Αρχική » Εγκυμοσύνη / Τοκετός » Έχω διαβήτη κύησης. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;

Έχω διαβήτη κύησης. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης (ΣΔΚ) αποτελεί την πιο συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή στην κύηση και μπορεί να εμφανιστεί σε 2-10% των εγκύων γυναικών.
Τι προκαλεί τον ΣΔΚ;
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών για πολλά από τα συστήματα του γυναικείου οργανισμού. Με την ανάπτυξη του πλακούντα, ξεκινά να εκκρίνεται από αυτόν το πλακουντιακό γαλακτογόνο,  μια πρωτεϊνική ορμόνη που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η δράση του πλακουντιακού γαλακτογόνου, ανταγωνίζεται την ινσουλίνη, ορμόνη η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα μας. Με τον τρόπο αυτό, οι ανάγκες για ινσουλίνη αυξάνονται και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει υπερινσουλιναιμία. Ο ΣΔΚ, οφείλεται επίσης, στην αυξημένη παραγωγή άλλων ορμονών όπως η κορτιζόλη, η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα.
Πότε και πώς διαγιγνώσκεται ο ΣΔΚ;
Η διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη Κύησης, συνήθως γίνεται στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Αν προϋπάρχει σακχαρώδης διαβήτης, ή αν διαγνωστεί νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, τότε αυτός δεν θεωρείται διαβήτης κύησης. Για τη διάγνωση του ΣΔΚ, προτείνεται η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη, γνωστή και ως καμπύλη σακχάρου, η οποία διενεργείται κατά την 24η-28η εβδομάδα. Η καμπύλη σακχάρου συνήθως στην κύηση, γίνεται με τη λήψη αίματος σε 3 διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η πρώτη λήψη γίνεται με τη γυναίκα νηστική, η δεύτερη 1 ώρα μετά τη λήψη διαλύματος γλυκόζης και η τρίτη 2 ώρες μετά τη λήψη του διαλύματος γλυκόζης. Αν οποιαδήποτε από τις τρεις αυτές τιμές είναι παθολογική, τότε η διάγνωση του ΣΔΚ είναι αρκετά πιθανή.
Πώς θεραπεύεται ο ΣΔΚ;
Ο ΣΔΚ, υποχωρεί μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, συνεπώς οριστική θεραπεία κατά τη διάρκειά της, δεν υπάρχει. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, ο ΣΔΚ μπορεί να ρυθμιστεί με τη σωστή διατροφή. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων (πχ. ινσουλίνη). Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ΣΔΚ, θα πρέπει να παρακολουθούν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα τους, καθώς μακροπρόθεσμα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν ΣΔ και εκτός κύησης.
Τι παρακολούθηση χρειάζεται η εγκυμοσύνη αν έχει διαγνωστεί ΣΔΚ;
Ένας παράγοντας που συνήθως δεν λαμβάνει την απαιτούμενη σημασία είναι η ψυχολογία της μητέρας που έχει διαγνωστεί με ΣΔΚ. Μελέτες αναφέρουν ότι οι έγκυες με ΣΔΚ βιώνουν κατά την εγκυμοσύνη τους έντονο στρες, το οποίο ενδεχομένως με τη σειρά του να επηρεάσει τόσο την εμπειρία όσο και την ίδια την κατάσταση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε διαγνωστεί με ΣΔΚ και αισθάνεστε απογοήτευση ή άγχος, εξωτερικεύστε τους φόβους σας, συζητήστε αναλυτικά τις επιλογές σας με τους επαγγελματίες που σας παρακολουθούν και παρακολουθήστε μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας, στα οποία θα βοηθηθείτε με διάφορες τεχνικές να μάθετε να διαχειρίζεστε τα τυχόν αρνητικά συναισθήματα που βιώνετε και να εστιάσετε στη σύνδεσή σας με το έμβρυο.
Αναφορικά με την κλινική παρακολούθηση, αφενός, αν μια γυναίκα έχει διαγνωστεί με ΣΔΚ, θα πρέπει να προσθέσει στους επαγγελματίες που την παρακολουθούν και τον ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο, πιθανότατα και κάποιον διαιτολόγο. Παράλληλα, γίνεται συχνή παρακολούθηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα πριν και μετά τα γεύματα, αλλά και παρακολούθηση της αρητριακής πίεσης, καθώς η πιθανότητα προεκλαμψίας είναι συχνότερη. Πολύ σημαντική είναι η παρατήρηση των κινήσεων του εμβρύου από τη μητέρα, καθώς αυτή είναι η μόνη μέθοδος “διαρκούς παρακολούθησης”. Η υπερηχογραφική εκτίμηση περιλαμβάνει την αξιολόγηση την ανάπτυξη του εμβρύου, τον έλεγχο για ανατομικές ανωμαλίες και τις ποσότητες του αμνιακού υγρού, το οποίο φαίνεται αυξημένο, αν υπάρχει αρρύθμιστος ΣΔΚ. Από την 32η εβδομάδα και μέχρι τον τοκετό, γίνεται παρακολούθηση με βιοφυσικό προφίλ, στο οποίο περιλαμβάνεται ο έλεγχος των κινήσεων, της ανάπτυξης, του αμνιακού υγρού και του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου.
Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά αν έχω διαγνωστεί με ΣΔΚ;
Στις κυήσεις που έχει εμφανιστεί ΣΔΚ, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση κάποιων άλλων επιπλοκών, που ενδεχομένως να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου. Έτσι, αν υπάρξει διάγνωση ΣΔΚ, τότε ο επαγγελματίας που σας παρακολουθεί θα σας ενημερώσει ότι αν ο διαβήτης σας δεν ρυθμιστεί, τότε η πιθανότητα για προεκλαμψία ή αναπτυξιακές ανωμαλίες του εμβρύου

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
  Scroll to Top

  Σημαντική

  ενημέρωση

  Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.