Οι αναρτήσεις του Δρ Neel Shah, καθηγητή Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, στο Twitter γίνονται συχνά viral.
“Εν κατακλείδι: οι μελλοντικές εγκυμοσύνες, συχνά, δεν λαμβάνονται υπόψη από τον εκάστοτε μαιευτήρα. Όταν διεξάγω μια καισαρική φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε ότι μακροπρόθεσμα η επιλογή αυτή μπορεί να μας πει μια τελείως διαφορετική ιστορία”
Πράγματι, νέα μεγάλη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Δρ Shah. Στις 23 Ιανουαρίου 2018 δημοσιεύθηκε σε επιστημονική βάση δεδομένων, νέα έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καισαρικής τομής για:
- τις μητέρες
- τα παιδιά
- τις μελλοντικές κυήσεις
Στην έρευνα των Keag et. al έγινε συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση ήδη υπάρχουσων μεγάλων ερευνών. Διαπιστώθηκε ότι η καισαρική τομή έχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υπογονιμότητας και παθολογιών του παιδιού, ενώ αντίστοιχα,έχει μειωμένη εμφάνιση ακράτειας ούρων και πρόπτωσης πυελικών οργάνων.
Επίσης αυξημένη προκύπτει, η πιθανότητα να επηρεάσει την ομαλή πορεία της επόμενης εγκυμοσύνης και του τοκετού. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ο διεισδυτικός πλακούντας ή η αποκόλληση πλακούντα, μπορεί ακόμη και να συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού της μητρικής και της περιγεννητικής θνησιμότητας.
Η έρευνα μελέτησε δείγμα 79 άλλων μεγάλων ερευνών και το σύνολο των συμμετεχουσών ανήλθε στα 29,928,274 εγκυμοσύνες. Ο αριθμός αυτός είναι κάτι παραπάνω από ικανός για την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων.
Καταστάσεις όπως το άσθμα ως το 12ο έτος, η παιδική παχυσαρκία, η κοιλιοκάκη, η υπογονιμότητα, η απώλεια επόμενης κύησης και ο ενδομήτριος θάνατος είναι πιο συχνές μετά από καισαρική τομή.
Αντίστοιχα, όσο αυξάνουν οι καισαρικές τομές τόσο φαίνονται να αυξάνονται τα ποσοστά επιπωματικού πλακούντα, διεισδυτικού πλακούντα και αποκόλλησης πλακούντα. Όλα τα προηγούμενα είναι καταστάσεις που ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.
Οι συγγραφείς της έρευνας καταλήγουν στο ότι η συγκεκριμένη έρευνα, θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο συζήτησης του επαγγελματία υγείας και της κάθε γυναίκας. Η κάθε γυναίκα δικαιούται να καταλήξει σε απόφαση έχοντας κατά το δυνατόν ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της μεθόδου.
Την ίδια στιγμή, όλο και πιο συχνά πλέον, πραγματοποιούνται έρευνες που σχετίζονται με τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της καισαρικής τομής. Μεταξύ άλλων αναφέρονται η δυσπαρεύνια (επίπονη σεξουαλική επαφή για τη γυναίκα), η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από υστερεκτομή σε κάποιο επόμενο χειρουργείο (δείτε την έρευνα), ή συμφύσεις και η απόφραξη λεπτού εντέρου (δείτε την έρευνα), αλλά και άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία κατά την παιδική ηλικία κ.α.
Γιατί η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική πραγματικότητα;
Έχει γίνει αρκετός λόγος τελευταία για τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα. Για του λόγου το αληθές, ο χαρακτηρισμός “αυξημένα” είναι μάλλον επιεικής για ποσοστά ανώ του 60%, ενώ καταλληλότερος θα ήταν ο χαρακτηρισμός “παράλογα” ή “αντιεπιστημονικά”. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλου νοσοκομείου της επαρχίας, το οποίο για το έτος 2017 είχε 1453 τοκετούς. Από αυτούς οι 981 ήταν με καισαρική τομή και οι 472 με φυσιολογικό τοκετό (67,5% έναντι 32,5%).
Ταυτόχρονα, σε άλλο νοσοκομείο της επαρχίας για το έτος 2017, σε σύνολο 369 τοκετών, σε καισαρική τομή κατέληξε το 82,1% των περιπτώσεων.
Παρότι έχουν δοθεί αρκετές αιτιολογήσεις για τις αιτίες πίσω από αυτά τα ποσοστά, το μόνο που αποτελεί κοινό τόπο για όλους είναι η παραδοχή ότι τα τόσο αυξημένα ποσοστά, επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνία, την οικονομία, αλλά κυρίως την υγεία και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού μακροπρόθεσμα.
Το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί στο παρελθόν για εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για τη μείωση των καισαρικών, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει οργανωθεί.
Η καισαρική τομή είναι χειρουργείο απαραίτητο σε ένα ποσοστό των τοκετών και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτό είναι περί τα 15%. Παράλληλα, για όλες τις περιπτώσεις που ο φυσιολογικός τοκετός θα ήταν εφικτός, αλλά επιλέγεται η καισαρική τομή, θα πρέπει να γίνεται σαφές στους γονείς από τον επαγγελματία υγείας ότι υπάρχουν τα προαναφερόμενα ενδεχόμενα.
Η πληροφορημένη συγκατάθεση σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη είναι βασικό δικαίωμα της κάθε μητέρας.