Μια φορά καισαρική, για πάντα καισαρική; Όχι πια!
Στο άρθρο της η μαία MSc / stPhD, Κωνσταντίνα Νούσια, αναλύει τη σημαντικότητα του φυσιολογικού τοκετού για το μωρό και τη μητέρα ακόμα και μετά από έναν τοκετό που έγινε με καισαρική τομή, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά καισαρικής είναι απογοητευτικά.
Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία MSc, stPhD
“Τα τελευταία χρονιά όλο και πιο συχνά, οι γυναίκες που έχουν στο ιστορικό τους μια ή περισσότερες καισαρικές τομές επιλέγουν να γεννήσουν φυσιολογικά. Είναι όμως αυτή η επιλογή μια μόδα ή μήπως είναι κάτι περισσότερο; Ο αμερικάνικος σύλλογος μαιευτήρων και γυναικολόγων χαρακτηρίζει το φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ) ή VBAC (Vaginal Birth After C section) ως την ασφαλή, λογική και την κατάλληλη επιλογή για την πλειοψηφία των γυναικών που έχουν μια προηγούμενη καισαρική τομή (ACOC 2015). Μάλιστα, η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που πρέπει να γεννούν φυσιολογικά μετά από μια ή περισσότερες καισαρικές τομές έχει τοποθετηθεί μέσα στους στόχους του εθνικού προγράμματος υγείας των ΗΠΑ για την δεκαετία 2010-2020. Μέσα στις δράσεις ήταν και η θέσπιση του μήνα Απριλίου ως μήνα κατά των καισαρικών, οπότε διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με στόχο τη μείωση του ποσοστού που αγγίζει το 33%, την ίδια χρονική στιγμή που στην Ελλάδα αγγίζει, δυστυχώς, το 65%.
Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο βρετανικός σύλλογος μαιευτήρων και γυναικολόγωναναφέρει ότι πρέπει να καθίσταται σαφές στις γυναίκες ότι ο επιτυχής κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή έχει τις λιγότερες επιπλοκές (RCOG, 2015). Ο φυσιολογικός τοκετός μετα από καισαρική τομή (ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ) επιτυγχάνεται στο 75% των περιπτώσεων . Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της μαιοκεντρική παρακολούθησης σε κυήσεις χαμηλού κίνδυνου για την επίτευξη του κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή καθώς σύμφωνα με πρόσφατη ερευνά, τα ποσοστά επιτυχίας σε VBAC είναι υψηλότερα όταν ο τοκετός καθοδηγείται από μαία (White et al,2016).
Στο μαιοκεντρικό μοντέλο, η μαία παρακολουθεί την πορεία της εγκυμοσύνης και του τοκετού, όπως δικαιούται από το ελληνικό σύνταγμα (Π.Δ 349/89), μαζί με ομάδα γιατρών-εμβρυομητρικών και μαιευτήρων χειρουργών.
Οι τελευταίοι είναι επιφορτισμένοι να παρέμβουν στην μικρή πιθανότητα της επιπλοκής, όπως η ρήξη μήτρας, που στατιστικά μπορεί να συμβεί μόλις στο 0,5% των γυναικών που θα επιχειρήσουν VBAC.
Τα οφέλη για το μωρό είναι πολλαπλά στον φυσιολογικό τοκετό, καθώς διέρχεται από το γεννητικό κανάλι, λαμβάνοντας έτσι το μικροβίωμα του κόλπου με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το αμυντικό του σύστημα και να ωριμάσει, προφυλάσσοντάς το από μελλοντικές ασθένειες τόσο στη παιδική όσο και στην ενήλική ζωή του
Πηγή ert.gr