Οι έγκυες που διαγνώστηκαν θετικές στο COVID-19 και διενεργήθηκε καισαρική τομή, ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 82 έγκυες θετικές στο COVID-19 – τέσσερις εξ΄ αυτών προσήλθαν με σοβαρά συμπτώματα – και γέννησαν σε νοσοκομεία στην Ισπανία κατά την πανδημία.
.
Τριάντα επτά, από τις έγκυες, θετικές στον ιό, γέννησαν με καισαρική τομή.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή το 30% χρειάστηκε μονάδα εντατικής θεραπείας, σε σύγκριση με το 20% των νεογνών που γεννήθηκαν με κολπικό τοκετό,.
«Η καισαρική τομή θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει ιατρική ένδειξη για την δυάδα και ένδειξη ιατρική δεν αποτελεί ο ιός COVID», δήλωσε ο Δρ David Baud της ερευνητικής ομάδας εμβρύομητρικής, στο Center Hospitalier Universitaire στη Λωζάνη της Ελβετίας.
Επίσης ο Δρ David Baud δηλώνει κατηγορηματικά ότι η καισαρική τομή δεν πρέπει να διενεργείται μόνο και μόνο επειδή η μητέρα είναι θετική στο COVID-19 ή για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού στο μωρό της.
«Οι κίνδυνοι και επιπλοκές που σχετίζονται με την καισαρική τομή αυξάνονται όταν η μητέρα έχει COVID-19», πρόσθεσε.
Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που γεννούσαν με καισαρική τομή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Καμία από τις μητέρες που γέννησαν κολπικά δεν παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές, ενώ σχεδόν το 14% εξ αυτών που διενεργήθηκε καισαρική τομή, εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU).
Επίσης, μόλις το 5% εκ των εγκύων που γέννησαν κολπικά και ήταν θετικές στο COVID-19, επιδεινώθηκε η υγεία τους μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με το 22% που έκαναν καισαρική τομή , σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.
Δυστυχώς, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των ποσοστών καισαρικής Παγκοσμίως λόγο Covid-19.
Σε μία πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση από την Μπολόνια της Ιταλίας
(Della Gatta et al.) βρέθηκε ότι 51 έγκυες είχαν διαγνωστεί με COVID-19. Στις 46 εξ’αυτών διενεργήθηκε καισαρική τομή (90.2%).
Τα ίδια στατιστικά στοιχεία έρχονται και από τη Wuhan της Κίνας. Οι έγκυες που διαγνώστηκαν θετικές ήταν 118 και οι αρθρογράφοι αναφέρουν ότι το 93% των εγκύων οδηγήθηκε σε καισαρική τομή.
.
Στην Ελλάδα , παρόλο που δεν έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχειά, από τα κέντρα αναφοράς που έχουν δημιουργηθεί για τις έγκυες, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι επίτοκες οδηγούνται σε καισαρική τομή, αν διαγνωστούν θετικές στον ιό, χωρίς άλλη ιατρική ένδειξη.
Την ίδια χρονική στιγμή, άλλα νοσοκομεία προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τα ποσοστά καισαρικών σε έγκυες θετικές στον κορονοιό.
.
Το New York City Health and Hospitals (NYCH+H) αναφέρει ότι από 13ης Μαρτιού μέχρι 27 Μαρτίου διαγνώστηκαν 18 επίτοκες και σε 8 (44.4%) διενεργήθηκε καισαρική τομή.
Επίσης το αν το COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί από την θετική μητέρα στο μωρό της μέσα στη μήτρα δεν είναι ακόμη γνωστό.
Σε αυτή την μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, εξετάστηκαν 72 νεογέννητα για COVID-19 εντός έξι ωρών από τη γέννηση. Το 4% βρέθηκε θετικό για τον ιό. Όταν επανέλαβαν το τεστ μετά από 48 ώρες διαπιστώθηκε ότι όλα ήταν αρνητικά. Κανένα από αυτά τα μωρά δεν ανέπτυξε συμπτώματα COVID-19 εντός 10 ημερών, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ωστόσο, δύο μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή εμφάνισαν συμπτώματα COVID-19. Και τα δύο είχαν επαφή με τους γονείς τους αμέσως μετά τη γέννηση, ανέφεραν οι ερευνητές. Τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν εντός δύο ημερών.
Βιβλιογραφία:
https://www.webmd.com/lung/news/20200611/covid19-in-pregnancy-worse-csection-outcomes?fbclid=IwAR1KnElRqkLFb6OEW_g9I4JFOaxhBGUxE5W0GJkdp5m5BJz3KusFQVeB9M4#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7287463/?fbclid=IwAR0GSQgPj7OTN3NzVEsv1SuEtLNZT3LjVx1_uOaGUDDbbWoNHPRNz68Vplw