Οι πρώτες 40 ημέρες (ή 6 εβδομάδες) είναι μεγάλο ορόσημο για τους γονείς που αποκτήσαν μωρό/α.
Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Χρειάζεται να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μετά τον τοκετό, να εδραιώσετε τον θηλασμό και να γνωρίσετε αυτόν τον μικρό άνθρωπο που είναι απόλυτα καινούργιος άνθρωπος και ταυτόχρονα το άτομο που είναι πιο κοντά στην καρδιά σας. Τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς πρέπει να προσαρμοστούν, σε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή που θα βιώσουν ποτέ, ως άτομα και ως ζευγάρι.
Το όριο των 40 ημερών αναφέρεται συνήθως στις μητέρες. Είναι ένα ορόσημο όπου θα δουν τον γυναικολόγο, τον παιδίατρο και την μαία ή την σύμβουλο θηλασμού, και θα λάβουν επίσημη επιβεβαίωση ότι όλοι τους επέζησαν πράγματι τις πρώτες εβδομάδες. Η δοκιμασία των πρώτων ημερών έχει τελειώσει και είστε επίσημα στο δρόμο της μητρότητας.
Μπορείτε ήδη να δείτε ότι συμβαίνουν ΠΟΛΛΑ. Για αυτόν τον λόγο, κάποιοι πολιτισμοί θεωρούν αυτήν την περίοδο αυστηρά χρόνο απομόνωσης, όπου η μαμά δεν φεύγει από το σπίτι και δεν βλέπει άλλους ανθρώπους. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι να περιμένουμε και σε μερικές τεχνικές επιβίωσης που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε.
Οι αλλαγές στο σώμα της μαμάς τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό
Χρειάζονται έξι εβδομάδες για να επιστρέψει το σώμα της μητέρας στην κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη.
Μπορείτε να περιμένετε τα εξής:
- Η βαριά αιμορραγία (ή λόχεια) είναι φυσιολογική τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση. Αυτό σταδιακά θα μειωθεί και τελικά γίνεται μια κιτρινωπή έκκριση προς το τέλος. Μεταξύ 5-6 εβδομάδων μετά τη γέννηση, μπορείτε να περιμένετε ξανά την πρώτη σας περίοδο αν δεν θηλάζετε. Η αιμορραγία μπορεί να επιμένει αυξομειούμενη για 14 ημέρες περίπου μετά τη γέννηση. Εάν συνεχιστεί αυτή η βαρύτερη αιμορραγία, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ή τη μαία σας.
- Η καισαρική τομή σας θα πρέπει να έχει επουλωθεί έως το τέλος της περιόδου των 40 ημερών. Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τις μητέρες να περιμένουν περισότερο πριν οδηγήσουν ξανά, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς αισθάνεστε επίσης.
- Εάν έχετε τομή ή ράμματα στο περινέο μετά τον κολπικό τοκετό, συνήθως θεραπεύεται περίπου 14 ημέρες μετά τη γέννηση, αν και μπορεί να υπάρχει κάποια ενόχληση. Θυμηθείτε να καθαρίζεται την περιοχή με νερό και αντισηπτικά δύο φορές την ημέρα για να αποτρέψετε τη μόλυνση και να βοηθήστε την αποκατάσταση. Μιλήστε με τη μαία σας εάν πονάτε ή εάν αντιμετωπίσετε άλλα προβλήματα όπως ακράτεια ούρων.
- Είναι φυσιολογικό να έχετε πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια σας τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση. Ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση. Ωστόσο, συνήθως θα ξεπεραστεί μόνο του.
- Πολλές γυναίκες έχουν έντονη τριχόπτωση τις πρώτες εβδομάδες.
- Είναι φυσιολογικό να ιδρώνετε πολύ. Αυτό οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές και θα σταματήσει επίσης σύντομα.
- Οι ραγάδες θα υποχωρήσουν. δυστυχώς δεν εξαφανίζονται εντελώς.
- Η απώλεια βάρους εγκυμοσύνης εξαρτάται φυσικά από το πόσα κιλά είχατε πάρει και από τη διατροφή σας. Είναι πολύ πιθανό να επιστρέψετε στο βάρος σας προ εγκυμοσύνης, μετά από 40 ημέρες, ειδικά εάν θηλάζετε που βοηθά πολλές γυναίκες να χάσουν γρήγορα το περιττό βάρος.
Οι πρώτες 40 ημέρες με το νέο σας μωρό
Εάν η γονεϊκότητα μοιάζει κάτι πολύ νέο για εσάς, σκεφτείτε όλα όσα βιώνει το μωρό σας. Έξω στον κόσμο για πρώτη φορά, με ήχους και μυρωδιές και λαμπερά φώτα πρέπει να είναι συγκλονιστικό. Το μωρό μεγαλώνει με ταχύ ρυθμό και χρειάζεται συνεχή φροντίδα και προσοχή. Και αυτό δεν είναι μικρό επίτευγμα!
