Αρχική » Ψυχολογία » Ποιός ο ρόλος της “Ορμόνη της Αγάπης” στο δεσμό Μητέρας-Παιδιού

Ποιός ο ρόλος της “Ορμόνη της Αγάπης” στο δεσμό Μητέρας-Παιδιού

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ «ΟΡΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» ΣΤΟ ΔΕΣΜΟ ΜΗΤΕΡΑΣ-ΠΑΙΔΙΟΥ

Η οκυτοκίνη αναφέρεται συχνά ως η «ορμόνη αγάπης» και εμπλέκεται στο μητρικό δεσμό. Η οκυτοκίνη είναι μια θετική ορμόνη ανάδρασης, που συντίθεται στον υποθάλαμο και απελευθερώνεται από τον οπίσθιο υποφυσιακό αδένα. Παράγεται κατά τη διάρκεια του τοκετού σε απόκριση των συσπάσεων της μήτρας, κατά τη διάρκεια της σωματικής επαφής και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Τα χαμηλότερα επίπεδα οκυτοκίνης έχουν συσχετιστεί με μειωμένο δεσμό μητέρας-βρέφους και μητρικά συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπροσθέτως, άλλοι έχουν περιγράψει οτι χαμηλότερα επίπεδα οκυτοκίνης  σχετίζονται μεταξύ τραύματος παιδικής ηλικίας και ενηλίκων και εξασθενημένου δεσμού.

Μια συστηματική ανασκόπηση ανέφερε ότι 7 από τις 8 μελέτες έδειξαν ισχυρές και σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των επιπέδων της οκυτοκίνης και των πτυχών της σύνδεσης μητέρας-βρέφους.

Oxytocin, The 'Love Hormone' Also Plays Critical Role In Stress And Gastroenterological Problems According To New Study - Thailand Medical News

Μια μελέτη που συμπεριελήφθη στην παραπάνω ανασκόπηση διερεύνησε την εμφάνιση της οκυτοκίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έλλειψη συνολικής αύξησης των επιπέδων οξυτοκίνης στην εγκυμοσύνη συσχετίζεται με χαμηλότερη ποιότητα μητρικού-εμβρυϊκού δεσμού και κατά συνέπεια με χαμηλότερη ποιότητα μητέρας-βρεφικής προσκόλλησης.

Δεδομένης της συσχέτισης μεταξύ της χαμηλότερης οξυτοκίνης και της διαταραχής του μητρικού δεσμού, καθώς και της κατάθλιψης μετά τον τοκετό και της μητρικής εναντίωσης, είναι σημαντικό να διερευνηθούν περαιτέρω οι αλληλεπιδράσεις αυτές, δεδομένου του υψηλού ποσοστού των δυσλειτουργιών και της κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Mάλιστα για να διασαφηνιστεί η σχέση μεταξύ των τραυματικών γεγονότων κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας, της κατάθλιψης της μητέρας και της σύνδεσης μητέρας-βρέφους, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να διερευνούν τον ρόλο των ορμονών και  συγκεκριμένα της οκυτοκίνης.

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Moura D., Canavarro M. C., & Figueiredo-Braga M. (2016). Oxytocin and depression in the perinatal period—a systematic review. Archives of women’s mental health, 19(4), 561-570.

Skrundz M., Bolten M., Nast I., Hellhammer D. H., & Meinlschmidt, G. (2011). Plasma oxytocin concentration during pregnancy is associated with development of postpartum depression. Neuropsychopharmacology, 36(9), 1886.

Stuebe A. M., Grewen K., & Meltzer-Brody S. (2013). Association between maternal mood and oxytocin response to breastfeeding. Journal of women’s health, 22(4), 352-361.

Heim C., Young L. J., Newport D. J., Mletzko  T., Miller A. H., & Nemeroff, C. B. (2009). Lower CSF oxytocin concentrations in women with a history of childhood abuse. Molecular psychiatry, 14(10), 954.170

 

BINA ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ , vingian@hotmail.gr

ΜSc «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ»

MSc «ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ»

MSc «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ»

BSc « MAIEYTIKH»

Bsc cand «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ»

 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.