Οι έρευνες αποκαλύπτουν τον έμμεσο αλλά εκπληκτικά δυναμικό τρόπο που μας επηρεάζουν οι φίλοι.
Θεωρητικά οι δύο σύντροφοι σε ένα ζευγάρι είναι οι μόνοι που μπορούν και πρέπει να παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις. «Θα παντρευτούμε ;» , «Θα χωρίσουμε;», «Θα κάνουμε παιδί;» στο τέλος, αυτά τα δύο άτομα ζυγίζουν τις επιλογές και αποφασίζουν. Ή μήπως η καθημερινότητα μόνο αυτό δεν επιβεβαιώνει ;
Όσο κι αν αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι και ο/η σύντροφός τους επιλέγουν όσα γίνονται ή δεν γίνονται στην σχέση τους, πρόσφατες έρευνες υπογραμμίζουν την εξαιρετικά ισχυρή επιρροή των κοινωνικών δικτύων.
Η πραγματικότητα δείχνει ότι ακόμη και οι πιο σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή και τη σχέση ενός ζευγαριού, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τους φίλους και τις οικογένειες.
Συγκεκριμένα, όταν οι φίλοι γίνονται γονείς, οι πιθανότητες να επηρεαστεί το ζευγάρι είναι εξαιρετικά υψηλές.
Όμως αυτή η επιρροή μοιάζει να έχει βραχυπρόθεσμη επιρροή – περίπου 2 χρόνια μετά την γέννηση του μωρού των φίλων.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αδέρφια της γυναίκας του ζευγαριού όπου ο αντίκτυπος μιας πιθανής εγκυμοσύνης φαίνεται ισχυρός μέχρι κι ένα χρόνο μετά την γέννηση του πρώτου παιδιού.
Φαίνεται λοιπόν ότι η απόφαση της δημιουργίας οικογένειας , η οποία θεωρείται από τις πιο προσωπικές αποφάσεις ενός ζευγαριού, ενδεχομένως και υποσυνείδητα να επηρεάζεται από τις εμπειρίες των ανθρώπων στον άμεσο κοινωνικό περίγυρό τους.
Τί γίνεται με άλλες εξίσου σημαντικές αποφάσεις ;
Η απόφαση του ζευγαριού για γάμο φαίνεται λιγότερο συνδεδεμένη με τις αποφάσεις των φίλων.
Όμως υπάρχει κοινωνική επιρροή.
Στην περίπτωση του γάμου, οι συνομήλικοι είναι μια δυνατή επιρροή και όχι τόσο οι φίλοι. Και η διαφορά όταν αναφερόμαστε σε φίλους και συνομήλικους είναι ξεκάθαρη, καθώς συνομήλικοι είναι και άνθρωποι που δεν είναι φίλοι αλλά απλά γνωστοί ενώ ως φίλοι συνήθως θεωρούνται φίλοι και συγγενείς.
Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρχει όντως η λεγόμενη “χρονιά των γάμων” εν μέρει λόγω του ότι πολλά άτομα της ηλικίας μου στην περιοχή μου παντρεύονται, κι όχι λόγω του ότι συγκεκριμένοι φίλοι κάνουν το επόμενο βήμα στην σχέση τους.
Βέβαια οι εν γένει θετικές επιλογές όπως ο γάμος ή η γέννηση παιδιού δεν είναι οι μόνες που επηρεάζονται κοινωνικά.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους χωρισμούς.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το διαζύγιο είναι κάτι που «μεταδίδεται» στα κοινωνικά δίκτυα. Φίλοι που παίρνουν διαζύγιο επηρεάζουν την πιθανότητα και των φιλικών ζευγαριών. Και μοιάζει αυτή η επιρροή να προχωράει και στους φίλους φίλων.