Γράφει η Ναταλία Κουμπαρούλη
Λογοθεραπεύτρια / ειδ. παιδαγωγός ΜΑ
Τι κάνει ο θηλασμός…
– Καταρχήν, προωθεί την φυσιολογική στοματοπροσωπική ανάπτυξη.
– Βελτιώνει τον συντονισμό των μυών του στόματος, των χειλιών, της γλώσσας και της γνάθου.
Δεδομένου ότι ο θηλασμός προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη του προσώπου και του στόματος, θα ήταν λογικό ο θηλασμός να ενισχύσει την ανάπτυξη της ομιλίας και να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων ομιλίας.
Τι λένε οι έρευνες
Η έρευνες σε αυτό το θέμα είναι μικτές.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός ενισχύει την ανάπτυξη της ομιλίας και τη διαύγεια του λόγου,
ενώ άλλες δεν έχουν δείξει διαφορές στην ομιλία μεταξύ του θηλασμού και του μπιμπερό.
Τα ευρήματα μιας μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2003 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με δείγμα 23000 παιδιά 10-71 μηνών, υποδηλώνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύσει από καθυστερήσεις στη γλώσσα και την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων των μικρών παιδιών.
Λιγότερες ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη της γλώσσας και των κινητικών δεξιοτήτων ήταν εμφανείς στα παιδιά που θήλασαν περισσότερο από 3 μήνες και οι ανησυχίες γενικά μειώθηκαν καθώς ο θηλασμός συνεχίστηκε πάνω από 9 μήνες (Barbosa,C. et al.,2009).
Πληθώρα αρθρογραφίας επισημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το νεογέννητο ασκεί καλύτερα τους μυς του προσώπου.
Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι σε νεογνά που είχαν ανεπαρκή ή ανύπαρκτη περίοδο θηλασμού (κλινήρη ή στη ΜΕΝ), το 33% παρουσίασε διαταραχές της κατάποσης και το 34% διαταραχές της ομιλίας.
Όταν τρέφεται με μπουκάλι, το βρέφος λαμβάνει μικρή κινητικότητα από το στόμα και το αποτέλεσμα είναι η χαλάρωση των περιφερικών μυών και της γλώσσας, η οποία οδηγεί σε αστάθεια κατάποσης.
Συχνά, υπάρχει οδοντοπροσωπική παραμόρφωση, με αποτέλεσμα πρόσθιο ή πλευρικό ανοιχτό δάγκωμα και αναπνευστική διαταραχή.
Η κακή σύγκλιση δοντιών μπορεί να είναι λιγότερο συχνή σε παιδιά που θηλάζουν, καθώς η οδοντική ανάπτυξη και η απόφραξη αυτών, μπορεί να σχετίζονται με τον τύπο του πιπιλίσματος.
Ωστόσο, η δράση των στοματικών μυών σε ηρεμία στις λειτουργίες της μάσησης, της κατάποσης, της αναπνοής και της άρθρωσης των ήχων μπορεί να συμβεί ανεπαρκώς και να οδηγήσει σε αυτήν την παθολογία (Neiva, F.C., et al., 2003).
Ο παρατεταμένος θηλασμός δεν προκαλεί, από μόνος του, καθυστέρηση λόγου, σύμφωνα με τις έρευνες.
Παρόλα αυτά, αν ανησυχείτε πως το μικρό σας έχει καθυστερήσει να μιλήσει, μπορείτε να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας ή να ζητήσετε την γνώμη λογοθεραπευτή.
Κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού ειναι η προωρότητα, οι συχνές ωτίτιδες, το κοντό χαλινό γλώσσας, η παρατεταμένη έκθεση του παιδιού σε οθόνες και η περιορισμένη αλληλεπίδραση με άλλα άτομα.
Βιβλιογραφία
Barbosa C, Vasquez S, Parada MA, Gonzalez JC, Jackson C, Yanez ND, Gelaye B, Fitzpatrick AL. (2009). The relationship of bottle feeding and other sucking behaviors with speech disorder in Patagonian preschoolers. (16/10/2021)
Neiva FC, Cattoni DM, Ramos JL, Issler H.(2003). Early weaning: implications to oral motor development. Pediatric Journal. (15/10/2021)
Πηγή: www.tinytalks