Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Πυελικό έδαφος και τοκετός

Πυελικό έδαφος και τοκετός

Tι είναι το πυελικό έδαφος;
Η πύελος είναι μια ανατομική περιοχή κοινή τόσο στο γυναικείο όσο και στο αντρικό σώμα. Ωστόσο, οι λειτουργία της γυναικείας πυέλου, έχει αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς είναι επιφορτισμένη να φιλοξενήσει τη νέα ζωή. Το πυελικό έδαφος είναι μια ανατομική περιοχή που περιλαμβάνει μύες, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και συνδετικούς ιστούς. Βρίσκεται στη βάση των οστών της πυέλου (περιοχή γνωστή και ως λεκάνη) και δεν είναι ορατό από την εξωτερική πλευρά του σώματος.
Ποια είναι η λειτουργία του πυελικού εδάφους στο γυναικείο σώμα;
Στο γυναικείο σώμα, το πυελικό έδαφος υποστηρίζει και κρατάει όργανα όπως η μήτρα, η ουροδόχος κύστη και τα έντερα. Επίσης, εκεί βρίσκονται μύες γνωστοί και ως σφιγκτήρες, οι οποίοι όταν συσπώνται συμβάλλουν στην απελευθέρωση των ούρων και των κοπράνων από τον οργανισμό σας. Οι μύες του πυελικού εδάφους επίσης, συνεργάζονται με τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μύες για να υποστηρίξουν και να ευθυγραμμίσουν την σπονδυλική στήλη.
Παράλληλα, το πυελικό έδαφος βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει την κύηση, καθώς και τα όργανα που βρίσκονται κοντά. Όσο η εγκυμοσύνη προχωράει και τα εσωτερικά όργανα μετατοπίζονται, μπορεί να παρατηρήσετε διαφορές στην αίσθηση των μυών ή των αρθρώσεων της περιοχής. Ορισμένες φορές οι αλλαγές αυτές, θα νιώσετε ότι δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας, το περπάτημα ή τη στάση του σώματός σας. Ελαφράς μορφής απώλεια ούρων όταν βήχετε ή φτερνίζεστε είναι αρκετά συχνή κατά το τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης και οφείλεται στις συγκεκριμένες ορμονικές αλλαγές.
Ορμονικές αλλαγές ξεκινούν πολύ πριν τον τοκετό, ώστε να προετοιμάσουν το σώμα σας για τη γέννα. Χαρακτηριστική είναι η επίδραση της ορμόνης ρηλαξίνης που εκκρίνεται από τις ωοθήκες και τον πλακούντα, η οποία κατά το τέλος της εγκυμοσύνης είναι υπεύθυνη για την χαλάρωση της πυέλου και την προετοιμασία για τον τοκετό. Γενικώς, υπάρχει η αντίληψη ότι ο τοκετός προκαλεί βλάβες στον χώρο της πυέλου, ενώ ο φόβος αυτός οδηγεί πολλές γυναίκες στην επιλογή μιας προγραμματισμένης καισαρικής τομής. Αν είστε έγκυος μπορεί να έχετε αναρωτηθεί κατά πόσο είναι εφικτό να γεννήσετε φυσιολογικά χωρίς να βιώσετε κάποια βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βλάβη στο περίνεό σας.
Τι προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στο πυελικό έδαφος;
Για αρχή είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι προβλήματα του πυελικού εδάφους εμφανίζονται και σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά. Κάποιες γυναίκες έχουν έχουν από νεαρή ηλικία αδύναμους μύες πυελικού εδάφους, ενώ άλλες εμφανίζουν προβλήματα στην περιοχή κατά τη διάρκεια ή μετά από κύηση. Η δεύτερη κατηγορία ονομάζεται και Δυσλειτουργία Πυελικού Εδάφους (Pelvic Floor Dysfunction), ενώ η συμπτωματολογία τους περιλαμβάνει:

  • Σεξουαλική δυσλειτουργία
  • Απώλεια ούρων
  • Απώλεια κοπράνων
  • Ουλώδη ιστό στην περιοχή
  • Πρόπτωση πυελικών οργάνων

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τόσο ως πρόληψη όσο και ως αντιμετώπιση μιας ήπιας δυσλειτουργίας πυελικού εδάφους, προτείνεται ένα ειδικό ασκησιολόγιο, γνωστό ως ασκήσεις Kegel. Είναι σημαντικό δε, οι ασκήσεις αυτές να γίνονται με το σωστό τρόπο, να ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία και να συνεχίζονται και μετά την εμμηνόπαυση. Επικοινωνήστε με τη μαία σας, ζητήστε της να σας δείξει τις συγκεκριμένες ασκήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες της. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι η καθημερινότητά σας έχει δυσκολέψει λόγω δυσλειτουργίας πυελικού εδάφους, μη διστάσετε να αναζητήσετε άμεσα λύσεις, καθώς τις περισσότερες φορές τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι αναστρέψιμα.
 
Δείτε επίσης: Είναι ο φυσιολογικός τοκετός αιτία της Δυσλειτουργίας Πυελικού Εδάφους;
 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.