Αρχική » Παιδί » Βία ανάμεσα στους συντρόφους. Επηρεάζει την δεσμό της μάνας με τα παιδιά;

Βία ανάμεσα στους συντρόφους. Επηρεάζει την δεσμό της μάνας με τα παιδιά;

Η συντροφική βία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του δεσμού μητέρας -παιδιού

Γράφει η BINA ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ.

.

  Η μεταγεννητική περίοδος είναι ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο δημιουργείται μια νέα οικογενειακή κατάσταση λόγω της ένταξης ενός νέου μέλους στην οικογένεια κατά την οποία οι γονείς βιώνουν αλλαγές στα συναισθήματα και τις σχέσεις τους, κατά τη διαδικασία μετάβασης προς τη γονεικότητα. Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι τόσο θετική για την οικογένεια όσο και περίοδος κρίσης.

 

.  Ο δεσμός της μητέρας-βρέφους είναι σημαντικός επειδή αντιπροσωπεύει τα συναισθήματα της μητέρας για το βρέφος της καθώς και τη συναισθηματική της σχέση με το βρέφος.

Οι προηγούμενες εμπειρίες από τη μητέρα, όπως η τραυματική εμπειρία στην παιδική ηλικία και την ενηλικίωση, έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά τη σύνδεση των μητέρων με τα βρέφη.

  Ειδικότερα το τραύμα που σχετίζεται με τους ενήλικες, όπως η συντροφική βία έχει επίσης αποδειχθεί ότι θέτει σε κίνδυνο το δεσμό μητέρας-βρέφους. Οι μητέρες που βιώνουν συντροφική βία ήταν λιγότερο πιθανό να δεθούν καλά με το έμβρυο και ως εκ τούτου ήταν πιο πιθανό να βιώσουν εξασθενημένη σύνδεση μητέρας-βρέφους σε σύγκριση με τις μητέρες χωρίς ιστορικό κακοποίησης. Μελέτες έχουν επίσης αναφέρει ότι οι μητέρες με συμπτώματα κατάθλιψης κάτι το οποίο παρατηρείται  και στις μητέρες με συντροφική βία είναι πιο πιθανό να βιώσουν εξασθενημένη σύνδεση μητέρας-βρέφους.

Αυτά τα βρέφη βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης, στη μετέπειτα ζωή τους, των   δυσλειτουργικών σχέσεων και των προτύπων γονικής μέριμνας (Karen, 1998). Επιπλέον, η εμφάνιση IPV έχει συσχετιστεί με συμπτώματα τραυματισμού, προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και αυξημένο κίνδυνο αλκοολισμού, παράνομης χρήσης ναρκωτικών και καταθλιπτική επίδραση στη μεταγενέστερη ζωή τους. Επιπλέον, οι μητέρες μπορεί να είναι πιο επιθετικές και τιμωρητικές  με τα παιδιά τους, μια πράξη που συνδέεται περαιτέρω με την εσωτερικοποίηση. Ένας λόγος για τον οποίο οι μητέρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες στρατηγικές γονικής μέριμνας είναι να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους συμπεριφέρονται καλά, αποφεύγοντας έτσι την επιδείνωση του θύτη.

     Αν και η εμπειρία της IPV στη σχέση μητέρας-παιδιού συχνά οδηγεί σε δυσλειτουργική συμπεριφορά, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Σε περιόδους άγχους, οι γονείς μπορούν να λειτουργήσουν ως «συναισθηματικές άγκυρες» και να επιδείξουν προσαρμοστικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη ευημερία του παιδιού προστατεύοντας τα έτσι ενάντια στα αρνητικά κοινωνικο-συναισθηματικά αποτελέσματα. Οι μητέρες που επλήγησαν από IPV έχουν παρατηρηθεί ότι είναι περισσότερο ευαίσθητες και θερμότερες προς τα παιδιά τους, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στο IPV σπίτι και να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της δυσφορίας εξαιτίας των χαοτικών οικογενειακών καταστάσεων

  Συμπερασματικά  η συντροφική βία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της γονικής μέριμνας, επομένως είναι σημαντικό να μελετηθεί ο δεσμός της μητέρας, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόωρη ψυχοκοινωνική παρέμβαση για οικογένειες που πάσχουν από συντροφική βία. Καθίσταται αναγκαίο οι περιγεννητικοί επαγγελματίες υγείας να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση της συντροφικής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε εγκυμονούσες γυναίκες με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους

 

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Entsieh A. A., & Hallström I. K. (2016). First-time parents’ prenatal needs for early parenthood preparation-A systematic review and meta-synthesis of qualitative literature. Midwifery39, 1-11
  2. Wittkowski , Cartwright K., Emsley R., Bee P., Calam R., Cross C. & Reid H. (2018). Enhancing maternal and infant wellbeing: study protocol for a feasibility trial of the Baby Triple P Positive Parenting programme for mothers with severe mental health difficulties (the IMAGINE study). Trials19(1), 479
  3. Muzik, M., Bocknek, E. L., Broderick, A., Richardson, P., Rosenblum, K. L., Thelen, K., & Seng, J. S. (2013). Mother–infant bonding impairment across the first 6 months postpartum: the primacy of psychopathology in women with childhood abuse and neglect histories. Archives of women’s mental health16(1), 29-38.
BINA ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ , vingian@hotmail.gr

ΜSc  «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ»

MSc «ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ»

MSc «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ»

BSc « MAIEYTIKH»

Bsc cand «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ»

 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.