Ακολουθούν μερικά ορόσημα για τις πρώτες 40 ημέρες με το νέο σας μωρό:
Ημέρα 1-2: Το μωρό μπορεί να κοιμάται ακόμα πολύ μετά τη γέννηση και πολλοί γονείς αισθάνονται υπέροχα που το μωρό τους είναι ήρεμο. Διατηρήστε την επαφή δέρμα με δέρμα για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες την ημέρα και ταΐστε το μωρό κατ’ απαίτηση (on demand). Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλούς και ίσως μαραθώνιους θηλασμούς.
Ημέρα 3: Αυτή δεν είναι η ευκολότερη μέρα. Περίπου αυτήν την ημέρα το μωρό συνήθως ξυπνάει και μπορεί ξαφνικά να φαίνεται πιο δύστροπο. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το μωρό σας θα πρέπει να έχει 5-6 βρεγμένες πάνες σε 24 ώρες και θα πρέπει να αποβάλλει το μυκώνιο (σκούρα μαύρα / πράσινα κακά). Σήμερα θα επιστρέψετε στο σπίτι και η μαμά μπορεί να βιώνει κάποια αρνητικά συναισθήματα (baby blues). Το μωρό μπορεί να φαίνεται κίτρινο και ο παιδίατρος πριν φύγετε από το μαιευτήριο μπορεί να κάνει έλεγχο για ίκτερο. Το γάλα μπορεί να κατέβει και θα έχετε ξαφνικά υπερφόρτωση μαστών. Κατά την έξοδο από το μαιευτήριο θα ζυγίσουν το μωρό. Εάν έχει χάσει περισσότερο από το 10% του βάρους γέννησής του, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν σύμβουλο θηλασμού για να βεβαιωθείτε ότι ο βρίσκεστε σε καλό δρόμο.
Ημέρα 5: Εάν θηλάζετε τα κακά του μωρού σας θα πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα, από μαύρο σε καφέ. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι το μωρό τρέφεται καλά.
Ημέρα 6: Εάν θηλάζετε τα κακά του μωρού σας πρέπει να συνεχίσουν να αλλάζουν χρώμα τώρα σε κίτρινο και το μωρό θα πρέπει να έχει 3-4 λερωμένες πάνες σε 24 ώρες. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν/μία ειδικό για να βεβαιωθείτε ότι είστε στη σωστή πορεία με το θηλασμό.
Ημέρα 7: Αυτή είναι μια καλή μέρα για φωτογραφίες, αφού βολευτήκατε όπως θα έπρεπε στο σπίτι. Το μωράκι σας είναι ακόμα μικρό και δεν θα χάσετε με τίποτα αυτή τη νεογέννητη εμφάνιση απ’ τις τις αναμνήσεις σας.
Ημέρα 10: Ο ομφάλιος λώρος του μωρού θα πρέπει να πέσει σιγά σιγά. Το μωρό μπορεί να έχει μια μικρή διόγκωση (ομφάλια κήλη) που βγαίνει έξω από τον ομφαλό. Αυτό είναι το έντερο του μωρού που προεξέχει από ένα κενό στους συνδέσμους μέσω του οποίου βγήκε ο ομφάλιος λώρος. Συνήθως διορθώνεται από μόνο του. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν η περιοχή φαίνεται μελανιασμένη ή σκληρή και εάν το μωρό φαίνεται να αισθάνεται πόνο σε αυτήν την περιοχή.
Ημέρα 14: Το μωρό σας πρέπει να έχει επιστρέψει στο βάρος της γέννησης, ο παιδίατρος σας πιθανόν να το ζυγίσει. Τα μωρά περνούν συχνά από μια φάση έντονης ανάπτυξης σε αυτήν την ηλικία και μπορεί να θέλουν να τρώνε ή να θηλάζουν πολύ συχνά. Συνεχίστε να θηλάζετε κατ ‘απαίτηση για να διασφαλίσετε ότι η παραγωγή γάλακτος σας είναι καλά.
Ημέρα 14-21: Αυτή είναι συχνά η στιγμή που ένα μωρό αρχίζει να παλεύει με τους κολικούς (αέρια), τις κράμπες και τα συμπτώματα παλινδρόμησης, αν και φυσικά, μερικά μωρά μπορεί να το κάνουν από την αρχή. Εξετάστε το ενδεχόμενο του βρεφικού μασάζ από ειδικό, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης μετά τη γέννηση του μωρού. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε με τεχνικές ανακούφισης από τα αέρια για να βρείτε την πιο κατάλληλη για εσάς. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να πειραματίζεστε με την μαία του μωρού σας – για άλλη μια φορά, να θυμάστε ότι η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα!
