά μπορείτε να πείτε στους αγαπημένους σας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις εκτός υγείας συμβαίνουν εξίσου γρήγορα. Και το θέλουμε αυτό. Θέλουμε να κάνουμε αλλαγές στην υγεία γιατί οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα για εμάς και τις κοινωνίες μας.

 

  • Εξηγήστε γιατί εμβολιάζεστε

Υπάρχουν πολλοί λόγοι στους οποίους η επιστημονική κοινότητα στηρίζει την σημασία του εμβολιασμού, αλλά οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πειστούν αν ακούσουν προσωπικούς λόγους.  Θέλουν ενθάρρυνση, όχι πίεση ή χειρισμό. Να τους στηρίξουμε εξηγώντας το λόγο που εμβολιαζόμαστε.

Οι λόγοι μπορεί να είναι ότι θα μπορώ με μεγαλύτερη ασφάλεια να συναντήσω άλλους εμβολιασμένους φίλους και συγγενείς, θα προστατεύσω κάποιον ευάλωτο αγαπημένο μου ο οποίος κινδυνεύει να αρρωστήσει άσχημα ή θα ταξιδέψω με μικρό κίνδυνο μόλυνσης. Για άλλους το σημαντικότερο κίνητρο είναι ο απεγκλωβισμός των παιδιών από το σπίτι. Οι υγειονομικοί θεωρούν ανήθικο από πλευράς τους να αυξάνουν τον κίνδυνο για κάποιον ηλικιωμένο ή ανοσοκατασταλμένο ασθενή να νοσήσει. Κίνητρο αποτελεί και το πώς αισθάνθηκε κάποιος  όταν εμβολιάστηκε.

 

  • Αναφέρετε γιατί είναι σημαντικό για εσάς να εμβολιαστούν οι αγαπημένοι σας

Οι άνθρωποι θα ακούσουν μόνο αν καταλαβαίνουν ότι η συζήτηση γίνεται από αγάπη και όχι για να εναντιωθούν πάνω σε ιδεολογικές διαφορές.  Εξηγήστε στον αγαπημένο σας ότι ο κύριος λόγος που θέλετε να εμβολιαστεί είναι ότι ανησυχείτε για την υγεία του και θέλετε να είναι προστατευμένος.  «Με απασχολεί αν θα κάνεις το εμβόλιο ή αν θα νοσήσεις, κι όχι αν θα κάνεις ή όχι το εμβόλιο». «Ξέρω ότι ανησυχείς για το εμβόλιο, εγώ ανησυχώ για σένα».

  • Δώστε τους χρόνο να το συνειδητοποιήσουν

Είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να αλλάξει τη γνώμη του αμέσως μετά από μια συζήτηση – και για το εμβόλιο. Τις περισσότερες φορές, μας λένε τί να κάνουμε. Πρέπει να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να νοιώσουν άνετα και να σκεφτούν καλά τους λόγους που τους ωθούν σε αντίσταση. Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε διαθέσιμοι και υποστηρικτικοί μόλις κάποιος αγαπημένος μας φανεί πιο ανοιχτός με την ιδέα του εμβολιασμού.

Να είστε προετοιμασμένοι για πολλαπλές συζητήσεις κατά τις οποίες καλό είναι να τους επιβεβαιώσετε ότι θα τους αγαπάτε όποια κι αν είναι η απόφαση τους. Επίσης μπορείτε να προσφερθείτε να τους συνοδεύσετε στο ραντεβού τους για τον εμβολιασμό και να περάσετε την μέρα μαζί τους στην συνέχεια. Μπορεί να τους πάρει λίγο καιρό, απλά αυτή την στιγμή νοιώθουμε μεγαλύτερη την ανάγκη γιατί όλοι θέλουμε να επανέλθουμε σε μια πιο γνώριμη – αλλά την ίδια στιγμή ασφαλή – καθημερινότητα και να προχωρήσουμε με τη ζωή μας.

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.