Ημέρα 28: Μπορεί να είστε πιο ήρεμοι τώρα. Ξεκινήστε να παίζεται παιχνίδια με το μωρό σας. Για μικρά χρονικά διαστήματα ενώ το μωρό είναι ξύπνιο, αφήστε το να ξαπλώνει στην κοιλιά του σε μια σταθερή επιφάνεια. Τα περισσότερα μωρά συνήθως δεν το απολαμβάνουν για πολύ. Εάν το μωρό είναι δυσαρεστημένο, βάλτε μια κουβερτούλα κάτω από το στήθος του ή ακόμα αφήστε το μωρό να ξαπλώσει στην κοιλιά του πάνω στο στήθος σας. Ακόμα και μόλις 2-3 λεπτά 2-3 φορές την ημέρα θα βοηθήσουν το μωρό να αναπτύξει καλό έλεγχο κεφαλής και λαιμού καθώς και αντίληψη βάθους του χώρου.
Ημέρα 40: Έχετε επιβιώσει και είστε ακριβώς στην ώρα για την επόμενη έκρηξη ανάπτυξης του μωρού σας. Θα έχετε επίσης ραντεβού με τον γιατρό και τη μαία σας.
Συμβουλές για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις πρώτες μέρες με το νεογέννητό σας:
Προσπαθήστε να κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερα τις πρώτες μέρες, και απλά αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε το μωρό σας. Μπορεί να νιώθετε ότι δεν κάνετε τίποτα, αλλά έτσι θα πρέπει να είναι.
Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε βοήθεια από το ευρύτερο οικογενειακό σας περιβάλλον για να σας βοηθήσει με κάποιες βασικές δουλείες στο σπίτι αλλά και συναισθηματική υποστήριξη. Φυσικά, ο σύντροφός σας είναι σημαντικός, αλλά πρέπει επίσης να προσαρμοστεί και μπορεί να πιέζεται και εκείνος, εάν είναι ο μοναδικός άνθρωπος που σας στηρίζει
Ξεκουραστείτε όταν και όσο μπορείτε – είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι. Θυμηθείτε ότι και αυτό θα περάσει μόλις προσαρμοστεί το μωρό στο πρόγραμμα σας.
Ξεκινήστε να κάνετε ασκήσεις Kegel για να ενισχύσετε το πυελικός τόνο σας το συντομότερο δυνατό μετά τον τοκετό.
Δώστε προσοχή στη διατροφή σας. Είναι πολύ εύκολο να είσαι τόσο απασχολημένη που απλά αρπάζεις κάτι γρήγορο για φαγητό εδώ και εκεί. Αλλά δεν μπορείτε να περιμένετε να αισθάνεστε καλά και να αναρρώσετε γρήγορα εάν δεν παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Επενδύστε σε υγιεινά τρόφιμα και υλικά για την κουζίνα σας ή ζητήστε από φίλους να σας φέρουν κάποια. Ένα super smoothie μπορεί επίσης να βοηθήσει και θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης σας.
Μόλις αισθανθείτε έτοιμοι, ξεκινήστε βόλτες με το μωρό. Θα νιώθετε πάντα καλύτερα μετά από λίγο καθαρό αέρα και το καροτσάκι ηρεμεί συνήθως το μωρό.
Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το port-bebe. Αυτό σύντομα θα γίνει το σημαντικότερο εργαλείο σας!
Θυμηθείτε ότι η ρουτίνα είναι κάτι που εμφανίζεται με τον καιρό. Καθίστε και παρακολουθήστε τις συνήθειες του μωρού σας να αναπτύσσονται με τα δικά του μοτίβα. Σύντομα θα έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι χρειάζεται το μωρό.
Μάθετε να θηλάζετε και ξαπλωμένη, και να είστε ανοιχτοί στον από κοινού ύπνο. Αυτά τα δύο μπορούν να είναι σωτήρια για μια μητέρα με ένα μωρό που δεν κοιμάται πολύ καλά.
Μέχρι τη συμπλήρωση των 40 ημερών, θα έχετε αρχίσει να καταλαβαίνεται το μωρό σας. Θα έχετε μια ιδέα γιατί κλαίει, θα ξέρετε ποια τεχνική ανακούφισης από τα αέρια λειτουργεί καλύτερα και πώς θα το βάλετε για ύπνο. Παρόλο που μπορεί να δίνει την αίσθηση πως θα είναι για πάντα αυτή η κατάσταση όσο το περνάς, ο χρόνος θα περάσει στην πραγματικότητα πολύ γρήγορα. Λοιπόν, τις δύσκολες μέρες, απλά πάρε ήρεμες ανάσες και λίγο χρόνο μόνη σου…
Και θυμηθείτε να απολαμβάνετε αυτές τις χαρούμενες στιγμές στο μεταξύ, καθώς θα γίνουν μερικές από τις πιο πολύτιμες αναμνήσεις σας.
Πηγή: